Det er de ressurssterke flyktningene som kommer til Europa

Det er vel bedre å bruke ressursene slik at flest mulig kan få hjelp, enn å la et forsvinnende lite mindretall få «gullkortet» og emigrere til en kommune i Norge?

Velment: Hjelpekampanjene er godt ment, men kan føre til at områder blir tømt for ressurspersoner, som for eksempel leger og sykepleiere, skriver Helga Johansen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Velment: Hjelpekampanjene er godt ment, men kan føre til at områder blir tømt for ressurspersoner, som for eksempel leger og sykepleiere, skriver Helga Johansen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På sosiale nettverk er det satt i gang kampanjer som «Har du plass til en ekstra i hjemmet ditt?» og Facebook-gruppen «Refugees welcome to Norway». Kampanjene er godt ment, men kan føre til at områder blir tømt for ressurspersoner, som for eksempel leger og sykepleiere. Dermed blir situasjonen enda vanskeligere for de som ikke har økonomi til å flykte.

Tenk om alle ressursene som til nå er blitt brukt på å forflytte en stadig økende folkemengde, var blitt brukt til å hjelpe i nærheten av landet de flykter fra? Det er de flyktningene som har mest ressurser som reiser til Europa. Menneskesmuglere tar seg godt betalt for blant annet å hjelpe flyktningene med å krysse Middelhavet, som etter hvert er blitt verdens mest dødelige sjøvei.

Norge bør øke hjelpen til flyktningene som oppholder seg i nabolandene til Syria. Slik det er nå blir små barn og gravide tvunget til å ta fatt på den lange, farlige reisen nordover. En reise som til slutt mest sannsynlig bare ender i et flyktningemottak, eller med at de blir returnert dit de kommer fra.

Generalen i Dansk Flyktningehjelp, Anders Kamm, har gått ut i media og advart mot det som er i ferd med å bli en «historisk ubalanse» mellom tallet på flyktninger og kapasiteten til å gi hjelp og beskyttelse. Tyskland alene venter opp mot 800 000 asylsøkere i løpet av 2015.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.