NY BOK I HØST: Vigdis Hjorth kommer med ny roman til høsten, om en konflikt mellom huseier og leietakere. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
NY BOK I HØST: Vigdis Hjorth kommer med ny roman til høsten, om en konflikt mellom huseier og leietakere. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

- Det er enormt mye nabokrangling i landet vårt

Les utdrag fra Vigdis Hjorths nye bok.

(Dagbladet): Hver torsdag i sommer publiserer dagbladet et utdrag fra noen av høstens mest imøtesette romaner. Les utdraget fra Vigdis Hjorths «Et norsk hus» her.

- På øya hvor jeg bor, skar naboen ned uthuset til de ved siden av. Det er enormt hvor mye nabokrangling det finnes i landet vårt.  Vigdis Hjorth har ikke selv opplevd konflikt med naboer eller leietagere men sier hun har flere bekjente som har den type erfaring.

Hennes nye roman «Et norsk hus», handler om mennesker som har en viss rolle i en praktisk eller økonomisk relasjon, og hvordan rollen blir utfordret når menneskelige følelser blandes inn.  - Hovedpersonen i boka, Alma, skal leie ut leiligheten i huset sitt, fordi hun trenger pengene.  Det å leie ut noe er jo i utgangspunktet et økonomisk forehavende, men kan fort utvikle seg til å bli en komplisert og følelsesmessig affære. Hvor går grensen mellom de rollene vi er satt til, og den medmenneskeligheten man kan føle, sier Hjorth. 

Å eie før og nå

I «Et norsk hus» skriver Hjorth om noe av det som fascinerer henne med forholdet mellom mennesker i ulike situasjoner - Boka handler om å forholde seg til det fremmede, det som ikke er likt oss selv. Selve eie/leie-relasjonen er ikke entydig. Det er jo en økonomisk maktbalanse i et slikt forhold, sier hun og fortsetter: - Det å eie er en lang tradisjon. Mens leierens rettigheter har blitt sterkere i tråd med demokratiutviklingen. Med likhetstankegangen forandres forholdet mellom de som eier og de som ikke eier. Alma får sin politiske korrekthet utfordret når leietageren ikke oppfører seg som hun vil.  

Rolle, kjønn og empati

Hjorth fikk idèen til boka fordi hun ville skrive om en utfordrende relasjon. Selve utleierollen er klart definert, men denne rollen blir forkludret av et følelsesmessig dilemma som ikke er rasjonelt. - Skal man beholde sin profesjonalitet eller involvere seg følelsesmessig, undrer forfatteren. Hjorth som har skrevet bøker siden hun var i begynnelsen av 20-årene, er kjent for å skrive om kvinners vilkår og livsvalg. - Selv om denne boka ikke har noe med kjønn å gjøre i hovedsak, så spiller nok kjønnet inn også i Almas relasjon til leieboeren. Dette at utleieren er en kvinne gjør kanskje at det forventes at hun framviser en mer empatisk og forståelsesfull side når konflikten er et faktum, enn om utleieren var en mann, sier Hjorth.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

UKE

Prøveuke*

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 0 kr per uke. 0 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. *Fornyes til normalpris når gratisperioden utløper (55kr/uke). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

ÅR

795 kr

(2,18 kr per dag)

KJØP ÅR

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

ÅR 795 kr per ett år 2,18 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter gratisperioden (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.