FEMTE ROMAN: I dag utgis det som blir Linn Ullmanns femte roman - «Det dyrebare». Det mest ambisiøse og personlige hun noensinne har gjort.
Foto: Steinar Buholm
FEMTE ROMAN: I dag utgis det som blir Linn Ullmanns femte roman - «Det dyrebare». Det mest ambisiøse og personlige hun noensinne har gjort. Foto: Steinar BuholmVis mer

- Det er det mest personlige og ambisiøse jeg har gjort så langt

Denne gangen har forfatter Linn Ullmann virkelig utfordret seg selv.

(Dagbladet): For fem år siden bestemte Linn Ullmann seg for å fortelle historien om en ung jente som forsvant. Det resulterte i hennes femte roman så langt - «Det dyrebare».

Fem uker etter at siste punktum ble satt, er boka klar i dag for utgivelse.

- Det starter alltid med et snev av noe. Utgangspunktet for denne boka var en ung jente som forsvant, og at det hadde skjedd noe forferdelig. Etter det kom flere skjebner til, sier Ullmann til Dagbladet.

Besettende og beksvart Besettende, beksvart og humoristisk om kjærlighet, sorg og overlevelse - slik beskriver Forlaget Oktober Ullmanns nyeste roman. Nederst på bokomslaget omtales historien også som «en fortelling om å fortelle».

- Alle personene har et fortellingsprosjekt. Jon, forfatteren som opplever skrivesperre, spør ofte når en fortelling begynner og når den slutter. Begynte det da 19 år gamle Mille forsvant? Eller med en snikende stillhet i ekteskapet mellom Jon og Siri? Eller da familiens matriark, Jenny, begynte å drikke igjen på 75-årsdagen? Alle historiene hører sammen, og det blir som en flerstemt fortelling etterhvert som én og én stemme kommer til, sier forfatteren.

- Har kjempet med denne boka - Fem år?

- Ja, jeg har kjempet med denne boka. Det er det mest personlige og ambisiøse jeg har gjort. Jeg har skrevet om ting jeg ikke tidligere har turt å gå videre inn i, alt jeg synes er skummelt. Vold og forsvinning har vært gjengående tematikk i mine romaner, men denne gang har jeg ikke sneket meg unna noe, jeg har gått videre. 

FEMTE ROMAN: I dag utgis det som blir Linn Ullmanns femte roman - «Det dyrebare». Det mest ambisiøse og personlige hun noensinne har gjort.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
FEMTE ROMAN: I dag utgis det som blir Linn Ullmanns femte roman - «Det dyrebare». Det mest ambisiøse og personlige hun noensinne har gjort. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

- Et oppgjør med alt du frykter?

- Det er reduserende å lete etter selvbiograferende elementer, men det er biter av meg i alle personene. Skjønnlitteraturen er en solidarisk øvelse i å gå ut av seg selv og inn i andre.

Utfordret seg selv Ingen selvterapeutisk øvelse, altså. Men lærerikt har det vært.

- Om ikke lærerikt, har det iallfall gitt rom for gjenkjennelse, sier Ullmann.

Som tidligere litteraturanmelder vet Ullmann at anmeldere gjerne snakker om at forfattere skal innfri visse forventninger. Men hun bet seg merke i noe én fra forlaget en gang sa:

- «Det er jo akkurat det en forfatter ikke skal gjøre, å innfri forventninger». Det er jeg enig i. Vi må utfordre oss selv, sette potensialet på prøve. Det har jeg gjort nå, sier Ullmann.

- Mer egoistisk og grådig Ullmann har alltid lest mye litteratur i løpet av sine 45 år. Men som forfatter leser hun bøker på en annen måte enn da hun jobbet som journalist.

FORFATTEREKTEPAR: Linn Ullmann er gift med forfatter Niels Fredrik Dahl. Foto: Anders Grønneberg/Dagbladet
FORFATTEREKTEPAR: Linn Ullmann er gift med forfatter Niels Fredrik Dahl. Foto: Anders Grønneberg/Dagbladet Vis mer

- Jeg leser mer egoistisk, mer grådig, leser det jeg tror kan være betydningsfullt for der jeg er i skriveprosessen.

Og hun leser mye når hun skriver:

- Skriving og lesing henger tett sammen. Jeg må lese. Det samme gjelder musikk, jeg må høre på musikk når jeg skriver.

- Hvilken musikk utgjør soundtracket til «Det dyrebare»?

- Mye Purcell. Den engelske tittelen på boka blir «The Cold Song», etter én av sangene jeg har hørt mye. Bach har også vært viktig. Og Susanne Sundfør, for en stemme, sier Ullmann.

- Urolig, nervøs og redd Allerede før utgivelsen ble romanen kjøpt av både svensk og dansk forlag. Selv om hennes arbeid med boka i aller høyeste grad er ferdig, er det først nå hun kjenner på nervene.

- Jeg merker at jeg blir mer og mer urolig, nervøs og redd. Jeg har full kontroll når jeg skriver, da bestemmer jeg alt. Men nå bestemmer jeg ingenting. Det er angstskapende, sier Ullmann.

I CANNES: I mai var Ullmann en del av juryen under filmfestivalen Cannes. Her sammen med noen av de andre jurymedlemmene: Martina Gusman, Robert De Niro, Shi Nansun og Uma Thurman. Foto: Christian Hartmann/Reuters
I CANNES: I mai var Ullmann en del av juryen under filmfestivalen Cannes. Her sammen med noen av de andre jurymedlemmene: Martina Gusman, Robert De Niro, Shi Nansun og Uma Thurman. Foto: Christian Hartmann/Reuters Vis mer

- Er du fornøyd med den ferdige romanen?

- Jeg er veldig stolt av denne boka.