PÅ OSCARUTDELING: «The Act of Killing»-regissør Joshua Oppenheimer og filmens danske ko-produsent Signe Byrge Sørensen. Foto: AP/Scanpix
PÅ OSCARUTDELING: «The Act of Killing»-regissør Joshua Oppenheimer og filmens danske ko-produsent Signe Byrge Sørensen. Foto: AP/ScanpixVis mer

- Det er fantastisk å stå her i Hollywood og oppleve at det er rom for dype filmer

Men den delvis norske dokumentaren «The Act of Killing» ble motarbeidet i Oscar-racet.

(Dagbladet): Det ble ingen Oscar-pris til «The Act of Killing», den rystende dokumentarfilmen som handler om de antikommunistiske utryddelsene på Indonesia i 1965 og 1966, der over en halv million mennesker skal ha blitt drept.

Filmen produsert av Signe Byrge Sørensen for danske Final Cut for Real i samarbeid med Torstein Grude og Bjarte Mørner Tveit for Piraya Film i Stavanger. Den er finansiert av blant annet Norsk Filnminstitutt og Fritt Ord og omfatter rekonstruksjoner av uhyrlighetene og intervjuer med gjerningsmennene bak dem.

- For oss var nominasjonen en seier i seg selv. Det er fantastisk å stå her i Hollywood, i den kommersielle underholdningsmaskinens hjerte, og oppleve at det er rom for anerkjennelse av dype, eksistensielle filmer. Dette gir oss stort håp og tro på at vi også i fremtiden kan få våre filmer produsert på høyeste nivå og få dem distribuert til et stort publikum over hele verden, sier Grude i en pressemelding i dag.

Ble angrepet Så seint som for en uke siden ble filmen angrepet i en skarp kronikk i den britiske avisa The Guardian. BBC-sjefen Nick Fraser kaller filmen smakløs og anmodet det amerikanske filmakademiet om å ikke hedre den med Oscar-pris.

- Hvor lyst har vi egentlig til å høre fra disse folkene? Ville det ikke vært bedre om vi ble fortalt noe om individene de tok livet av? Jeg ville følt det på samme måte om filmskaperne hadde dratt på landsbygda i Argentina på 50-tallet, samla sammen en gjeng aldrende nazister og fått dem til å lage en film kalt «We Love Killing Jews», skriver Fraser.

De norske produsentene svarte med å kalle kritikken «dypt useriøs» og viste til at Nick Fraser har koplinger til folka bak en av de andre nominerte i samme kategori, nemlig «The Square».

- Han har jobbet tett med regissøren i mange år og vært utøvende produsent på filmene hennes. Fraser er er en veldig mektig mann i dokumentarverdenen, og jeg opplever dette som en utidig innblanding i Oscar-voteringen hvor han instruerer akademiet til å la være å stemme på «The Act of Killing», sier Torstein Grude.

En stor hendelse Nå understreker Piraya at de er meget stolte av filmen.

- At «The Act of Killing» fikk Oscar-nominasjon er en stor hendelse i livene våre og oppleves som svært viktig for det arbeidet vi i Piraya Film gjør. Vi har gjennom det siste tiåret stått på med urokkelig tro på den kreative dokumentarfilmens kraft. Vi er glade for å kunne kalle «The Act of Killing» vår film, og en del av vår totale kunstneriske produksjon, sier Bjarte Mørner Tveit i Piraya Film.