SØNNEN DRO: Maryana har ni barn. Den ene sønnen på 16 år dro for flere måneder siden mot Europa. FOTO: FLYKTNINGHJELPEN
SØNNEN DRO: Maryana har ni barn. Den ene sønnen på 16 år dro for flere måneder siden mot Europa. FOTO: FLYKTNINGHJELPENVis mer

- Det er en forferdelig følelse å høre sønnen din rope «mamma, mamma, hjelp meg!» uten å kunne gjøre noe

Ifølge en rapport fra Interpol og Europol har 9 av 10 flyktninger og migranter som kom til EU i fjor fått «hjelp» av kriminelle nettverk.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Smugling av flyktninger og migranter er den største inntektskilden for organiserte kriminelle nettverk i Europa. Mødre i Etiopia trygler nå verden om å gjøre mer for å bekjempe nettverkene som utnytter barna deres og setter fattige familier i bunnløs gjeld.

Dette er en historien om fattige mødre i Etiopia, og om hvordan menneskesmuglere har lurt eller lokket barna deres til å reise mot Europa. Tilbake i hjemlandet lever mødrene med en bunnløs fortvilelse over at sønnene og døtrene holdes av kriminelle et sted i Sudan eller i Libya. I tillegg har mødrene satt seg i enorm gjeld til venner, familie og bekjente.

Lukrativ industri

Vi har alle sett bildene av overfylte båter med desperate menn og kvinner med små barn som kjemper for livet i Middelhavet. For hver båt som forsøker å komme seg over, klinger ny mynt i kassen til kriminelle nettverk. Smuglernettverkenes anslåtte inntekt i 2015 var rundt seks milliarder dollar, rundt 50 milliarder kroner. Smugling av flyktninger og migranter utgjør slik en av de største inntektskildene for organiserte kriminelle nettverk i Europa. Dette kommer frem i en rapport fra Interpol og Europol som nylig ble publisert. Ifølge rapporten har 9 av 10 flyktninger og migranter som kom til EU i fjor, fått «hjelp» av kriminelle nettverk. I skyggen av denne kyniske industrien lever familiene til de som lar seg smugle med frykten om hva som skjer med barna deres, og i tillegg med kravet om å betale for reisen.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn