- Det er et utrolig irriterende spørsmål

George Clooney sint på journalist i Venezia.

VENEZIA (Dagbladet.no): I sin siste film spiller George Clooney den kyniske forretningsspionen Michael Clayton - en ryddegutt for et multinasjonalt selskap med tvilsom forretningsmoral.

«Michael Clayton» er en thriller som, i likhet med en flom av andre Hollywood-filmer de seneste årene, kan tas til inntekt for et politisk syn som ligger langt til venstre for den sittende administrasjonen i USA.

Men regissør Tony Gilroy sa på dagens pressekonferanse at det er for enkelt å se filmen som en kritikk av det amerikanske kapitalistiske systemet.

- Selskapene er bygget opp av mennesker, og menneskene tar små avgjørelser hver dag. Det er dette jeg har vært opptatt av å fange - ikke de store strukturene.

Nestlé-kjeft

George Clooney har med filmer som «Good Night and Good Luck» og «Syriana» vist at han slett ikke er fremmed for å lage film med politisk innhold. Han har blant annet også engasjert seg for å løse den humanitære katastrofen i Darfur.

Men Clooney er i høyeste grad også en del av det gjennomkommersialiserte Hollywood-systemet, noe særlig italienske journalister ikke ville la ham glemme så lett.

- Hvordan er å lage en kritisk film om store selskaper og kapitalisme, når du selv stiller opp i reklame for Nestlé?, ville en kvinnelig journalist vite.

NY THRILLER: George Clooney (fra høyre), Tilda Swinton og regissør Tony Gilroy er i Venezia for å promotere «Michael Clayton». Foto: SCANPIX/AFP
NY THRILLER: George Clooney (fra høyre), Tilda Swinton og regissør Tony Gilroy er i Venezia for å promotere «Michael Clayton». Foto: SCANPIX/AFP Vis mer

Da ble Clooney synlig sur.

- Altså, er det noe galt i at jeg har en jobb? Jeg vet ærlig talt ikke hva jeg skal svare på det. Men det er et veldig irriterende spørsmål.

Batman hetero?

Enda mer irritert ble Clooney da en annen journalist lurte på hva han syntes om Christian Bales suksess som Batman, siden han selv hadde denne rollen i 1997.

- De sa jo aldri til meg at Batman var heterofil, da ville jeg kanskje ha løst rollen annerledes. Vi tok nesten livet av Batman-merkevaren i 1997, mens Christian Bale har klart å vekke den til live igjen. Jeg er veldig glad for at du tok opp akkurat den filmen, er du kanskje sammen med henne?, spurte Clooney, og pekte mot den kvinnelige, italienske journalisten med Nestlé-spørsmålet.

Clooney var imidlertid mer enn villig til å snakke om Section Eight – produksjonsselskapet han startet sammen med Steven Soderbergh, og som har gitt ham verdifull innsikt i forretningslivet. Section Eights slagord var «We make movies, not money».

Selskapet ble nedlagt i fjor.

- Vi startet jo Section Eight fordi vi ville slippe unna studiosystemet, og fordi sett hvordan man lagde filmer utenfor Hollywood og i andre land. Men til slutt fikk vi for mange kjedelige oppgaver. Det var ikke så gøy å plukke ut trailere og bestemme reklamekampanjer.

På manusjakt

Michael Clayton er regissert og skrevet av Tony Gilroy, som til nå har vært mest kjent for å skrive manus til Jason Bourne-filmene.

- For noen år siden så jeg en dokumentar som het «The Corporation», der filmskaperne hadde psykoanalysert moderne selskaper. De fant ut at de var venneløse, narsissistiske og skrytete. Jeg er ikke nødvendigvis uenig i karakteristikken, men jeg tror ikke selskaper lever sitt eget liv. Det er de ofte brutale rammene som mennesker møter innenfor disse systemene som jeg ville beskrive.

George Clooney hevder han ikke fikk betalt for å være med i filmen, som han også har co-produsert.

- Når man har hatt en viss suksess, tror man kanskje at man blir tilsendt haugevis med gode manus, men slik er det ikke. Det kommer maks to bra manus i året, og de er det tøff kamp om. «Michael Clayton» var et slikt manus, sa Clooney.