RADARPAR: Nina Owing og Knut Olsen var faste makkere i Dagsrevyen fra 2008 fram til Olsen ble sykemeldt høsten 2010. De har også vært programledere sammen i debattprogrammet «Standpunkt», samt at de begge har vært tungt involvert i NRKs valgdekning. Foto: Geir Bølstad
RADARPAR: Nina Owing og Knut Olsen var faste makkere i Dagsrevyen fra 2008 fram til Olsen ble sykemeldt høsten 2010. De har også vært programledere sammen i debattprogrammet «Standpunkt», samt at de begge har vært tungt involvert i NRKs valgdekning. Foto: Geir BølstadVis mer

- Det er et savn å ikke ha Knut her

Nina Owing valgsendingen på NRK for første gang etter at vennen og kollegaen Knut Olsen døde av kreft.

I januar gikk NRK-anker Knut Olsen bort etter å ha blitt rammet av kreft. I tillegg til å være Nina Owings faste makker i Dagsrevyen, var de begge tungt involvert i NRKs valgsendinger.

Når Owing i kveld skal lose seerne gjennom årets valgkveld sammen med Atle Bjurstrøm på NRK, er det uten sin nære venn og kollega i redaksjonen.

- Personlig er det et savn å ikke ha Knut her lenger. Det har det vært hele tiden. Han var en god venn, og var inspirerende, kunnskapsrik og utrolig kreativ i måten å tenke TV på, sier Nina Owing til Dagbladet.

Minnes kollegaen Owing mener det merkes i hele NRK-huset at Olsen ikke er der lenger. Han ble i valgdekningen særlig husket for sin innsats som leder av «Folkemøtene» og «Partilederdebatten».

NY VALGKONSTELLASJON: Atle Bjurstrøm og Nina Owing er nå makkere i «Dagsrevyen», og debuterer i kveld som kompanjonger i NRKs valgkveldssending. Foto: Lars Eivind Bones
NY VALGKONSTELLASJON: Atle Bjurstrøm og Nina Owing er nå makkere i «Dagsrevyen», og debuterer i kveld som kompanjonger i NRKs valgkveldssending. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Alle kollegaene kjenner på det faktum at han er borte, for eksempel når vi ser klipp fra hans fantastiske folkemøter, sier Owing, som selv holdt tale i Olsens begravelse.

Dagsrevy-anker Atle Bjurstrøm debuterer i dag som valglos i valgkveldsendingen sammen med Owing. Han minnes også sin kjære kollega.

- Knut lagde noe helt eget med de folkemøtene han ledet. Å skulle gjøre noe helt annet nå, det føles jo rart. Han skapte så mye rundt seg. Jeg pleide å si at når han gikk rundt et hjørne, så flagra frakkeslagene rundt ham selv om han ikke hadde på seg frakk, forteller han.

INGEN FØRSTEREIS: Atle Bjurstrøm er mangeårig reporter, programleder og nyhetsanker i NRK, og har opparbeidet seg en god kjemi med Nina Owing. Foto: NRK
INGEN FØRSTEREIS: Atle Bjurstrøm er mangeårig reporter, programleder og nyhetsanker i NRK, og har opparbeidet seg en god kjemi med Nina Owing. Foto: NRK Vis mer

- Jeg tror også politikerne synes det er rart at Knut ikke er involvert lenger. Han var en type, en tv-personlighet som man la merke til, som laget liv med en gang han kom inn i rommet, sier Owing.

Storsatsning Hun har ledet valgkveldsendingene ved hvert eneste valg siden 2003 - enten aleine, sammen med Stein Bjøntegård eller i kompaniskap med Ingvild Bryn.

Årets valgkveld på NRK blir ifølge kanalen den største satsingen på lokale valgresultater noensinne. I løpet av kvelden er kanalen til stede på nærmere 50 valgarrangementer over hele landet.

Denne gangen er det altså Atle Bjurstrøm som har tatt over stafettpinnen og skal guide seerne gjennom nyheter og valgresultater sammen med sin erfarne kollega.

- Atle er trygg i studio og er absolutt ingen førstereis. Han har god erfaring fra å være i studio og vi har vært på skjermen sammen før i Dagsrevyen. Vi har opparbeidet en god kjemi derfra, sier Owing.

Morsomt sammen De forteller at de er så trygge på hverandre at de gjerne kunne ta en krangel i planlegginga av maratonsendinga.

- Vi har det morsomt sammen, men kan ta «trøkken» når vi blir uenige. Jeg synes det er en kjempestyrke å være to når vi skal lede denne sendinga, slik at jeg av og til kan lene meg på Nina om det skulle være noe. Det er alfa og omega for ei bra sending, sier Bjurstrøm.

Opptakten til åres kommune- og fylkestingsvalg har vært spesiell på grunn av terroraksjonene den 22. juli. NRK valgte å droppe sitt første folkemøte fra Tromsø og partilederne startet ikke valgkampen på TV før den 23. august.

Terrortema - Valgkampen har blitt spesiell for alle. Det ble en annerledes, dempet debatt. Men jeg mener at etter at vi kom i gang, så fant politikerne formen sin ganske raskt, forteller Owing.

Under valgkampen har det blitt snakket mye om de såkalte sympatistemmene som Arbeiderpartiet er ventet å få etter terroraksjonene.

- På valgkvelden kommer dette til å forfølge oss. Vi må se på om det har det samme utslaget som mange trodde eller om det ikke har blitt så stort. Valgforskeren vår Bernt Aardal er opptatt av dette, og det kommer til å bli et tema i sendingen, sier Bjurstrøm.