1955 - 2014: Flere av Kjell Nupens venner er i sorg etter at han gikk bort i dag, 58 år gammel. 
 Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
1955 - 2014: Flere av Kjell Nupens venner er i sorg etter at han gikk bort i dag, 58 år gammel. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer

- Det er en tragedie at det skulle gå slik

Venner i sorg over Kjell Nupen.

(Dagbladet): Den anerkjente kunstneren Kjell Nupen døde i dag, etter kort tids sykeleie, 58 år gammel. Nupen ble diagnostisert med kreft i bukspyttkjertelen desember i fjor.

Ifølge Fædrelandsvennen, var han sammen med kona Aino og døtrene Vilde og Fanny da han døde i dag.

Nupen var blant landets mest markante kunstnere, og har utsmykket en rekke bygninger og områder med alt fra glass til granittskulpturer.

I nyere tid har han også samarbeidet med dronning Sonja i forbindelse med dronningens kunstneriske debut. De to var også gode venner.

- Kjell Nupen har betydd mye for dronningen både som venn og kunstner. Kongefamiliens tanker går til Nupens familie, sier Slottet ved kommunikasjonssjef Marianne Hagen i en uttalelse til NTB.

Ble satt ut Kunstner Ørnulf Opdahl var også med å samarbeide om dronningas kunst. Beskjeden om Nupens bortgang kom som et sjokk på ham:

- Jeg visste at Kjell var syk og hadde en alvorlig diagnose, men han døde så fort kom som et sjokk. Jeg ble helt satt ut da jeg fikk beskjeden, sier Opdahl til Dagbladet.

- HAR BETYYD MYE: Kjell Nupen, dronning Sonja og Ørnulf Opdahl jobbet sammen i forbindelse med dronningens kunstneriske debut. 

Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
- HAR BETYYD MYE: Kjell Nupen, dronning Sonja og Ørnulf Opdahl jobbet sammen i forbindelse med dronningens kunstneriske debut. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

De to var gode kamerater og kollegaer, og hadde mange prosjekter sammen, forteller han.

- Vi ble veldig godt kjent gjennom samarbeidet vi hadde med Dronning Sonjas kunstnerstipend, som Kjell hadde initiativet til. Jeg kommer til å ta meg de gode diskusjonene og samtalene jeg og Kjell hadde. De vil jeg savne veldig sterkt.

Opdahl mener at Nupen var på høyden av sin kunst og at han døde så altfor tidlig.

- Han jobbet absolutt helt til det siste som om han ikke var syk, derfor er det et stort sjokk at han plutselig er borte.

- Forsonet seg umiddelbart Teaterregissør Bentein Baardson tok imot dødsbudsskapet med sorg.

- Vi var nære venner fra barn- og ungdomstida av. Vi ville bli malere begge to.

Bentein Baardson forteller at han tidlig innså at det var én av dem som hadde talent.

- EN TRAGEDIE: Inger Sitter mener Nupen skulle hatt 30 år til. Foto: Jorge Sclar
- EN TRAGEDIE: Inger Sitter mener Nupen skulle hatt 30 år til. Foto: Jorge Sclar Vis mer

- Kjell ba meg male med levende bilder, så jeg ble teatermann, sier Baardson.

Han opplever vennens bortgang som totalt meningsløs, men er imponert over hvordan han tok imot dødsbudskapet.

- Like før jul fikk han greie på at han hadde kreft i bukspyttkjertelen, og han forsonet seg umiddelbart med sin skjebne.

- God kollega Kulturminister Thorhild Widvey kommer med følgende uttalelse til Dagbladet gjennom sin rådgiver:

- Det var med stor sorg jeg mottok meldingen om Kjell Nupens bortgang i dag. Mine tanker og min medfølelse går først og fremst til hans nærmeste familie. Nupen vil bli husket som allsidig maler som nådde et bredt publikum med sin kunst. Nupen var meget høyt ansett i kunstnerkretser, og var innkjøpt av flere sentrale institusjoner, både i inn- og utland. Han vil bli savnet i hele kunst-Norge.
Grafiker Inger Sitter har også mottatt den tunge beskjeden i dag.

- Han var en god kollega. Vi jobbet sammen i Paris, så jeg så mye til ham. Han er i sin generasjon den mest betydeligste som vi har. Det er helt klart.

- Jeg husker faktisk første gang vi møttes. Han var en meget flott mann og jeg som kvinne så jo det med en gang, sier Sitter til Dagbladet.
Hun forteller at hun har vært utenlands de siste seks ukene, men at hun fikk kjennskap til sykdommen før hun reiste.

- Det var en forferdelig dag, sier Sitter.

- Det er en tragedie at det skulle gå slik. Han skulle hatt 30 år til.

- Betydd mye Billedkunstner og nær venn Tom Lid er i dyp sorg over meldingen om Kjell Nupens død.

- Jeg visste han var syk, men meldingen om hans bortgang kom overraskende, sier Tom Lid, som for tida er i Paris.

- UVIRKELIG: - Han jobbet hardt, og derfor er det så uvirkelig at han nå er borte, sier Håkon Gullvåg om Nupen. . FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
- UVIRKELIG: - Han jobbet hardt, og derfor er det så uvirkelig at han nå er borte, sier Håkon Gullvåg om Nupen. . FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

Lid og Nupen bygget opp et grafikkverksted sammen på 90-tallet. Han beskriver Nupen som et arbeidsjern uten like.

- Jeg tenker på noe som ble sagt til Jens Bjørneboe en gang: «Du skal ferdigstille et bilde som om du skulle dø i morgen.»

- Det er kanskje et bilde som passer godt på Kjell, som har jobbet hardt og betydd mye for billedkunsten.

Tom Lid forteller at han sitter med et brev til sin gode venn i hånden.

- Jeg har akkurat skrevet det, men har ikke fått sendt det til ham, sier Lid trist.

- Flott kunstner Maler Håkon Gullvåg omtaler Nupen som «en stor inspirasjon under studietida».

- Jeg husker spesielt hans politiske brodd, og hans tidlige tid som grafiker og maler. Han var en markant skikkelse gjennom mange år, og hadde en voldsom produktivitet. Han jobbet hardt, og derfor er det så uvirkelig at han nå er borte. Selv etter at han ble syk jobbet han intenst med kunsten er jeg blitt fortalt, sier Gullvåg
Billedkunstner Frans Widerberg omtaler Kjell Nupen som «en ekte maler».

- Jeg kjente dessverre ikke Nupen så godt, jeg er jo så mye eldre enn ham. Men jeg synes veldig godt om ham.


- Han var en flott kunstner, sier Widerberg.HARDTARBEIDENDE: Flere av Kjell Nupens venner og kollegaer beskriver han som en svært hardtarbeidende kunstner. Her er Nupen i hans atelier i Kristiansand i 2007.   Foto:Jørn H.Moen/Dagbladet
HARDTARBEIDENDE: Flere av Kjell Nupens venner og kollegaer beskriver han som en svært hardtarbeidende kunstner. Her er Nupen i hans atelier i Kristiansand i 2007. Foto:Jørn H.Moen/Dagbladet Vis mer