Det er en elefant i rommet og ingen har lyst til å snakke om den

Herman Willis med fem punkter om Israels invasjon av Gaza.

SANNHET: En israelsk soldat skuer mot Gaza. Forfatteren Morten Strøksnes hevdet i forrige uke at
Herman Willis ikke er ute etter å fortelle sannheten, men at han bare vil si det motsatte av Israels
kritikere. I denne artikkelen svarer Willis på innvendingene. Her ryker det fra bygninger på Gazastripen etter angrep 15. januar.
REUTERS/Suhaib Salem (GAZA)
SANNHET: En israelsk soldat skuer mot Gaza. Forfatteren Morten Strøksnes hevdet i forrige uke at Herman Willis ikke er ute etter å fortelle sannheten, men at han bare vil si det motsatte av Israels kritikere. I denne artikkelen svarer Willis på innvendingene. Her ryker det fra bygninger på Gazastripen etter angrep 15. januar. REUTERS/Suhaib Salem (GAZA) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

1. SENTRUMSGATENE i Oslo restaureres og det mest brølende jødehatet har stilnet i denne omgang, men som det heter i den engelske salmen «How long, O Lord, how long?». At det ligger en dypt forakt for utdannelse til grunn når parolen blant unge muslimer er «La oss dra opp på Blindern og finne noen jøder», er innlysende, så kanskje har skolen sin del av skylden for det som holder på å skje.

Det kan godt hende. Men at svaret fra det norske samfunnet skal være foreldresamtaler og straffeforfølgelse i henhold til lover om skadeverk og vold mot offentlig tjenestemann, forteller meg at det er en elefant i rommet og at ingen har lyst til å snakke om den.

Elefanten er den intolerante, voldelige fortolkningen av en religion som — hvis vi tar oss tid til å lytte — kan bringe sannhet, skjønnhet og glede til alle. Elefanten er den ungdommen som roper «Allahu akbar» det ene øyeblikket, og «Ta jøden!» det andre. Vi kan godt la være å snakke om dette, men hva skal vi da si hvis det verste skjer og noen faktisk lykkes i å «ta jøden»? Das habe ich nicht gewusst?

2. DEN DEBATTANTEN som mest hårdnakket påstår at han ikke vet om noe jødehat i Norge, er Kåre Willoch. Ingen moderne norsk politiker har vist større respekt for ordenes klang og valør enn Willoch, og hans ytterst presise språkbruk har vært et varemerke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.