Det er de ressurssterke flyktningene som kommer til Europa

Det er vel bedre å bruke ressursene slik at flest mulig kan få hjelp, enn å la et forsvinnende lite mindretall få «gullkortet» og emigrere til en kommune i Norge?

Velment: Hjelpekampanjene er godt ment, men kan føre til at områder blir tømt for ressurspersoner, som for eksempel leger og sykepleiere, skriver Helga Johansen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Velment: Hjelpekampanjene er godt ment, men kan føre til at områder blir tømt for ressurspersoner, som for eksempel leger og sykepleiere, skriver Helga Johansen. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer
Meninger

På sosiale nettverk er det satt i gang kampanjer som «Har du plass til en ekstra i hjemmet ditt?» og Facebook-gruppen «Refugees welcome to Norway». Kampanjene er godt ment, men kan føre til at områder blir tømt for ressurspersoner, som for eksempel leger og sykepleiere. Dermed blir situasjonen enda vanskeligere for de som ikke har økonomi til å flykte.

Tenk om alle ressursene som til nå er blitt brukt på å forflytte en stadig økende folkemengde, var blitt brukt til å hjelpe i nærheten av landet de flykter fra? Det er de flyktningene som har mest ressurser som reiser til Europa. Menneskesmuglere tar seg godt betalt for blant annet å hjelpe flyktningene med å krysse Middelhavet, som etter hvert er blitt verdens mest dødelige sjøvei.

Norge bør øke hjelpen til flyktningene som oppholder seg i nabolandene til Syria. Slik det er nå blir små barn og gravide tvunget til å ta fatt på den lange, farlige reisen nordover. En reise som til slutt mest sannsynlig bare ender i et flyktningemottak, eller med at de blir returnert dit de kommer fra.

Generalen i Dansk Flyktningehjelp, Anders Kamm, har gått ut i media og advart mot det som er i ferd med å bli en «historisk ubalanse» mellom tallet på flyktninger og kapasiteten til å gi hjelp og beskyttelse. Tyskland alene venter opp mot 800 000 asylsøkere i løpet av 2015.

I Norge gjør frivillige en kjempeinnsats for å hjelpe flyktningene som strømmer inn i landet. Det blir delt ut mat, klær, sko og leker. Behovet for hjelp er stadig økende.

I statsbudsjettbehandlinga for 2015 foreslo Frp å kjøpe inn 20 000 modulhytter for å erstatte midlertidige telt i flyktningleirene i nabolandene til Syria. Isolerte hytter med solcellepanel som kan gi lys i mørke kvelder. FN har bestemt seg for å kjøpe inn 10 000 slike hytter. Hvorfor fikk ikke Frp sitt forslag flertall i Stortinget?

Flyktningene trenger rent vann, mat, medisiner og trygge boliger i nærheten av landet som de flykter fra. Det er vel bedre å heller bruke ressursene slik at flest mulig kan få dette, enn å la et forsvinnende lite mindretall få «gullkortet» og emigrere til en kommune i Norge?

Mer enn 5000 personer sitter allerede i flyktningemottak her i landet. Vedtaket om å ta imot 8000 flyktninger fra Syria, gjør at de som venter havner bakerst i køen. Samtidig sender vedtaket ut signaler som kan være med å gi falskt håp til de flyktningene som ennå ikke har reist til Europa.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.