Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Det er ennå håp for Polen

Håpet i Polen er fortsatt lyseblått, og ikke lysebrunt. Forskjellen er stor.

VINNEREN: Andrzej Duda fikk 51, 2 prosent av stemmene i søndagens polske presidentvalg. Foto: AFP / NTB Scanpix
VINNEREN: Andrzej Duda fikk 51, 2 prosent av stemmene i søndagens polske presidentvalg. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Den første frasen i den polske nasjonalsangen lyder slik: «Ennå har ikke Polen gått under». Presidentvalget søndag, som delte Polen i to ganske uforsonlige leire, betyr selvsagt ikke nasjonens undergang. Men valget av Andrzej Duda, som fikk 51, 2 prosent av stemmene, og som støttes av det reaksjonære Lov og rettferdighetspartiet, betyr enda flere år med en på alle måter provinsiell og nasjonalistisk ørkenvandring for Polen.

Med en nasjon delt på midten så kunne nasjonal forsoning og kompromisser for mange være en naturlig tanke. Men ikke for Jaroslaw Kaczynski, partieier av Lov og rettferdighetspartiet, og Polens egentlige leder. Konflikt er energien i hans politiske prosjekt. Og konfliktnivået blir neppe mindre av at hans kandidat til presidentposten nesten led et ydmykende nederlag.

ABSURDE SCENER: 24. juni var Polens president Andrzej Duda gjest i Det hvite hus. Video: Det hvite hus. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Kaczynski forklarte til en konservativ, katolsk radiokanal hva valget sist søndag egentlig dreide seg om. Jo, det sto om, mente partieieren, at Dudas liberale utfordrer Rafal Trzaskowski manglet «den polske sjel». Og beviset på at han ikke hadde noen polsk sjel var at han var villig til i det hele tatt å vurdere jødiske erstatningskrav etter 2. verdenskrig. Kaczynski fortsatte med at det var nødvendig å repolonisere polske medier. Det var et krav etter at et av Dudas valgkamp-poenger var at tyske medier bidro til å ødelegge den polske valgkampen.

Her er to av fire av Kaczynskis paranoide fiendebilder i spill; jødene og 2. verdenskrig, og Tyskland. Det tredje fiendebildet, Russland, spilte ikke noen rolle i dette valget, men har gjort det tidligere. Mens det fjerde fiendebildet - LHBT-bevegelsen - spilte hovedrollen. Åpen homo-hets var en viktig mobiliserende faktor i Dudas valgkamp. Blant annet så sa han at homo-ideologi er farligere enn kommunistisk ideologi. Det sa han i det notorisk anti-kommunistiske Polen.

Det er nedslående realiteter for et av EUs store land. Den gode nyheten er imidlertid at Trzaskowski også klarte å mobilisere velgere, og nesten dro en seier i land. Og med en vital liberal leder som Trzaskowski, er det håp fram mot parlamentsvalget om tre år. Der må Kaczynskis og Lov og rettferdighetspartiets seiersrekke brytes. Ellers er det lite håp for Polen som et moderne europeisk land.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!