Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ungdomskriminalitet i Oslo

Det er en avsporing å skylde økt ungdomskriminalitet på innvandring

Dagbladet mener: Forebygging på flere plan er nøkkelen - som det alltid har vært.

LANGSIKTIG: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) trenger ikke finne opp hjulet på nytt. Økt innsats til forebygging må til for å bekjempe ungdomskriminalitet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LANGSIKTIG: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) trenger ikke finne opp hjulet på nytt. Økt innsats til forebygging må til for å bekjempe ungdomskriminalitet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Flere skyteepisoder og alvorlige voldsepisoder i Oslo denne våren har igjen utløst heftig debatt om årsaker til ungdomskriminalitet og om hva som skal til for å bekjempe den. På kort sikt er det naturlig å sette inn mer politi for å trygge beboerne i de mest utsatte områdene, men politi er ikke svaret alene på lengre sikt. Det er vel alle enig om. Men debatten avslører dessverre at selv ansvarlige statsråder har liten eller ingen innsikt i utfordringene de er satt til å løse. Justisminister Tor Mikkel Wara hevder glatt at problemene skyldes økt innvandring. Det er en fruktesløs, men bekvem avsporing.

Det er ikke nødvendig å finne opp hjulet på nytt. Her er det omfattende forskning og lang erfaring med gjenger og ungdomskriminalitet opp gjennom åra. Både politi, skoler og fagfolk i bydelene det gjelder har god innsikt i hvorfor det skjer og en rekke konkrete løsninger som er bygget på tidligere erfaring med hva som virker. Forebygging på flere plan er nøkkelen slik det alltid har vært. Dagbladet har i en rekke reportasjer den siste tida fortalt om barn og ungdom som vokser opp i fattigdom, i trange leiligheter hvor det er umulig å gjøre lekser og med ressurssvake foreldre som heller ikke følger dem opp, verken på skolen eller utenfor. Det er også historier om vold i familien.

Slike levekår har politikere og myndigheter grepet tak i tidligere, satt inn ekstra ressurser og sørget for tilbud som kompenserer for mangler hjemme. I Dagbladets reportasjer har det vært oppløftende historier om hvordan frivillige har steppet inn der offentlige tilbud skorter, men til syvende og sist er det en offentlig oppgave å sikre barn en trygg oppvekst og like muligheter, uavhengig av bakgrunn. Det har ulike politiske styrer sluttet opp om, fordi det også kommer storsamfunnet til gode. Når politiet griper inn, er det ofte for sent og til en større omkostning.

Det er viktig å minne om at de aller fleste i Groruddalen og på Holmlia er lovlydige. Men den voksende barnefattigdommen i Oslo kan ikke myndighetene lenger lukke øynene for. Det skaper ulikhet og økte klasseskiller, i verste fall utenforskap og konflikt. Det er verken smart politikk eller god økonomi. Derfor er det på tide at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) igjen sier: Forebygging, forebygging, forebygging. Regjeringen må bidra med mer enn politi og ansvarsfraskrivelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media