I dag 3. oktober er det ett år siden Leger Uten Grensers sykehus i Kunduz, Afghanistan ble angrepet av et amerikansk krigsfly. I over en time ble sykehuset beskutt i et målrettet og brutalt angrep. 42 mennesker ble drept, både pasienter i sine senger og leger på jobb. Noen ble skutt med maskingevær mens de panikkslagne forsøkte å rømme fra bygget. Flere ble drept da høyeksplosiver med presisjon ødela utgangene til sykehuset. De fleste brant i hjel da soldatene skøt branngranater inn i bygget.
Dette er et ekstremt brutalt eksempel på et alvorlig og økende problem: målrettede militære angrep på sykehus. Ikke «feilgrep», «uhell», «collataral damage» eller noen av de andre ordene de ansvarlige bruker. Dette er målbevisste angrep. Det er en bevisst strategi. Og det er en strategi som sprer seg.
Når våpnene rettes mot spedbarn i kuvøser, mot fødende kvinner, mot skadde pasienter, da er et nytt bunnpunkt nådd i en stadig mer brutal og rå krigføring.
Det siste året har flere sykehus enn noen gang blitt bombet i Syria og Jemen. Oversikt fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen viser at 2400 angrep har blitt utført mot helsepersonell og pasienter i elleve land de siste tre årene. 4275 mennesker og 728 ambulanser og annen medisinsk transport ble rammet i disse angrepene. Bare det siste året har 75 Leger Uten Grenser-sykehus blitt angrepet i Jemen og Syria.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger