Anmeldelse: «Annihilation»

Det er en forbrytelse mot filmkunsten at det ikke er mulig å se denne filmen på kino

Men alternativet kunne vært mye verre.

EKSPEDISJON: Fem vitenskapskvinner sendes inn i et biologisk karanteneområde i sci-fi-eposet «Annihilation». Trailer: Paramount Pictures / Filmweb Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

La oss være ærlige: Hva enn selgere av flatskjermer prøver å innbille oss, det er forskjell på tv og kino.

Og da tenker jeg ikke bare på skjermstørrelse, bilde- og lydkvalitet. I en mørk kinosal, der alle virkelighetens distraksjoner legges igjen i døra, har vi ikke annet valg enn å la den sanselige, audiovisuelle opplevelsen skylle over oss, og ta oss dit den vil. Her finnes ingen pauseknapp. Det er vi som er i filmens vold, og ikke omvendt.

Grensene mellom film og tv er i ferd med å viskes ut, og ikke alle filmer oppleves på kino, men i blant dukker det opp noen som er finkalibrert nettopp for å trigge følelser, innsikt og sanseopplevelser på en måte kinoens altomslyngende mørke og kollektive ensomhet gjør aller best.

For smart for publikum

I så måte er det en liten tragedie at «Annihilation» ikke settes opp på kino utenfor Nord-Amerika, men går rett på Netflix. Angivelig fordi filmselskapet er redd den er for smart for den gjengse publikummer.

Fem vitenskapskvinner sendes inn i et biologisk karanteneområde, som etter et meteorittnedslag har vært omhyllet av en uforklarlig, skimrende vegg. Rollegalleriet er effektivt, men nennsomt skildret, og alle får skinne, spesielt Natalie Portman, men også Jennifer Jason Leigh som ekspedisjonsleder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer