BARNA ER BEKYMRET:  Når dagens barnehagebarn blir pensjonister, kan gjennomsnittstemperaturen på kloden være to—tre—fire grader varmere enn i dag.Det kommer til å forandre alt, skriver barneombud Anne Lindboe og generalsekretær i WWF, Nina Jensen.
BARNA ER BEKYMRET: Når dagens barnehagebarn blir pensjonister, kan gjennomsnittstemperaturen på kloden være to—tre—fire grader varmere enn i dag.Det kommer til å forandre alt, skriver barneombud Anne Lindboe og generalsekretær i WWF, Nina Jensen.Vis mer

Det er dine unger, det er vår planet

Klimaendringene kommer til å gjøre livet vanskeligere for barna dine. Det er på tide at vi voksne tar det personlig

Meninger

Ingen skal si at vi ikke bryr oss om ungene våre. De skal ha det bra på alle måter. De skal kjenne at de er elsket. Når de er små skal de få i seg vitaminer og fluortabletter. De skal ikke mangle verken klær eller utstyr. Om kveldene kjører vi dem fram og tilbake til trening eller korps, eller hvilke sunne interesser det nå skulle være. Selvsagt får de hjelp med leksene. Når behovet melder seg trår vi gjerne til med noen ekstra sparepenger også, så sant vi selv har mulighet til det. Ingenting er for godt for ungene: Framtida er deres. Og grunnlaget skal være det beste vi klarer å gi dem.

Men noen bekymringer er kanskje for store? Eller for fjerne? Til nå har mange av oss vært forsiktige med å trekke spørsmålet om menneskeskapte klimaendringer helt inn i våre egne liv. Men i lengden finnes det ikke noe godt alternativ til å slippe virkeligheten innpå seg. Og klimaendringene er ikke mindre virkelige enn de andre faktorene vi er mer vant til å bry oss om, som utdanning, helse og økonomi. Et klima i stadig forandring kommer til å bli en helt grunnleggende livsbetingelse for dagens barn og unge, hele livet gjennom.

Veldig mange barn og unge har oppdaget dette for lengst. Barneombudet er i kontakt med barn i mange sammenhenger, og skal være deres talsperson. Barneombudet jobber etter FNs barnekonvensjon, som blant annet slår fast at barn har rett til å bli hørt. Og mange barn og unge er opptatt av klima. Det må voksne lytte til. Barn er opptatt av at vi må kjøre elbiler framfor bensinbiler, de vil ha mindre veibygging, og etterlyser voksne som tar vare på den kloden de skal arve. De er bekymret for hva klimaendringene betyr for deres egen framtid.

Verdens beste forskere gir oss all mulig grunn til å være bekymret. Når dagens barnehagebarn blir pensjonister, kan gjennomsnittstemperaturen på kloden være to- tre- fire grader varmere enn i dag. Det kommer til å forandre alt.

Når barn har grunn til å være redde, må vi voksne ta ansvaret. Vi skal ikke late som det er lett. Men det er vår oppgave å alltid tenke på barnas beste, og gi dem muligheten til å si fra om det de er opptatt av. Når det gjelder klima kan vi klare mer: Vi kan sørge for at barna får en god grunn til å føle at de selv er en del av løsningen.

Alle voksne må finne sin måte å møte denne utfordringen på. Mange gjør en stor innsats allerede. Nedenfor følger fire forslag fra oss i WWF og Barneombudet, som forhåpentligvis kan gjøre det enklere for voksne som vil vise klimaansvar sammen med barna sine:

1. Snakk med ungene om klima

Det viktigste er å møte barna der de er. Da trenger man å finne ut hva de tenker og hva de allerede har fått med seg. Er de redde for framtida? Vet de sånn omtrent hva ordet «klima» betyr? Her er et forsøk på en enkel forklaring: Det vanlige været blir varmere. Da kan det bli mange forandringer i naturen. Noen steder kan det bli så varmt at det blir vanskelig å bo der. Folk over hele verden jobber for å hindre at det vanlige været skal bli altfor varmt. Det er mye man kan gjøre for å bremse det!

2. Tenk at barna dine vil bli en del av løsningen

Det tyngste ansvaret for å få klimautslippene ned skal ikke ligge på familier og enkeltmennesker- og slett ikke på barna. Det er ingen tvil om at det er politikere, myndigheter og næringsliv som tar de viktigste beslutningene for klimaet. De mektigste må gjøre mest! Likevel: I hverdagen er det fullt mulig for hver og én av oss å ta noen skritt mot en mer klimavennlig livsstil. Både for barn og voksne kan det være ganske inspirerende å føle at man er del av en ny og bedre løsning. Og heldigvis er dette den fortellingen verden er på vei inn i: Akkurat nå skjer det en fornybar revolusjon som skal hjelpe oss å redde klimaet. Når dagens barn blir store, kommer folk flest til å leve mye mer miljøvennlige liv enn de fleste av oss gjør i dag. Den nye fortellingen handler om solceller på taket og andre fornybare energikilder, om tog og buss og elbiler, om mer klimavennlig mat, om at stadig nye generasjoner oppdager hvor fin naturen er- og om å si klart og tydelig fra til alle de som bestemmer.

3. Gjør det enkelt

For den som vil gjøre egen livsstil mer klimavennlig, er det bare å velge vanskelighetsgrad og ambisjonsnivå: Fra å sykle til jobb en gang iblant, til å bygge nytt hus som produserer mer energi enn det bruker. Vi foreslår å tenke spesielt på hva man enkelt kan gjøre sammen med ungene. Her er et par tips å begynne med:

Lag en klimavennlig middag! Det betyr: Mindre kjøtt, mer frukt og grønt- og gjerne kortreist (ihvertfall hvis den kortreiste maten ikke er dyrket i oppvarmede drivhus). Klimavennlig mat er bra både for helsa og miljøet.

Prøv en klimavennlig ferie! Det kan for eksempel handle om å reise litt kortere, og være litt mer i naturen. Kanskje barna blir like glade for ferien om dere pakker sekken og drar på telttur i skogen?

4. Vis at du er engasjert!

Særlig når barn er bekymret for noe kan det være veldig godt for dem å se at voksne engasjerer seg. Bruk de anledningene som finnes til å vise at du bryr deg om klimaet! En av de første mulighetene er Earth Hour. Siste lørdag i mars skal barn og voksne i alle verdensdeler, i tusenvis av byer og enda flere småsteder, slokke lyset en time for klimaet- og vise at vi står sammen mot klimaendringene. Vi håper flest mulig- både store og små- velger å delta også her i landet. Det skjer nemlig noe med oss, når vi gjør noe meningsfullt sammen med en milliard andre mennesker.

... og etterpå håper vi du tar med deg engasjementet inn i resten av livet ditt. De barna som bare fortjener det beste, fortjener klimaengasjementet ditt også.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.