- MUNCHS ANGST: Kunstner Odd Nerdrum har tegnet et nytt Munch-museum. Han har forsøkt å fange Munchs angst, og mener Frogner er den eneste riktige plasseringen av et nytt museum. Foto:: Agnete Brun / Dagbladet
- MUNCHS ANGST: Kunstner Odd Nerdrum har tegnet et nytt Munch-museum. Han har forsøkt å fange Munchs angst, og mener Frogner er den eneste riktige plasseringen av et nytt museum. Foto:: Agnete Brun / DagbladetVis mer

- Det er dårlige tider for intelligente mennesker

Odd Nerdrum har tegnet nytt Munch-museum på Frogner.

(Dagbladet): - Den politiske behandlingen av nytt Munch-museum og Munchs arv har vært en tragedie. Man har vært opptatt av å flytte kulturinstitusjoner over til østsiden av byen. Det er greit nok, men i dette tilfelle ville Munch det annerledes, sier Odd Nerdrum til Dagbladet.

Etter å ha sittet lenge på sidelinja og fulgt det politiske kaoset rundt et nytt Munch-museum, har kunstneren Odd Nerdrum nå tatt pennen i egne hender.

Sammen med arkitektnabo Ole Martin Raugland har han tegnet et nytt Munch-museum, på stedet der han mener Edvard Munch selv ville lagt et museum. Mellom Vigeland-museet og Bymuseet - på Frogner. Basert på Nerdrums skisser har Raugland tegnet prøveutkast av bygningen.

FORSIDE: Slik har Odd Nerdrum sett for seg at forsiden av det nye Munch-museet skal se ut, sett fra Halvdan Svartes gate. Illustrasjon: Odd Nerdrum
FORSIDE: Slik har Odd Nerdrum sett for seg at forsiden av det nye Munch-museet skal se ut, sett fra Halvdan Svartes gate. Illustrasjon: Odd Nerdrum Vis mer

- Munchs brev er blitt offentliggjort og gjennom denne innfallsvinkelen fikk jeg forståelsen av at ryktet om at Munchs ønsker var blitt oversett og ikke tatt til følge, var riktige. Altså en mangel på respekt for Edvard Munch, forklarer Nerdrum.

- Munchs angst  I arbeidsprosessen har Nerdrum vært opptatt av at et nytt museum ikke kan være et moderne bygg.

- Det bør vel bære noe som minner om Munchs temperament. Hans angst. Ibsen har skrevet et sted om angstens rappe såler.

«Munchs hus», som Nerdrum har kalt museet, er delt opp i flere avdelinger.

BAKSIDE: Slik har Odd Nerdrum sett for seg at baksiden av det nye Munch-museet skal se ut, sett fra elven mellom Frognerparken og Skøyen. Illustrasjon: Odd Nerdrum
BAKSIDE: Slik har Odd Nerdrum sett for seg at baksiden av det nye Munch-museet skal se ut, sett fra elven mellom Frognerparken og Skøyen. Illustrasjon: Odd Nerdrum Vis mer

Initiativtakerne foreslår et «klyngetun» ned mot elva i Frognerparken. Målet er at museet ikke skal stå der som en «bastant masse».

Dette blir det andre «uavhengige» forslaget i debatten, fra før har Fredrik Torp, og to andre arkitekter tegnet et alternativ på Tøyen. Hvis Nerdrum og Raugland får god respons, er de klare til å gå i dialog med Oslo kommune og videreutvikle prosjektet.

- Dårlige tider - Hvorfor vil akkurat dette museet være en riktig måte å forvalte Munchs arv på?

- Etter et langt virke så aner jeg noe om hans psyke. Jeg kjenner meg igjen i mye av det, derfor mener jeg at den skisserte fasaden bærer et preg av Munchs utrykk, svarer Nerdrum.

OVERSIKTSBILDE: Odd Nerdrum ønsker å plassere det nye Munch-museet i triangelen mellom Vigeland-museet og Bymuseet. Forognerparken ligger her på oversiden av utsnittet. Illustrasjon: Ole Martin Raugland.
OVERSIKTSBILDE: Odd Nerdrum ønsker å plassere det nye Munch-museet i triangelen mellom Vigeland-museet og Bymuseet. Forognerparken ligger her på oversiden av utsnittet. Illustrasjon: Ole Martin Raugland. Vis mer

Hvor sannsynlig det er å få realisert prosjektet, vurderer Nerdrum som et åpent spørsmål.

- Vel, det er dårlige tider for intelligente mennesker. Jeg ville bare forsvare Munch mot politisk tøys og prøve å komme med en idé som kanskje er mer i tråd med Edvard Munch.

- Glem «nytt» - Blir ikke dette bare enda et innspill i en debatt som allerede har pågått i alt for lang tid?

- Det nåværende Munch-museet på Tøyen vant også en slik konkurranse. Når man skal bestemme seg for et bygg som skal ha et evighetsutrykk som mål, må man glemme «nytt», for ellers må man også skifte ut Lambda etter femti nye år, svarer Nerdrum.

Arkitekt Raugland forteller at den aktuelle tomten i dag brukes som parkområde, og at det i så måte burde la seg gjøre å bygge et museum der.

Men de har ikke gjort kostnadsoverslag eller vurdert hvor kang tid det vil ta å ferdigstille bygget.

- Det kan hende at forvirringen rundt museet blir enda større med dette forslaget. Men lokaliseringsdebatten går fortsatt, og dette er et innspill i den diskusjonen, sier han.