LEDER

Det er ennå håp for Polen

Håpet i Polen er fortsatt lyseblått, og ikke lysebrunt. Forskjellen er stor.

VINNEREN: Andrzej Duda fikk 51, 2 prosent av stemmene i søndagens polske presidentvalg. Foto: AFP / NTB Scanpix
VINNEREN: Andrzej Duda fikk 51, 2 prosent av stemmene i søndagens polske presidentvalg. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Den første frasen i den polske nasjonalsangen lyder slik: «Ennå har ikke Polen gått under». Presidentvalget søndag, som delte Polen i to ganske uforsonlige leire, betyr selvsagt ikke nasjonens undergang. Men valget av Andrzej Duda, som fikk 51, 2 prosent av stemmene, og som støttes av det reaksjonære Lov og rettferdighetspartiet, betyr enda flere år med en på alle måter provinsiell og nasjonalistisk ørkenvandring for Polen.

Med en nasjon delt på midten så kunne nasjonal forsoning og kompromisser for mange være en naturlig tanke. Men ikke for Jaroslaw Kaczynski, partieier av Lov og rettferdighetspartiet, og Polens egentlige leder. Konflikt er energien i hans politiske prosjekt. Og konfliktnivået blir neppe mindre av at hans kandidat til presidentposten nesten led et ydmykende nederlag.

Kaczynski forklarte til en konservativ, katolsk radiokanal hva valget sist søndag egentlig dreide seg om. Jo, det sto om, mente partieieren, at Dudas liberale utfordrer Rafal Trzaskowski manglet «den polske sjel». Og beviset på at han ikke hadde noen polsk sjel var at han var villig til i det hele tatt å vurdere jødiske erstatningskrav etter 2. verdenskrig. Kaczynski fortsatte med at det var nødvendig å repolonisere polske medier. Det var et krav etter at et av Dudas valgkamp-poenger var at tyske medier bidro til å ødelegge den polske valgkampen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer