PLATEKLAR: Ane Brun har jobbet med sin siste plate 2-3 år, mens hun samtidig har turnert med Peter Gabriel. Foto: Lars EIvind Bones/Dagbladet
PLATEKLAR: Ane Brun har jobbet med sin siste plate 2-3 år, mens hun samtidig har turnert med Peter Gabriel. Foto: Lars EIvind Bones/DagbladetVis mer

- Det er en av de mest minneverdige og sterkeste opptredene jeg har hatt

Ane Brun var glad for at hun hadde Sivert Høyem ved sin side under Utøya-minnekonserten.

Gjennom store deler av Ane Bruns karriere har hun vært raus med å dele rampelyset med andre.

Menn som Ron Sexsmith, Sivert Høyem og Peter Gabriel har alle fått synge med den Stockholm-bosatte 36-åringen fra Molde.

Når hun i dag gir ut sitt fjerdesoloalbum «It All Starts With One», har svenske José González', som tidligere har gjort seg kjent ved å covre The Knifes' «Heartbeats», tatt over den musikalske stafettpinnen. De synger duett sammet på låta «Worship».

Ane Brun forklarer duettfenomenet slik:

ANE OM PETER GABRIEL: Jeg har likt ham siden jeg var 10. Han er snill og en skikkelig gentlemen. Du tenker aldri at en superstjerne skal sende deg en epost og spørre om du vil jobbe med ham, og jeg takker ham for muligheten han har gitt meg.
ANE OM PETER GABRIEL: Jeg har likt ham siden jeg var 10. Han er snill og en skikkelig gentlemen. Du tenker aldri at en superstjerne skal sende deg en epost og spørre om du vil jobbe med ham, og jeg takker ham for muligheten han har gitt meg. Vis mer

- Jeg er sosial av meg og liker å dele rampelyset. Det er kult å gjøre ting sammen med andre. Jeg blir utfordret og jeg synes at den opplevelsen vi formidler blir sterkere, sier hun til Dagbladet.

Mest kjent er kanskje «Lift Me» - den Spellemann-vinnende låta hun inviterte Sivert Høyem og Madrugada med på i 2005.

Plateutsettelse Selv om Brun er lite egosentrisk av seg på scenen, foregår imidlertid låtskrivinga helt på hennes egne premisser.

- Når jeg skriver låter vil jeg være aleine. Akkurat som en maler ikke liker at andre kommer og legger på ei anna farge på maleriet, liker jeg å være aleine i den skapende prosessen.

Albumet «It All Starts With One» skulle egentlig spilles inn i fjor, men opptakene ble utsatt da Ane Brun fikk et tilbud hun ikke kunne takke nei til.

ANE OM SIVERT HØYEM: -
Det er alltid hyggelig å treffe Sivert og veldig spesielt å synge med ham. Vi har pratet om at vi synes stemmene vårer passer godt sammen. Jeg spurte Madrugada om de ville være med på duettplata mi på grunn av den første EP'en deres som jeg likte veldig godt. 
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
ANE OM SIVERT HØYEM: - Det er alltid hyggelig å treffe Sivert og veldig spesielt å synge med ham. Vi har pratet om at vi synes stemmene vårer passer godt sammen. Jeg spurte Madrugada om de ville være med på duettplata mi på grunn av den første EP'en deres som jeg likte veldig godt. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer

- Peter Gabriel spurte om jeg ville bli med på turneen hans. Det sier man ikke nei til, sier den norske musikeren, som også tidligere har vært med den tidligere Genesis-stjerna på veien for å synge Kate Bush' del av megahiten «Don't Give Up».

Nå er hun også med på Gabriels neste album, som duettpartner og korist.

Åpner Gabriel-konserter Det beste bildet på hvor høyt megastjernen setter sin norske samarbeidspartner er imidlertid følgende:

- Når jeg har turnert med Peter Gabriel har jeg fått lov å åpne konsertene hans med to av mine egne låter. Han går ut og introduserer seg, før han sier at publikum må være stille fordi at Ane Brun skal spille litt. Det er veldig stort, sier hun.

Under minnemarkeringen til Utøya- og Oslo-terroren fremførte Brun REM-låta «Everybody Hurts» sammen med kompisen Sivert Høyem.

ANE OM RON SEXSMITH: - Jeg hadde hørt en del på musikken hans, og så hadde vi tilfeldigvis samme distribusjonsselskap. Dette var mer en bransjegreie, så det var plateselskapene som førte oss sammen, men det var veldig morsomt. Foto: Scanpix
ANE OM RON SEXSMITH: - Jeg hadde hørt en del på musikken hans, og så hadde vi tilfeldigvis samme distribusjonsselskap. Dette var mer en bransjegreie, så det var plateselskapene som førte oss sammen, men det var veldig morsomt. Foto: Scanpix Vis mer

- Det var en av de mest minneverdige og sterkeste opptredene jeg har hatt. Man vet jo ikke hva man skal si et et slikt øyeblikk som det, så det var fint å kunne utrykke seg gjennom ei låt. Det var også veldig godt å kunne dele det med Sivert, å være to der, sier hun.

Bjørk-nervøs På tross av en slik påkjenning, å skulle fremfør ei slik låt foran pårørende og overlevende, har ikke Ane Brun vane for å bli nervøs før hun skal opptre.

Sist gang hun virkelig kjente at de knøt seg i magen, var da hun skulle synge låta  «Yoga» foran Bjørk på Polar-prisen i fjor.

- Hvordan synger man Bjørks egen låt mens hun sitter i publikum, liksom? Da var jeg skikkelig, skikkelig nervøs, forteller Brun.

ANE OM JOSÉ GONZALÉZ: - Jeg har alltid digga ham, og bare venta på å kunne ringe ham og si at jeg hadde skrevet ei låt som vi kunne synge sammen. Det kunne jeg endelig denne gangen. Foto: Scanpix
ANE OM JOSÉ GONZALÉZ: - Jeg har alltid digga ham, og bare venta på å kunne ringe ham og si at jeg hadde skrevet ei låt som vi kunne synge sammen. Det kunne jeg endelig denne gangen. Foto: Scanpix Vis mer