- Det er en ekte revolusjon

Det lages flere kortfilmer enn noensinne. Norske Jakob Rørvik slapp gjennom nåløyet på filmfestivalen SXSW.

AUSTIN (Dagbladet): - Jeg har av og til lurt på om stadig flere tyr til kortfilmformatet nå fordi folk flest lettere blir distrahert, sier britiske Thomas Duggan (28).

Han spiller i den norske kortfilmen «My Friend Kills Time», som denne uka gjør sine runder på mediefestivalen SXSW i Texas.

- I den tiden vi lever i, der man stadig vekk trenger et input av informasjon, passer kortfilmen lettere inn. Kanskje er det en god ting, ettersom det også tvinger folk til å fortelle bedre historier, sier Duggan når Dagbladet møter ham og regissør Jakob Rørvik (31) etter kortfilmens første visning - der den fikk stor applaus fra salen.

- Jeg tror det er et format som er i ferd med å få en helt annen plattform enn det tradisjonelt har hatt, sier Rørvik til Dagbladet.

Filmen hans, som omhandler en manns søken etter ensomhet, var blant de 27 utvalgte av 3300 innsendte kortfilmer til SXSW - en av USAs viktigste filmfestivaler.

Hvert år som går øker tallet over antallet innsendte filmer, noe Rørvik mener kan skyldes den gode tilgangen på billig og bra kamerautstyr - samt muligheten til å nå svært mange seere via internett.

En revolusjon - Det er en ekte revolusjon. Nå er det heller ikke lenger mulig å ha noen unnskyldninger. I alle filmsamfunn er det folk som klager over at de ikke har nok ressurser og muligheter til å få laget kortfilmen sin. Du kan egentlig ikke bruke den unnskyldningen lengre, sier Rørvik.

På festivalen har også filmregissør Joss Whedon, kjent for kultseriene «Buffy» og «Firefly», hatt premiere på skrekkfilmen «A Cabin in the Woods». Whedon, som om litt også er aktuell med superhelteposet «The Avengers», mener at det aldri har vært bedre tider for filmskapere:

- Dette er en tid der man kan. Du kan ta et kamera, finne en person, bare kjøre på, og legge det ut på internett. Det er en fantastisk tid, det føles som jeg er helt fersk ut av filmskolen, sa Whedon under en seanse på festivalen.

Også kreativ sjef for det kunstnerisk orienterte videonettstedet Vimeo, Blake Whitman, uttalte denne uka at publiseringstakten av kortfilmer på nettstedet bare øker og øker.

- Man kan nå millioner av folk via internett. En ting jeg synes er spennende med dette, er at filmer som tidligere ville blitt stemplet som for smale eller eksperimentelle bare ville nådd et lite publikum, sier Rørvik, og fortsetter:

- Nå kan du nå lommer av disse små publikumsgruppene rundt hele verden, og dermed bygge et betydelig publkum som ellers ikke ville vært der.

Rørvik trekker fram et sitat fra den italienske filmskaperen Bernardo Bertolucci, som han mener er beskrivende for situasjonen:

- Den neste store filmrevolusjonen skjer på gutterommet til en 15-åring.

Liker formatet Bak seg har Rørvik, som de siste årene har vært London-basert, både reklamefilmer og kortfilmer. Men vil han kanskje prøve seg på et lengre format etterhvert?

- Jeg har absolutt et mål om å lage spillefilm. Samtidig tenker jeg jo aldri når jeg lager en kortfilm at dette er noe jeg gjør bare for å komme videre. Hvert prosjekt har en egenverdi uansett, sier Rørvik, som innrømmer et

- Etter at jeg har laget min første spillefilm, tror jeg jo at det er naturlig å lage en ny kortfilm.

GJENNOM NÅLØYET: Jakob Rørvik (til venstre) og Thomas Duggan har kortfilmen «My Friend Kills Time» på filmfestivalen SXSW i Austin, Texas. Av 3300 innsendte bidrag, kom de gjennom nåløyet. Foto: SNORRE BRYNE
GJENNOM NÅLØYET: Jakob Rørvik (til venstre) og Thomas Duggan har kortfilmen «My Friend Kills Time» på filmfestivalen SXSW i Austin, Texas. Av 3300 innsendte bidrag, kom de gjennom nåløyet. Foto: SNORRE BRYNE Vis mer