- Det er en epidemi, en type hjernekreft og leukemi, og en åpenbar sammenheng

Ari Behn og Per Heimly dro til oljesandområdet i Canada og ble sjokkert.

KRITISK: Etter selv å ha møtt urbefolknignen er Ari Behn kritisk til Statoils oljesandvirksomhet i Alberta i Canada. TVNorges roadmovie-serie med Ari Behn og Per Heimly starter igjen i morgen kveld. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISK: Etter selv å ha møtt urbefolknignen er Ari Behn kritisk til Statoils oljesandvirksomhet i Alberta i Canada. TVNorges roadmovie-serie med Ari Behn og Per Heimly starter igjen i morgen kveld. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - At Statoil er en del av oljesandindustrien er svært betenkelig. Jeg er selvfølgelig kritisk til hele olje- eller tjæresandindustrien, sier Ari Behn (41).

Greenpeace, WWF og andre miljøorganisasjoner mener at Statoil må trekke seg ut av oljesandvirksomheten i Canada. I TVNorge-programmet «Ari og Per løser verdensproblemer» som sendes i morgen, oppsøker Ari Behn og Per Heimly dette enorme deltaet i tjue kuldegrader, i jakt på sannheten om overgrep mot naturen og urbefolkningen. -Sarumanns forbannelse De flyr inn i villmarka til Fort Chipewyan og sammenlikner verdens største oljesandindustri med Sarumanns forbannelse, altså den onde trollmannen i «Ringenes herre», ofte brukt som symbol for at teknologi ødelegger natur og mennesker.

- Det stinket virkelig svovel, forteller Ari Behn da Dagbladet treffer han i Oslo. -Sitt ansvar bevisst Først i 2011 startet Statoil sin produksjon, og selskapet benytter utvinningsmetoden in-situ.

Behn sier at de forsøkte å få Statoil i tale uten å ha lyktes. Han sier også at det handler om «den klassiske konflikten mellom storkapitalen og industrien som utnytter minoriteter og naturressurser».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer