- Det er et uhyre enkelt og brutalt plot. Det er en avretting, rett og slett

Se premieren på Tore Renberg og Janove Ottesens bok-musikkvideo.

(Dagbladet): - Det er et uhyre enkelt og brutalt plot. Det er en avretting, rett og slett, sier forfatter Tore Renberg. 

Filmmusikk er alle godt vante med. Bokmusikk er derimot ikke like vanlig. Tidligere i høst slapp Renberg romanen «Vi ses i morgen» til vill jubel fra norske anmeldere. Nå er musikkvideoen til sangen med samme tittel her, noe som kanskje gjør den til tidenes første norske bok-musikkvideo.

- Jeg ønsker å utfordre måten en jobber med en roman på i offentligheten. Jeg tenkte at fanken, vi kan eksperimentere litt og skape et større rom, sier Renberg.

Musikken er skrevet av ex-Kaizer Janove Ottesen, videoen er regissert av «Mannen som elsket Yngve»-regissør Stian Kristiansen, og Renberg selv står for teksten. Ottesen og Christel Alsos synger og spiller hovedrollene i videoen.

Visuelle
Renberg sier at litteraturen bedre kan utnytte de mange mulighetene rundt sjangeren, slik andre sjangere gjør.

- Musikk er bra på det visuelle, og det er alltid en god visuell pakke rundt det. Design og video er en integrert del av det. I litteraturens verden er det et uutforsket område. Da jeg fikk ideen tenkte jeg at det hadde vært gøy å prøve det en gang og se om det kom noe tøft ut av det. Så det er et overskuddsprega prosjekt, sier han.

I tillegg til boka, sangen og videoen har han forsøkt å skape et visuelt utrrykk i sammenheng med boka, som også gjenspeiles på forfatterens nettsider.

Renberg forteller at handlingen i videoen ikke nødvendigvis har paraleller til handlingen i boka.

- Det er for all del en fri tolkning fra regissørens side som ikke er tett knyttet til handlingen. Det blir en alt for komplisert og nesten dum tanke å skulle filme essensen av den komplette handlingen i en 600-siders roman i en musikkvideo. Men Kristiansens video kan representere en side av handlingen, sier Renberg.

Helthetlig
Musiker Janove Ottesen har jobbet med Renberg på mange tidligere prosjekter, blant annet musikalen «Sonny». Da Renberg spurte om han ville lage musikk til boka var ikke ex-Kaizeren vanskelig å be.

- Det hele var Tores idé. Han liker å tenke helhetlig på sine prosjekter. Jeg og Tore har jobbet sammen på mange prosjekter i løpet av 10 år, vi er nesten naboer og har unger på samme alder. Så vi er både kompiser og kolleger. Han spurte om jeg ville være med å lage en låt som fulgte boka. Det syntes jeg var en spennende idé, sier Janove Ottesen, og legger til:

- Det er i min ånd å tenke helhetlig. I stedet for å komme med en ting, kommer man med mange som underbygger hovedproduktet.

Ottesen ga seg med livsverket Kaizers Orchestra for kun få uker siden. Og artisten legger ikke skjul på at det var godt å komme igang med noe nytt etter bandet.

- Det var nesten terapeutisk og viktig for meg å få lage denne sangen. Vi har nettopp lagt ned Kaizers Orchestra, så det var godt å komme i gang med noe nytt med andre folk og lage ny musikk med en gang, sier han.

Renberg roser kulturmiljøet i Stavanger for tiden.

- Jeg er alltid på jakt etter nye konstellasjoner og nye møter i kulturfeltet. Det er digg her. Du får et Stavangerbasert miljø som er veldig sterkt nå med Janove på musikk, meg på litteratur og Kristiansen på film. Også henter vi inn Alsos fra en annen kant. Da får du et uttrykk ingen kan planlegge på forhånd. Det syntes jeg er tøft.

KOMPISER OG KOLLEGER: Janove Ottesen og Tore Renberg. Foto: Lars Eivind Bones
KOMPISER OG KOLLEGER: Janove Ottesen og Tore Renberg. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer