Beverly Hills, USA 20000101.
Kjernen bak filmen Kon-Tiki deltok på den skandinaviske filmfestivalen i Beverly Hills for å promotere filmen som er nominert til Golde Globe og Oscar. F.v: skuespiller Pål Sverre Hagen, manusforfatter Petter Skavlan, regissørene Espen Sanberg og Joachim Rønning, skuespiller Jakob Oftebro og  Odd-Magnus Williamson.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Beverly Hills, USA 20000101. Kjernen bak filmen Kon-Tiki deltok på den skandinaviske filmfestivalen i Beverly Hills for å promotere filmen som er nominert til Golde Globe og Oscar. F.v: skuespiller Pål Sverre Hagen, manusforfatter Petter Skavlan, regissørene Espen Sanberg og Joachim Rønning, skuespiller Jakob Oftebro og Odd-Magnus Williamson. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Det er en «ymse forsamling» som bestemmer om disse får pris i natt

Men det kan være til Kon-Tikis fordel, mener filmekspert. I natt deles Golden Globe ut.

(Dagbladet): Klokka to i natt braker det løs i storsalen på hotellet Beverly Hilton i Los Angeles. Årets Golden Globe-priser skal deles ut, og for første gang er en norsk film med.

«Kon-Tiki» er nominert til beste fremmedspråklige film, slik den er det til Oscar-utdelingen om halvannen måned, og kjemper mot den østerrikske kritikerfavoritten «Amour», den franske publikumssuksessen «De urørlige», den fransk-belgiske utfordreren «Rust og bein» og det danske periodedramaet «En kongelig affære».

Tar bare opp fem medlemmer i året De to regissører, manusforfatteren og fire av skuespillerne i Kon-Tiki er på plass i fimbyen.  Det er slett ikke sikkert de har reist forgjeves, mener Ulrik Eriksen, filmjournalist, anmelder i Morgenbladet og bidragsyter til filmbloggen Comoyo Filter.

- Det hvertfall ikke slik at «Amour» er en selvskreven vinner, slik man kan få inntrykk av i kampen om Oscar. Golden Globe er en helt annerledes pris med en annen dynamikk, sier Eriksen.

Der de nesten seks tusen medlemmene av det amerikanske filmakademiet plukker ut Oscar-vinnere, er det en langt mindre forsamling utenlandske Hollywood-journalister som deler ut Golden Globe.

For å bli medlem av Hollywood Foreign Press Association og få stemmerett til Golden Globe-prisene, må man bo i det sørlige California, skrive minst fire artikler i året for en publikasjon av en viss notabilitet og være akkreditert av de store filmstudioene. Det tas bare opp fem nye medlemmer i året, ifølge det offisielle Golden Globe-nettstedet.

- Det er en ymse forsamling med høy gjennomsnittsalder og en merkelig konstellasjon smaker. Det gjør prisen mindre forutsigbar enn Oscar, sier han, og mener det gir filmen om Thor Heyerdahls flåteferd «ganske god» sjanse til å få statuett i natt.

Fokuserer på Oscar-kandidaten - «Amour» er filmen alle er enige om er bra, men den er samtidig tung og krevende. D«e urørlige» er en film som kler Golden Globe, med sin feelgood-tone og kommersielle appell, men har ulempen av å ha samme distributør som Kon-Tiki, sier Eriksen.

Harvey Weinstein i The Weinstein Company er kjent for sine effektive kampanjer for å få sine filmer prisbelønnet.

- Weinstein vil trolig fokusere sin Golden Globe-kampanje på «Kon-Tiki» som også er nominert til Oscar. En Golden Globe kan gi drahjelp i kampen om Oscar, sier Ulrik Eriksen.

Kjetil Lismoen, redaktør i filmtidsskriftet Rushprint, er mindre sikker på «Kon-Tiki»s vinnersjanser og ser argumenter både for og mot i taktikkeriet bak en prestisjefylt amerikansk filmpris:

- Men ser vi bort fra taktikk og fokuserer på selve filmene, synes jeg Amour er i en klasse for seg. Også bookmakerne er klare på at «Kon-Tiki»s muligheter til å få en Golden Globe er små, påpeker han.

Hos Oddschecker gir alle de registrerte bookmakerne høyeste odds for «Kon-Tiki» - de mener altså at den har minst sjanse titl å få prisen.

Også nettstedet Goldderby, som samler spådommer fra forskjellige synsere og filmeksperter, mener «Kon-Tiki» ligger dårlig an.