DEBATT

Det er dette ungdomsskolen trenger

Skolen trenger et massivt politisk løft, og det løftet vil ikke komme gjennom høyere inntakskrav på lærerutdanninga og master til alle.

Ikke alltid åpne for læring: «Elevene må føle at disse utfordringene, deres liv og den de er, blir tatt på alvor. Det er en forutsetning for læring», skriver lærer Marthe Reffhaug. Foto: privat
Ikke alltid åpne for læring: «Elevene må føle at disse utfordringene, deres liv og den de er, blir tatt på alvor. Det er en forutsetning for læring», skriver lærer Marthe Reffhaug. Foto: privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Skole og læring er temaer som får mye oppmerksomhet i media og som det jobbes mye med politisk. Skoleutvikling kan aldri få for mye fokus, men fokuset det får må være hensiktsmessig. Stadige revideringer av læreplaner, nasjonale prøver og omfattende testing er ikke veien å gå for å skape en bedre skole. For å gi lærere og elever det løftet de trenger, mener jeg at vi må satse på to ting: Færre elever per klasse og å få flere sosialarbeidere inn i skolen.

Elever er fundamentet for skolens eksistens. Ingen elever - ingen skole. For å skape en bedre skole, må vi derfor se til elevene. Hva er det ungdomsskoleelever trenger? Elevene trenger tid og rom for å utvikle selvstendighet og finne tilhørighet. For å få til dette trenger de tydelige voksenpersoner som kan dytte dem i riktig retning. Lærerne kan veilede elevene på mange måter - faglig, personlig og sosialt. Men hva skjer når eleven krangler med andre elever? Når har slår ned folk han ikke liker? Når han møter full på skolen? Når han ikke opplever støtte hjemmefra? Når har mister tiltro til voksenpersoner? Hva skjer når han ikke er mottakelig for læring fordi livet i seg selv tar all hans oppmerksomhet?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer