Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Det er dumt å være fattig

Mangel på penger er roten til alt ondt.

Film: En time ut i filmen var det et spørsmål som opptok meg: Hvor ille skal det gå med disse folka før jeg føler noe sympati for dem? Og hvor langt nedover kan det gå, før det eventuelt begynner å gå riktig vei igjen?

Veteran

Det begynner dystert. To brødre, som begge lider av akutt pengenød, planlegger det idiotsikre kuppet: Å rane foreldrenes gullsmed. Inn, ut, ingen vold, ingen ofre, ikke engang økonomisk, da foreldrenes geskjeft er fullforsikret. Men så går ting fryktelig galt. Og verre skal det bli. Mye verre.

Veteranregissør Sidney Lumet står bak, og det er beundringsverdig at han i en alder av 83 ennå står på. Han er fremdeles en god håndverker, stilmessig er det ikke noe å si på hans rundt regnet 50. film.

Passe engasjert

Samtidig må det tilføyes at Lumet har laget langt mer spennende og solide saker i sine yngre år. Men han har da fått trommet sammen et pent lag skuespillere foran kamera. Det er ingen grunn til å stille spørsmål med verken Albert Finney, Philip Seymour Hoffman, Marisa Tomei eller Ethan Hawke. Problemet er at alle spiller variasjoner av figuren «usympatisk, egosentrisk og stakkarslig», med det resultat at man som seer aldri blir mer enn passe engasjert i deres grimme skjebne. «Before…» minner nok en gang om at det er dumt å være fattig, at det idiotsikre ranet ikke finnes og at selv ypperlige skuespillere kommer til kort når manus ikke holder.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media