I RETTEN:  I dag er Röyksopp-duoen Svein Berge og Torbjørn Brundtland i Bergen Tingrett. Foto: Jørn Normann Pedersen / Nordlys
I RETTEN: I dag er Röyksopp-duoen Svein Berge og Torbjørn Brundtland i Bergen Tingrett. Foto: Jørn Normann Pedersen / NordlysVis mer

- Det er en bisarr opplevelse å være her

Rettssaken mellom Röyksopp og Rune Lindbæk er i gang.

BERGEN (Nordlys): Mandag formiddag settes retten i søksmålet tromsømusiker Rune Lindbæk har anlagt mot den millionselgende Röyksopp-duoen Svein Berge og Torbjørn Brundtland.

- Bisarr Det er satt av fem dager til rettssaken, og en rekke profilerte musikere er stevnet som vitner for å avgjøre hvorvidt Röyksopp har stjålet musikk fra Lindbæk.

- Det er en bisarr opplevelse å være her, jeg er litt som en tilskuer, sier Lindbæk til Nordlys før retten settes.

- Hva er dine forventninger til saken?

- Jeg forventer ikke noe annet enn at disse her kan dette, sier han og nikker til advokatene sine Marius Øvrebø-Engemoen og Christian Wadahl Uhlen, begge fra artistorganisasjonen Gramart.

Årelang strid Striden står om låten «A Higher Place» fra Röyksopps debutalbum «Melody A.M.», som kom ut i 2001 og har solgt over 100.000 eksemplarer bare i Norge. Lindbæk mener låten er en kopi av «Lift», en låt han i 1997 lagde sammen med Torbjørn Brundtland i bandet Drum Island.

Striden har pågått utenfor offentligheten i en årrekke, og ble først kjent i en artikkel i Dagens Næringsliv i 2011.

I søksmålet fra Lindbæk krever han økonomisk kompensasjon for de siste tre årene etter at Bergen tingrett i en deldom fra desember i fjor, fastslo at alle krav forut mai 2009 er foreldet. Lindbæk krever også oppreisning og en andel av framtidige inntekter fra «A Higher Place», samt å bli kreditert med opphavs- og utøverrettigheter.

Verken Svein Berge eller Torbjørn Brundtland hadde noen kommentarer til pressen da de ankom rettssalen i Bergen.

Det er ventet at mandagen vil gå til de respektive parters innledningsforedrag.

- Det er ren løgn Som en del av rettssaken, har Röyksopp reist motsøksmål mot Lindbæk over rettighetene til «Lift».

Hos den norske vederlagsorganisasjonen TONO er både Brundtland og Lindbæk registrert som rettighetshavere for «Lift». Han er også kreditert på omslaget til Drum Island-platen for å ha vært med å skrive låten.

Dette er imidlertid ikke riktig, ifølge Brundtland. Han hevder at han alene lagde låten, og at Lindbæks medvirkning i beste fall var begrenset.

- Det er ren løgn, og noe som først har blitt tema nå, sier Lindbæk til Nordlys.

Verken Berge eller Brundtland vil foreløpig kommentere saken, men henviser til sin advokat Harald Bjelke jr.

- Motsøksmålet handler å få slettet Lindbæk som rettighetshaver for «Lift». For at det skal skje, må TONO ha en dom, sier Bjelke.

 ÅRELANG STRID:  Rune Lindbæk (midten) har gått til sak mot bandet Röyksopp, og krever økonomisk kompensasjon. Her med advokatfullmektig Christian Wadahl Uhlen (t.v.) og advokat Marius Øvrebø-Engemoen (t.h.).  Foto: Jørn Normann Pedersen / Nordlys
ÅRELANG STRID: Rune Lindbæk (midten) har gått til sak mot bandet Röyksopp, og krever økonomisk kompensasjon. Her med advokatfullmektig Christian Wadahl Uhlen (t.v.) og advokat Marius Øvrebø-Engemoen (t.h.). Foto: Jørn Normann Pedersen / Nordlys Vis mer