LEDER

«Viking Sky»:

Det er dette skattepengene dine ville gått til, Hagen

Reder og «Viking Sky»-eieren er «stolt av å være norsk» etter redningsaksjonen i helga. Som takk mener vi han kan hente pengebingen hjem fra skatteflukten i Sveits.

Nær forlis: Det kunne gått riktig ille med cruiseskipet Viking Sky i helga. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Nær forlis: Det kunne gått riktig ille med cruiseskipet Viking Sky i helga. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Marginene var små i Hustadvika i helga. Uten flaks og tilfeldigheter kunne cruiseskipet «Viking Sky», med sine 1373 mennesker om bord, kantret og forlist.

Som et vitne til nesten-katastrofen fortalte Dagbladet i går: Skipet «driftet så langt inn at vi som sto på land bare ventet på å høre lyden av grunnstøting.» På et tidspunkt sto det om bare 100 meter – en kort distanse for et 227 meter langt skip.

I en slik situasjon ville trolig flere hundre passasjerer omkommet.

Men slik gikk det takk og lov ikke. Omsider tok ankrene tak. Ankerkjettingene holdt.

I mellomtida gikk redningsmannskapene til verks. Under svært krevende forhold reddet 330 Skvadron og CHC ut flere hundre passasjerer med helikopter. På land mobiliserte nødetater og frivillige. Redningsarbeidet blir rost opp i skyene av både eksperter og passasjerer.

Også reder og eier av Viking Ocean Cruises, Torstein Hagen, lovpriste redningsaksjonen: «Det gjør meg litt stolt av å være norsk også. At når det galt skal være, så stables det på beina et team som gjør en fremragende jobb under vanskelige forhold.»

Heldigvis for de mange sjelene om bord «Viking Sky» har ikke nordmenn flest gjort som mangemilliardær Hagen, og rømt til Sveits for å slippe skattlegging. Det koster nemlig å ha god beredskap langs vår lange kyst. Helgas enorme redningsaksjon har kostet millioner. Regningen tar fellesskapet.

Cruiseskip-Hagen løper fra den, og har gjort det i en mannsalder. Fordi han tilbake i 1986 meldte flytting til utlandet, har han ifølge Bergens Tidende ingen skatteforpliktelser til Norge.

Avisa skriver også at Hagen, gjennom MISA Investments kontrollerer «et stort antall selskaper på Bermuda, Caymanøyene, Kypros, Isle of Man, i Sveits, USA, Storbritannia og Russland.» Velkjente skatteparadiser og trygge havner for rikfolk som vil bidra minst mulig til finansiering av offentlige utgifter.

Hvis Hagen føler noen som helst form for takknemlighet og stolthet over helgas redningsaksjon, kan han betale tilbake med å flytte pengebingen hjem. Det er nemlig dette skattepengene hans går til.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer