TELLE PENGER: Siden stjernemanager Mikal Telle ble med i et av musikkutvalgene i Norsk Kulturfond, har samme musikkutvalg gitt mer penger til managementbyrået Telle er medeier i enn til noen annen søker. Foto: Nina Hansen
TELLE PENGER: Siden stjernemanager Mikal Telle ble med i et av musikkutvalgene i Norsk Kulturfond, har samme musikkutvalg gitt mer penger til managementbyrået Telle er medeier i enn til noen annen søker. Foto: Nina HansenVis mer

- Det er en hån mot andre artister som ikke har proffe lobbyister

Etter at stjernemanager Mikal Telle ble med i et fagutvalg i Norsk Kulturråd, har det samme utvalgets bevilgninger til artistene i stallen hans doblet seg sammenliknet med årene før.

(Dagbladet): Mikal Telle (36) er medeier i managementbyrået MADE, som representerer band og artister som Vinni, Lars Vaular, John Olav Nilsen, Casiokids, Sondre Lerche og Razika.

I januar i år ble Telle, som flere ganger har blitt kåret til en av Musikk-Norges mektigste menn i Dagbladet, valgt inn i musikkutvalget for utøver- og produksjonsstøtte i Norsk Kulturfond.

Økt tilskudd Hittil i år har artister tilknyttet Telles managementbyrå fått utbetalt en million kroner fra musikkutvalget som han selv er en del av, noe som gjør MADE til den søkeren som har fått innvilga mest støtte fra dette utvalget i år.

Det er en betydelig økning fra tidligere år, og er en dobling hvis man regner gjennomsnittstilskuddene fra årene før Telle ble medlem (se egen oversikt).

I 2009 ble artister tilknyttet MADE tildelt 635 000 kroner, i 2010 fikk de 540 000 kroner, mens i 2011 fikk byråets artister 380 000 kroner.

Telles «dobbeltrolle» får Morten Samdal i plateselskapet How is Annie Records til å rase.

REAGERER PÅ DOBBELTROLLE: Morten Samdal er sterkt kritisk til at artister tilknyttet MADE får en million kroner av et utvalg som deleier Mikal Telle er medlem av. Foto: Privat
REAGERER PÅ DOBBELTROLLE: Morten Samdal er sterkt kritisk til at artister tilknyttet MADE får en million kroner av et utvalg som deleier Mikal Telle er medlem av. Foto: Privat Vis mer

- Det er en hån mot andre artister som ikke har proffe lobbyister og management, sier Samdal, som også spiller i bandet Youth Pictures of Florence Henderson, til Dagbladet.

Kvelertak på grasrota Youth Pictures of Florence Henderson fikk i 2009 tilskudd til en USA-turne, men har ikke fått støtte fra utvalget Telle er medlem av siden den gang.

- Nå har jeg mange venner og bekjente i bransjen, og de gjør en knall jobb for sine band, men det må være rom for at artister som gjør jobben selv ikke skal bli tilsidesatt fordi man ikke har et såkalt profesjonelt apparat i ryggen. Faren med Kulturrådets praksis slik den har blitt, er at man tar kvelertak på grasrota, sier Samdal.

I tillegg til Telle, eies MADE av Idol-dommer Gunnar Greve (starter eget firma i 2013), Per Mygland og Chris Wareing.

Telle regnes for å være mannen bak den såkalte «bergensbølgen» som har brakt med seg etablerte stjerner som Röyksopp og Kings of Convenience.

Seniorforsker Tine Søreide ved Christian Michelsens institutt og Universitetet i Bergen vil ikke kommentere dette tilfellet spesifikt, men sier at det er viktig å sette fokus på saken.

- Når det oppstår situasjoner hvor det kan sås tvil rundt offentlige tilskudd og bakgrunnen for hvorfor disse er blitt gjort, er det noe som skal tas alvorlig. Vanlige folk skal være sikker på at slike beslutninger er riktige og tas på riktig grunnlag, sier hun.

Går på gangen Mikal Telle sier at han har vært klar på at han kommer til å være inhabil i mange av sakene som Norsk Kulturfonds musikkutvalg for utøver- og produksjonsstøtte vedtar helt siden han ble spurt om å være med.

- Når det drøftes saker som involverer artister som er i MADE-stallen eller som jeg ellers har en tilknytning til, sier jeg på begynnelsen av møtet at jeg er inhabil og går på gangen. Det er veldig strenge føringer på dette, slik det bør være. Jeg får heller ikke lov til å snakke om mine artister med de andre medlemmene av utvalget.

- Du har aldri drevet lobbyvirksomhet og snakket med de andre medlemmene om MADEs artister?

- Nei, ikke som jeg kan huske. Jeg har ikke noen kontakt med de andre medlemmene annet enn når jeg er på møte, sier Telle og legger til at han ikke kjenner seg igjen i Samdals påstander.

Skjønner spørsmålstegnene - Hva er dine tanker rundt at tilskuddene fra utvalget du er medlem av til artister tilknyttet MADE nesten har tredoblet seg siden du ble innsatt?

- For å være helt ærlig, så har jeg aldri tenkt over at det er sånn. MADE ekspanderer hele tiden, og samtidig søker vi sikkert mer og mer penger på vegne av artistene våre. Vi representerer nesten dobbelt så mange artister i dag sammenlignet med hva vi gjorde i 2009. Vi søker dessuten bare om støtte når artistene våre er aktuelle med noe, som kan variere fra år til år, sier manageren.

FIKK TURNESTØTTE: Casiokids er tilknyttet MADE som Mikal Telle er deleier i. De er ett av bandene som har fått turnéstøtte fra Norsk Kulturfonds musikkutvalg for utøver- og produksjonsstøtte, der samme Telle er medlem. Foto: NTB Scanpix
FIKK TURNESTØTTE: Casiokids er tilknyttet MADE som Mikal Telle er deleier i. De er ett av bandene som har fått turnéstøtte fra Norsk Kulturfonds musikkutvalg for utøver- og produksjonsstøtte, der samme Telle er medlem. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Leder i musikkseksjonen i Norsk Kulturråd, Erling Haraldset, sier at Mikal Telle har fulgt habilitetsreglementet som gjelder for Norsk Kulturråd.

- Det er viktig for oss å ha musikkfaglig kompetanse, for det er kunstneriske vurderinger som ligger til grunn for tildelingene, og da er det ikke til å komme unna at medlemmer av utvalgene også av og til søker penger fra utvalgene de selv sitter i. På generelt grunnlag kan jeg også si at jeg skjønner at det, sett utenfra, kan settes spørsmålstegn ved dette, sier Haraldset.