- Det er ekkelt

Superstjerna Björk synes det er ekkelt at en prisbelønt norsk forfatter har skrevet en roman om familien hennes.

BLIR ROMANFIGUR: Plateaktuelle Björk blir i høst å finne i Mette Karlsviks roman «Bli Björk». Det synes hun er litt ekkelt. Foto: Universal
BLIR ROMANFIGUR: Plateaktuelle Björk blir i høst å finne i Mette Karlsviks roman «Bli Björk». Det synes hun er litt ekkelt. Foto: Universal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

REYKJAVIK (Dagbladet): Vinner av Tarjei Vesaas debutpris', Mette Karlsvik (32), gir i høst ut romanen «Bli Björk» - ei fiksjonalisert historie om familien til en av verdens mest kjente kvinnelige artister, Björk Gudmundsdottir (45).

Dagbladet møtte i går ettermiddag den islandske superstjernen i Reykjavik.

Hun reagerte med en svært overrasket mine da vi fortalte henne at hun snart debuterer som romanfigur i Norge.

- Det er ekkelt siden jeg ikke har visst noe om det. Det bør i så fall komme godt fram at dette er fiksjon og at det ikke blir framstilt som om at det er sannheten, sier Björk til Dagbladet.

Dikter fritt I romanen har Karlsvik gått inn i hodene til Björk og resten av familien hennes, og dikter fritt rundt hva de tenker og føler.

FORFATTEREN: Mette Karlsvik. Foto: Samlaget
FORFATTEREN: Mette Karlsvik. Foto: Samlaget Vis mer

- Hva tenker du om at forfatteren tar seg slike friheter?

- Jeg har blandede følelser. Det er jo litt smigrende at noen har lyst å skrive en bok med meg som en av hovedpersonene, men det er mest ekkelt. Jeg håper for all del den er skrevet med humor, sier den islandske 45-åringen.

Björk er i disse dager aktuell med sitt sjuende soloalbum, «Biophilia».

Albumet har blitt gjenstand for massiv oppmerksomhet før utgivelsen - ikke bare fordi avsenderen heter Björk - men fordi den eksentriske islendingen har laget en egen Iphone- og Ipad-app til hver låt i stedet for musikkvideo.

Rebell I disse appene kan man høre låta og leke seg med den på utallige måter - også på svært musikkpedagogisk vis.

- Ville at hun skulle vite om boka

Mette Karlsvik forteller til Dagbladet at hun har gjort alt for at Björk skulle vite at hun er del av forfatterens nye roman.

- Jeg har snakka med alle de andre personene som jeg nevner ved navn i boka, unntatt Björk. Men jeg har gjort alt jeg har kunnet for at hun skulle få vite det. For min egen samvittighets skyld.

- For selv om jeg har alt på det rene etisk sett, jeg skriver i andreperson og det står «roman» med store bokstaver på forsida, så har jeg jo følt på at hun burde vite om det.- Jeg ville lage noe som jeg ville ha elska da jeg var åtte år og gikk på musikkskolen. Jeg var en rebell, en arrogant liten drittunge, som fortalte rektoren om hvordan han skulle drive skolen sin. Så dette er mitt eget lille frustert-skolelærer-prosjekt.

Den eksentriske islendingen forteller at hun egentlig hadde håpa at hun skulle slippe alt utenommusikalsk mas nå som hun ga ut disse appene sammen med musikken sin.

- Når jeg har gitt ut plate består livet mitt stort sett av å gi intervjuer, gå på premierer, slåss mot paparazzier og å leve i en koffert som en sigøyner. La meg slippe alt dette. Hvis jeg vil promotere meg selv, kan jeg gjøre det gjennom appene mine i stedet.

Selvfinansiert Björk forteller at hun måtte grave dypt i sin egen lomme for å finansiere prosjektet. For hos de dresskledde mennene øverst på musikkbransjenæringskjeden fikk hun lite gehør.

- Jeg betalte selv for innspillinga av albumet, og brukte pengene jeg vant under fjorårets Polar Prize på instrumenter. App-folka kom og gjorde den tekniske jobben gratis, mot at vi delte inntektene 50/50. Det var rett og slett ingen som ville gi oss penger til å gjennomføre det. Vi dro på mange møter for å få inn penger, men folk svetta som bare det da jeg fortalte om planene mine. Det var absolutt ikke noe de turte å gamble pengene sine på, sier Björk.

Björk Gudmundsdottir

• Islandsk artist.

• Ga ut sin første plate som 11-åring.

• Har vært nominert til Golden Globe, Grammy og Oscar, samt vunnet flere prestisjefulle priser.

• Filmdebutert i Lars Von Triers «Dancer in the Dark».

• Akturell med sitt åttende soloalbum, «Biophilia».

Mette Karlsvik

• Norsk forfatter og skribent.

• Har vunnet Tarjei Vesaas' debutantpris.

• Gir i månedskiftet oktober/november ut romanen «Bli Björk», som handler om den islandske artisten Björk Gudmundsdottir og familien hennes.

• Selv om romanen er basert på faktiske hendelser i Björk og familiens liv, går Karlsvik inn i hodene på romanfigurene og dikter rundt hva de tenker og føler.Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer