Det er dyrt å være fattig

«Scarcity» er boka for deg som lurer på hvorfor noen forblir fattige. Eller sliter med å slanke deg.

ØKONOMISK PSYKOLOGI: «Scarcity» baserer seg på forskning fra atferdsøkonomien. Forfatterne argumenterer i boka for at fattigdom skaper dårlig adferd og sløve sinn, ikke motsatt. Foto: Linda Næsfeldt
ØKONOMISK PSYKOLOGI: «Scarcity» baserer seg på forskning fra atferdsøkonomien. Forfatterne argumenterer i boka for at fattigdom skaper dårlig adferd og sløve sinn, ikke motsatt. Foto: Linda Næsfeldt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

IDEER: Har du virkelig tid til å lese denne teksten? Er det ikke mer presserende ting du egentlig burde gjort, som å bruke mer tid med familien, levere arbeidet på jobben, eller gjøre reint i huset?

Knapphet gjelder i alle livets sfærer. I «Scarcity: Why Having Too Little Means So Much» viser Harvard-økonomen Sendhil Mullainathan og Princeton-psykologen Eldar Shafir på glitrende vis hvordan forståelsen av knapphet får betydning for våre liv.

Tiden er knapp. Døgnet har bare 24 timer. Du kan ikke si ja til alle prosjekter på jobben om du også skal følge barna på fotballtrening eller ha kvalitetstid med samboeren. Også penger er en knapp ressurs. Du kan ikke bruke den samme krona to ganger.

Ifølge forfatterne har knapphet både en objektiv og en subjektiv komponent. Den objektive komponenten er en mangel på ressurser. Denne kjenner vi fra før. Å ha knapt med penger er som å aldri kunne tillate seg annet enn håndbagasje på fly. Du må tenke nøye på hva du velger å prioritere.

Forfatternes nyvinning er at knappheten også kommer med en subjektiv komponent — «knapphetens psykologi». Er du ensom, tenker du på alle de sosiale relasjonene du ikke har. Å ha knapt med penger, gjør at du får penger på hjernen. Fattigdommen fanger tankene dine.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer