DEBATT

Debatt: Handelsavtale

Det er en svært lite demokratisk sivilisasjon vi ser stige opp av TISA-avtalen

Resultatet av avtalen kan bli en ny finanskrise, dårligere omstilling og flere verktøy til velferdsprofitørene. 

DEMONSTRASJON: For et år siden var det en stor demonstrasjon mot handelavtalen TISA i Oslo, med flere fagforeninger representert. Nederst til høyre tidligere SV-politiker Berit Ås. Foto: Kristin Brenna
DEMONSTRASJON: For et år siden var det en stor demonstrasjon mot handelavtalen TISA i Oslo, med flere fagforeninger representert. Nederst til høyre tidligere SV-politiker Berit Ås. Foto: Kristin Brenna Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

TTIP-avtalen er som en zombie. Den fortsetter å gå selv om den er død, var vår kommentar til kollapsen. Men opp av den tomme graven til TTIP-avtalen stiger flere handelsavtaler som truer demokrati og felles velferd.

TISA er handelsavtalen om tjenester som EU, USA, Norge og 21 andre land har forhandlet om i to år. Norske medier skriver mye om TTIP-avtalen, fordi det er høylytte diskusjoner om den i EU. TISA-avtalen har derimot fått lite oppmerksomhet. Spesielt interesserte diskuterer avtalen i Norge. TISA har enda ikke blitt en rikssak. Men den burde bli det.

Britiske Global Justice Now er en av aktivistorganisasjonene som har sørget for at europeiske politikere blir presset til si at de vil avbryte TTIP-forhandlingene. Å vinne demokratikampen mot TTIP kan bli en pyrrhosseier, sier de. Pyrrhos’ greske soldater vant to slag mot romerne, men sendte så mange ut i slagene at de tapte krigen mot Romerriket andre steder. I fredelige hjørner av verden er TISA-avtalen, med finanslobbyen, oljelobbyen og velferdsprofitørene, vårt romerrike. En stor sivilisasjon, vil noen si. En udemokratisk gjeng vi må følge nøye med på, mener vi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.