GA SEG IKKE: Forrige uke ble han politianmeldt. I går fortsatte Otto Jespersen i samme spor. Foto: HENNING LILLEGÅRD
GA SEG IKKE: Forrige uke ble han politianmeldt. I går fortsatte Otto Jespersen i samme spor. Foto: HENNING LILLEGÅRDVis mer

- Det er et farlig spill han driver med

Kåre Willoch om Ottos jøde-hets.

(Dagbladet.no): Otto Jespersen får hard kritikk etter at han igjen vitset om jødene i «Torsdagsklubben». Jespersen ble politianmeldt av Kurt Valner etter en holocaust-spøk i forrige uke. Men i går langet komikeren nok en gang ut mot folkegruppen i monologen sin.

Nå er tidligere statsminister Kåre Willoch redd for konsekvensene av Jespersens uttalelser.

- Det er et farlig spill Jespersen driver med. Jeg er redd for at noen kan bli påvirket på en uheldig måte, sier Willoch.

- Ukultur
- Hans motiv er ganske sikkert ikke å krenke noen, men å lage en karikatur som er så grov at man gjennomskuer den. «Folk flest» skjønner nok dette meget godt, men det er uansvarlig å ta sjansen på at noen mennesker skulle tro at det er noe i disse stereotypiene, sier den tidligere statsministeren, og tilføyer:

- Dette er ukultur.

Willoch presiserer at han har liten tro på straffetiltak, og at folkeopplysning er den eneste måten å få bukt med fordommer på.

Rystet
Auschwitz-fange Imre Hercz (79) reagerer også på gårsdagens monolog. Han er rystet over at Otto Jespersen fortsetter det den jødiske legen mener er et sykt korstog mot jødene.

- Han oppfører seg som en psykopat som ikke har følelser for andre. Han elsker rett og slett å skade andre. Det er horribelt, sier den ungarske jøden, som ved et mirakel unnslapp gasskammeret.

- Otto Jespersen er en antisemitt og en rasist. Jeg kommer til å melde ham til Pressens faglige utvalg. Det er viktig å finne ut hvor langt man kan gå i å hetse andre, sier Hercz.

BEKYMRET: Kåre Willoch er redd for konsekvensene av Jespersens jøde-utspill. Foto:  Berit Roald / SCANPIX
BEKYMRET: Kåre Willoch er redd for konsekvensene av Jespersens jøde-utspill. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer