Det er deilig å være norsk i Sverige

King Diamond, Return og Mötley Crüe på Sweden Rocks siste dag.

NORSK ÅPNING: 80-tallsheltene Return fra Hedmark fikk æren av å åpne hovedscenen på Sweden Rocks siste dag. Foto: Torgrim Øyre
NORSK ÅPNING: 80-tallsheltene Return fra Hedmark fikk æren av å åpne hovedscenen på Sweden Rocks siste dag. Foto: Torgrim ØyreVis mer

FESTIVAL: Norje: Lydverkets Asbjørn Slettemark, Johan Öberg, Henrik Bromée og Dagbladets Torgrim Øyre er på Sweden Rock utenfor Sölvesborg.

Sweden Rock 2012 er over. Festivalen er nok en gang en suksess og ledelsen kan rapportere om et åttesifret overskudd. Det er smilende fjes å se over alt, ja i Norje ser det til og med ut som ryddemannskapet storkoser seg, der de rusler omkring og rensker jordene for avfall etter tusenvis av hardrock-fans har campet i en liten uke.

Vi har pakket i bobilen og det er dags for å vende nesa mot Stockholm igjen etter fire dager med uavbrutt metalmoro. Lørdag var siste festivaldag og den fikk en særs trivelig start.

Norsk i Sverige Henrik brukte turen ned til Norje til å bygge opp forventningene til comeback-konserten til norske Return. Nå skal han få svar på tiltale.

Det er ikke den mest rocka gjengen vi har sett under festivalen som myser mot formiddagssola på hovedscenen. Som Asbjørn kommenterte, de ser så utrolig vanlige ut. Men, det gjør ikke så mye. Hva er vel ikke mer passende enn en jovial gjeng fra Stange i Hedmark som strør om seg med florlette power-ballader og spretne rockere for et sedat festivalpublikum?

PÅ SWEDEN ROCK: Dagbladets Torgrim Øyre, Johan Öberg og Asbjørn Slettemark fra NRK. Foto: Dagbladet.
PÅ SWEDEN ROCK: Dagbladets Torgrim Øyre, Johan Öberg og Asbjørn Slettemark fra NRK. Foto: Dagbladet. Vis mer

Asbjørn mener de fremstår litt for balladetungt, men er samtidig overrasket over hvor tidløse låtene fremstår i liveformatet.

Knut Erik Østgård har fremdeles den hese røsten som gjorde han til ungpikeidol i mange norske hjem på 80-tallet i behold. Østgård veksler mellom å spille keytar og kassegitar. Her er alt som det skal være og de gamle hitene kommer som perler på en snor, «Change the Attitude», «Sing Me a Song» og og «Bye Bye Johnny» fyller opp en trivelig formiddagstime i Norje.

Tilbake fra de døde Det er dog en langt grimmere type som skal stå for et av mine personlige høydepunkt under Sweden Rock-oppholdet. King Diamond fra Danmark, tidligere Mercyful Fate-vokalist og durkdreven okkultist har slitt med både hjerteinfarkt og ryggplager i lang tid, noe som har gjort at han er en sjelden kar å se på europeiske scener. Men nå er han, nærmest bokstavelig talt, tilbake fra de døde og Sweden Rock-opptredenen er naturlig nok sterkt imøtesett.

Den gamle traveren skuffer så visst ikke, der han med krum rygg, sin klassiske fryktinngytende sminke og flosshatt krøker seg rundt på scenen og messer frem den ene skrekkhistorien etter den andre.

Det er tydelig at også bandet har sett frem mot denne seansen, og her har ingen spart på kruttet. Scenen er innredet som et gammelt spøkelseshus, fullt av okkulte effekter og lysshowet kommer til sin fulle rett ettersom mørket faller på. Det låter fabelaktig og sanger som «The Family Ghost», «Come to the Sabbath» og «Halloween» - med Mikkey Dee på trommer - viser at King Diamond fremdeles har sin karakteristiske falsett i behold. Gåsehudfremkallende, enkelt og greit.

Trasig avslutning Vi samles til slutt alle fire for å se årets siste konsert på hovedscenen, nemlig Los Angeles ukronede bråkebøtter, Mötley Crüe. Det blir fort åpenbart for oss alle at det kommer til å bli en gedigen nedtur målt opp mot Twisted Sisters maktdemonstrasjon på samme scene kvelden i forveien.

Lyden er ikke all verden, Vince Neil synger mer heseblesende og hektisk enn noensinne. Det er neste ikke mulig å få med seg et ord av hva han synger. I det hele tatt låter det som om bandet ikke henger helt sammen. Vi har alle sett The Crüe i langt bedre forfatning enn dette før.

Da blir det til at vi heller stikker til bobilen og fyller på et glass rødvin og skåler for en fantastisk festival på alle tenkelige vis.

Oppsummert Høydepunkt? Soundgarden — tungt comeback. Steel Panther — briljant tullerock. Twisted Sister — energiske gamlegutter. Rival Sons — riffsterke nykommere. Og ikke minst - festivalens ondeste, King Diamond — mann for sin onde flosshatt, enkelt og greit.

Takk til rocken, takk til Sverige. Det har vært fire dager med sanslös njutning. 

Tidligere rapporter fra Sweden Rock: Dag en her, dag to her og dag tre her.

COMEBACK: King Diamond har lenge slitt med sykdom. I går fikk han revansje på Sweden Rock. Foto: Håkon Grav
COMEBACK: King Diamond har lenge slitt med sykdom. I går fikk han revansje på Sweden Rock. Foto: Håkon Grav Vis mer
TAKK FOR OSS: Fra venstre Henrik Bromée, Johan Öberg og Asbjørn Slettemark. Foto: Torgrim Øyre
TAKK FOR OSS: Fra venstre Henrik Bromée, Johan Öberg og Asbjørn Slettemark. Foto: Torgrim Øyre Vis mer