Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Det er en nasjonal skam

Eksperter slakter riksantikvar Jørn Holme og kompetansen på hans kontor.

- NASJONAL SKAM: Flyttinga av Nasjonalgalleriet er én av mange saker riksantikvar Jørn Holme (bildet) har sviktet på, mener arkeolog Sjur Harby. Foto: Berit Roald / Scanpix
- NASJONAL SKAM: Flyttinga av Nasjonalgalleriet er én av mange saker riksantikvar Jørn Holme (bildet) har sviktet på, mener arkeolog Sjur Harby. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi ser at Riksantikvarens handlingslammelse blir større og større til tross for romsligere budsjetter, sier arkeolog og tidligere ansatt hos Riksantikvaren, Sjur Harby til Dagbladet.

Han mener hele forvaltningsapparatet har gått ut på dato, og i en artikkel i den nye utgaven bladet Gamle Hus, går han til angrep på Riksantikvar Jørn Holme.

- Gang på gang ser vi at Riksantikvaren viker unna i store prinsipielle saker, sier Harby til Gamle Hus, og trekker fram eksempler som Nasjonalgalleriet og Villa Dammann.

- Feigheten brer seg innover i kontorene, fortsetter Harby.

FAKSIMILE: Nyeste nummer av Gamle Hus, Hager & Interiør er i butikkene fra 26. mai.
FAKSIMILE: Nyeste nummer av Gamle Hus, Hager & Interiør er i butikkene fra 26. mai. Vis mer

• Tidligere denne uka skrev også Dagbladet om hvordan Jørn Holme skal ha forsøkt å holde en betent sak unna journalføringen.

- Behersker ikke sakene Debatten har også versert i Aftenpostens spalter, og overfor Dagbladet utdyper Harby sin bekymring over manglende kompetanse på Riksantikvarens kontor.

- Det er underlig at Riksantikvaren, med 160 ansatte, er redusert til ett synlig menneske. Ett av de store problemene er at riksantikvaren omgir seg med kommunikasjonsrådgivere som ikke behersker sakene, sier Harby.

Villa Dammann-beboer Erling Kagge har selv kjempet hardt for å verne arkitektperlen fra utbygging på tilstøtende tomter. Han er glad for at han til slutt vant fram.

- Men det er et tankekors at vi må bruke månedsverk og store penger på å gjøre Byantikvarens jobb mens Riksantikvaren sitter og ser på, sier han til Dagbladet.

- Nasjonal skam Flyttinga av Nasjonalgalleriet og dermed også Munch-salen, er en annen sak som provoserer Sjur Harby.

- Hvis vi skal framstå som en kulturnasjon, er dette en av testene. Der står vi til stryk. Det er en nasjonal skam.

Harby har også registrert at Holme har blitt kritisert for å blande seg inn i byplanlegginga i Bjørvika.

- Jeg lurer på hvor mye kulturminnevern det har kommet ut av Bjørvika-debatten. Riksantikvaren er mer interessert i utsikten til Ekeberg, enn i Ekebergs urskog, jernaldergravfelt og helleristninger.

- Brukt som gissel Arkitekt Jan Digerud er blant dem som har reagert på at Holme har blandet seg inn i byplanlegginga i Bjørvika.
 
- Holme har brukt Munch-museet som gissel i et politisk spill. Jeg setter er stort spørsmålstegn ved om riksantikvaren har kompetanse til å uttale seg om byplanlegging, sier Digerud til Dagbladet.

I Sjur Harbys øyne er Jørn Holme i ferd med å sette Riksantikvarens renommé i fare.

- ØDELEGGER TILLIT: Arkeolog Sjur Harby mener Jørn Holme ødelegger for Riksantikvaren som institusjon. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- ØDELEGGER TILLIT: Arkeolog Sjur Harby mener Jørn Holme ødelegger for Riksantikvaren som institusjon. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror tilliten til embetet forringes. Det har tatt hundre år å bygge opp en solid kulturminneforvaltning, og han setter hele posisjonen i spill med den voldsomme mediefokuseringa. Det er som når man blåser opp en ballong, og noen stikker nåla i den.

- SER PÅ: Erling Kagge opplevde at Riksantikvaren satt altfor lenge på gjerdet i forbindelse med den verneverdige boligen Villa Dammann. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
- SER PÅ: Erling Kagge opplevde at Riksantikvaren satt altfor lenge på gjerdet i forbindelse med den verneverdige boligen Villa Dammann. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!