- Det er et vanvittig press

Eks-modell Vendela Kirsebom Thommessen (34) har forlatt USA til fordel for Norge, men har ikke planer om å legge karrieren på is. Nå er hun klar med bok og planlegger en egen Vendela-kolleksjon med produkter for mor og barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den tidligere supermodellens bok handler om hvordan kvinner kan takle den vanskelige kombinasjonen mor og karrierekvinne.

- Vi skal være sexy, flinke i hjemmet, bra mødre, bra koner og ha en flott karriere i tillegg. Det er ikke nok bare å gå på jobben, du skal i tillegg oppnå noe. Det er et vanvittig press, og det er noe jeg sliter veldig med, sier Vendela og tilføyer:

- I tillegg handler boka litt om hvordan man kan komme i form igjen etter graviditeten. Den blir ganske morsom.

Trivdes ikke

Etter 15 år i USA flyttet Vendela til Oslo i desember, med mannen Olaf Thommessen og døtrene Julie (3) og Hannah (10 mnd.).

- Da vi kjøpte hus her for tre år siden trivdes jeg ikke så bra, jeg hadde nettopp fått baby og følte meg egentlig ganske isolert. Nå liker både jeg og ungene oss kjempegodt her. Men det er litt rart, etter å ha bodd i koffert i så mange år vet du ikke helt hvor du hører hjemme. Jeg er fryktelig rastløs, selv om jeg er blitt bedre etter at jeg fikk barn.

Hjemme på Vinderen har Vendela installert eget kontor, og hun reiser til New York for å pleie karrieren med jevne mellomrom.

- Karrieren er kjempeviktig for meg, selv om barna kommer først. Jeg prøver å jobbe om kvelden, hvis jeg ikke er så trøtt at jeg stuper i seng sammen med en av ungene. Jeg vil gjerne fortsette karrieren samtidig som jeg er sammen med ungene, og da passer det ikke med en ni til fire-jobb. Nå kan jeg styre det selv, sier hun.

34-åringen sitter innerst i hjørnet på stamkafeen på Vinderen i Oslo, og er på hils både med kokk og servitører. Håret henger i hestehale, og det verdensberømte ansiktet er nesten fritt for sminke.

- I dag skjer alt samtidig. Mamma kommer fra Sverige, og Julie ville absolutt ikke gå i barnehagen. I tillegg røk kjøleskapet, så nå er det bare kaos hjemme.

Bevisst valg

For Vendela var det et bevisst valg å stifte familie.

- Første gang tenkte jeg: Aldri mer. Da jeg fødte Hannah, tenkte jeg at jeg håper det ikke blir siste gangen. Men er det tøft å ha ett barn, er det dødstøft å ha to. En venninne pleier å si: «Bare vent til du får tre,» ler Vendela, og utelukker ikke tanken helt.

- Da tar jeg gjerne en gutt neste gang, ler hun.

I fjor tjente Vendela Kirsebom Thommessen 23 millioner svenske kroner. Det plasserte henne øverst på den kvinnelige lønnstoppen.

- Jeg ble kanskje like forbauset som alle andre som leste det, sier Vendela, nesten litt flau. Hun liker ikke å snakke om penger.

- OK, jeg har tjent mye penger i min bransje. Jeg har tjent penger fra jeg var ung i motsetning til dem som har gått på skole i mange år. Penger er viktig på én måte, men skaper også en del ubehag og forventninger. Men jeg innrømmer at det er deilig å kunne gå inn i en matbutikk uten å tenke på prisen. Det måtte vi da jeg var liten. Jeg er vokst opp i en vanlig familie, og vi hadde ikke råd til bil. Jeg var ganske ung da jeg bestemte meg for at jeg skulle tjene mye penger, og det har nok vært en drive. Jeg har alltid villet ha penger på bok.

Eget Vendela-merke

Vendela slipper ikke karrieren:

Neste steg på trappene er en egen Vendela-kolleksjon, for barn.

- Jeg jobber med å utvikle et slags livsstilkonsept med mammaklær og barneting. Det finnes utrolig mye stygt barnetøy i Skandinavia. I Norge er 99 prosent av alt tøyet bare praktisk. Jeg vil ha ting som er både pent og praktisk. Og gjøre noe som jeg kan stå for og kontrollere, sier Vendela.

Businessen styres fra USA, noe som betyr masse reising i tida framover. Samtidig tenker Vendela på å lansere sitt eget kosmetikkmerke.

Også er hun spurt om å bli med i et firma som lager øko-bleier!

- En økologisk Vendela-bleie, det hadde vært morsomt.

Vendela jobber fortsatt som UNICEF-ambassadør, og planlegger en reise til Afrika i år. Men først blir det familiepåske, i Jotunheimen.

Hun angrer ikke på at hun forlot metropolen New York.

- Det var ikke mer jetsettliv der enn her. Men jeg har hatt et fantastisk liv, og elsker det jeg gjør. Jeg har vært heldig.

SUPERMODELL: Vendela er klar med bok og planlegger egen kolleksjon.Foto: SCANPIX

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer