DEBATT

Det er en fryktkultur som sprer seg i Norge

Å kalle alle som er uenig med deg for «rasist» er en hersketeknikk og skaper bare mer rasisme.

NØDVENDIG UENIGHET: - Vi må passe på at respekten for at mennesker kan ha forskjellige meninger ikke forsvinner. Det blir mer og mer slik at enten er du med oss eller mot oss. Man glemmer betydningen av ytringsfrihet, og at man kan være enige i én sak men uenige i en annen sak, skriver artikkelforfatteren. 
NØDVENDIG UENIGHET: - Vi må passe på at respekten for at mennesker kan ha forskjellige meninger ikke forsvinner. Det blir mer og mer slik at enten er du med oss eller mot oss. Man glemmer betydningen av ytringsfrihet, og at man kan være enige i én sak men uenige i en annen sak, skriver artikkelforfatteren.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er en fryktkultur som sprer seg i Norge. Denne fryktkulturen hindrer personer i å delta i samfunns-debatten. Ytringsklimaet blir vanskelig og tausheten blir mer og mer verdsatt. Dette er bekymringsfullt og det er et tap for ytringsfriheten når personer som kunne bidra mer, og kunne nyansert debatter bedre, ikke orker å delta. De orker ikke hets og sjikane. Mange av de som hetser og sjikanerer er mer opptatt av personen enn debatten. De angriper personen ikke saken.

Vi må passe på at respekten for at mennesker kan ha forskjellige meninger ikke forsvinner. Det blir mer og mer slik at enten er du med oss eller mot oss. Man glemmer betydningen av ytringsfrihet, at personer kan ha forskjellige meninger, men allikevel være venner. Eller at vi kan være enige i en sak men uenige i en annen sak. Det fryktes for å bli oppfattet feil, det fryktes for å bli fryst ut av venner, kollegaer eller organisasjoner. Det fryktes for å bli oppfattet som rasist. Ytringsfriheten forsvinner når retten til å ha forskjellige meninger ikke aksepteres.

Det er noen temaer som er «farligere» enn andre, for eksempel islam, integrering, innvandrere og ytringsfrihet. Hvis du er hvit og tar opp tema som undertrykkelse i minoritetsmiljøet står du i fare for å bli kalt rasist eller islamhater. Hvis du har minoritets bakgrunn og påpeker undertrykkelse står du i fare for å bli kalt sviker og du må nesten regne med hets og trusler. Dette gjør at flere som kunne tenkt seg å delta i det offentlige ordskiftet ikke orker å utsette seg for dette. For en ting er å kjempe mot undertrykkelse, men en annen ting er å kjempe imot mistenkeliggjøringen. Det finnes mange flotte kvinner og menn som synes det koster for mye og som derfor ikke vil delta i samfunnsdebatten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer