Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Det er en epidemi, en type hjernekreft og leukemi, og en åpenbar sammenheng

Ari Behn og Per Heimly dro til oljesandområdet i Canada og ble sjokkert.

KRITISK: Etter selv å ha møtt urbefolknignen er Ari Behn kritisk til Statoils oljesandvirksomhet i Alberta i Canada. TVNorges roadmovie-serie med Ari Behn og Per Heimly starter igjen i morgen kveld. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISK: Etter selv å ha møtt urbefolknignen er Ari Behn kritisk til Statoils oljesandvirksomhet i Alberta i Canada. TVNorges roadmovie-serie med Ari Behn og Per Heimly starter igjen i morgen kveld. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - At Statoil er en del av oljesandindustrien er svært betenkelig. Jeg er selvfølgelig kritisk til hele olje- eller tjæresandindustrien, sier Ari Behn (41).

Greenpeace, WWF og andre miljøorganisasjoner mener at Statoil må trekke seg ut av oljesandvirksomheten i Canada. I TVNorge-programmet «Ari og Per løser verdensproblemer» som sendes i morgen, oppsøker Ari Behn og Per Heimly dette enorme deltaet i tjue kuldegrader, i jakt på sannheten om overgrep mot naturen og urbefolkningen.
-Sarumanns forbannelse De flyr inn i villmarka til Fort Chipewyan og sammenlikner verdens største oljesandindustri med Sarumanns forbannelse, altså den onde trollmannen i «Ringenes herre», ofte brukt som symbol for at teknologi ødelegger natur og mennesker.

- Det stinket virkelig svovel, forteller Ari Behn da Dagbladet treffer han i Oslo.
-Sitt ansvar bevisst Først i 2011 startet Statoil sin produksjon, og selskapet benytter utvinningsmetoden in-situ.

Behn sier at de forsøkte å få Statoil i tale uten å ha lyktes. Han sier også at det handler om «den klassiske konflikten mellom storkapitalen og industrien som utnytter minoriteter og naturressurser».

- Og det er jeg jo selvfølgelig prinsipielt imot.

- Er det forkastelig at Statoil er involvert?

- Det eneste jeg kan si om Statoil som norsk statlig bedrift, er at man må være sitt ansvar bevisst og i hvert fall gjøre alt som står i deres makt for å forhindre at de bedriver en dødelig industri. Men de må jo selv svare for hvilken teknologi de mener er ansvarlig, sier Ari Behn.

Skremmende krefttilfeller I programmet treffer de fangstmenn som viser fram deformert fisk, og intervjuer den uavhengige forskeren David Schindler som er bekymret for høye kvikksølvverdier. Det som gjorde sterkest inntrykk var lokalbefolkningen historier om eksplosjon i antall krefttilfeller de siste ti åra.

VERDENSPROBLEMER: I morgendagens espisode av TVNorge-programmet «Ari og Per løser verdensproblemer» reiser de to til Canada. Foto: TVNorge
VERDENSPROBLEMER: I morgendagens espisode av TVNorge-programmet «Ari og Per løser verdensproblemer» reiser de to til Canada. Foto: TVNorge Vis mer

- Det er en epidemi, det er en type hjernekreft og leukemi, og en åpenbar sammenheng. Helsesøsteren som hadde mistet både far, bror og fetter av kreft, gjorde inntrykk, sier Ari Behn.

Men verken anklagene om kvikksølvforgiftning eller de høye forekomstene av kreft knyttes til Statoils virksomhet i Canada, i programmet som sendes i morgen.

- Var det deprimerende å være der?

- Vi nordmenn elsker jo denne typen vill natur. Det var sporsnø, stillhet og åpent landskap. Men så kjenner du hele tiden på den hvite døden, den skumle, snikende gifta som ligger i jordsmonnet som gjør at folk dør på alle kanter.
Tatt av plakaten På NRK var Ari og Per en Gullruten-suksess. I høst tok TVNorge kompisene av plakaten midt i programrekka. Kanalen mente de ikke hadde publikumstall som fortjent. I går får programmet en ny sjanse.

- Jeg tenker ikke på seertall. Jeg vet at vi har laget de programmene jeg har ønsket å lage, smiler han avslappet.

Samspillet mellom Ari og Per er en viktig del av programmet.

- Vi får det beste ut av hverandre. Og det aller verste. Det er slitsomt å reise på tur med Per. Per er krevende, noen ganger som en lite barn, ikke sant? Og noen ganger blir vi to tegneseriefigurer på tur.
-Gjelder ikke å spørre I et program stiller Behn som bryter. I et annet oppsøker de japansk mafia, og Ari og gamle mafiagutter sammenlikner tatoveringer. På ryggen og armen har han blant annet døtrenes navn og en slange.

SNIKENDE GIFT: - Vi nordmenn elsker jo denne typen vill natur. Det var sporsnø, stillhet og åpent landskap. Men så kjenner du hele tiden på den hvite døden, den skumle, snikende gifta som ligger i jordsmonnet som gjør at folk dør på alle kanter, forteller Ari Behn om Canada-oppholdet. Foto: TVNorge
SNIKENDE GIFT: - Vi nordmenn elsker jo denne typen vill natur. Det var sporsnø, stillhet og åpent landskap. Men så kjenner du hele tiden på den hvite døden, den skumle, snikende gifta som ligger i jordsmonnet som gjør at folk dør på alle kanter, forteller Ari Behn om Canada-oppholdet. Foto: TVNorge Vis mer

- Jeg lider av en viss form for Tourettes syndrom når det gjelder disse tatoveringene. Nei da, jeg har ikke Tourettes, men Per, han har Tourettes. Han vil bare ikke si det selv. Han ødelegge for seg selv. Han må jo opp på det bordet, når han ikke skal, sier han og viser fram en symbolsk pil på underarmen som han har tegnet selv og en bosnisk blomstertatovering.

- Har du noen plan for tatoveringene?

- Jeg liker at det er spor underveis, men det er ingen plan. Å komme hjem med nye tatoveringer, det blir jo forhandlinger, ja. Det er ikke bare enkelt. Det er viktig å ikke spørre først.
Søker isolasjon Prinsesse Märtha, Ari Behn og de tre døtrene bor i et typisk townhouse i London, over tre etasjer. På toppen har han innredet atelier, og 2013 var som kjent året da Behns malerier fikk oppmerksomhet.

- Malingen er veldig frigjørende for meg i forhold til skriving. Collager er mitt uttrykk. Lag på lag. Det blir nok en utstilling i sommer. Men jeg er først og fremst forfatter. Jeg har alltid villet skrive dramatikk. Og jeg skriver noveller.

- Hva er ditt ønske for 2014?

- Det er isolasjon. Å isolere meg. Det er mitt nyttårsforsett.

GUTTA PÅ TUR: De får utvilsomt fram det veste og det verste i hverandre. Ari Behn og Per Heimly, her ikke på tur, men i Bibliotekbaren på Bristol. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GUTTA PÅ TUR: De får utvilsomt fram det veste og det verste i hverandre. Ari Behn og Per Heimly, her ikke på tur, men i Bibliotekbaren på Bristol. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hva skal du gjøre?

- Jeg skal skrive. Jeg jobber med et skuespill. Et familiedrama.

- Hva slags familieproblematikk?

- Jeg jobber med offentligheten. Familien og offentligheten. Jeg kan ikke si mer. Men det er intens. Det er en tragedie, rett og slett. Det går ikke bra.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media