LEDER

Klimasøksmål:

Det er en styrke for demokratiet at politiske vedtak prøves for retten

Fornuftig prøving.

SØKSMÅL: De siste ukene har rettsaken som følge av det mye omtalte klimasøksmålet gått i Oslo tingrett. Her er regjeringsadvokat Ane Sydnes Egeland i Oslo tingrett på åpningsdagen.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SØKSMÅL: De siste ukene har rettsaken som følge av det mye omtalte klimasøksmålet gått i Oslo tingrett. Her er regjeringsadvokat Ane Sydnes Egeland i Oslo tingrett på åpningsdagen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er etter hvert et slitt uttrykk at politikere på privaten har et særlig ansvar for å holde seg innenfor lover og regler, siden de selv er med på å vedta dem.

De siste ukene har en ny klisjé dukket opp i språket vårt. Å ta inn saker for retten som utfordrer politiske vedtak er blitt omtalt som såkalt «amerikanisering». Norske domstoler bør ikke avgjøre saker med politisk slagside, hevdes det.

Dette har vi sett i forbindelse med det mye omtalte «klimasøksmålet», som den siste tiden har vært behandlet i Oslo tingrett. Søksmålet, som hadde sin siste dag i retten torsdag forrige uke, er anlagt av Greenpeace og Natur og Ungdom, og hevder oljeboring i Arktis bryter med Grunnlovens miljøparagraf.

Samtidig som rettssaken pågikk forrige uke, stanset tingretten ulvejakta utenfor ulvesonen i Østfold, Oslo, Akershus og Hedmark gjennom en midlertidig forføyning. Dette fordi WWF har bedt domstolene gjennomgå den norske ulveforvaltningen, og hvorvidt den er i tråd med naturmangfoldsloven og internasjonale konvensjoner.

I begge saker hevdes det at domstolene dras inn i saker de ikke har noe med. Senterpartiets Ole André Myhrvold omtalte WWFs søksmål som et «forsøk på rettslig omkamp mot Stortinget» og trenering av et demokratisk vedtak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer