DEBATT

Debatt: Sykehusangrep

Det er farligere å være inne på et sykehus enn ute på gaten

Når våpnene rettes mot spedbarn i kuvøser, mot fødende kvinner og mot skadde pasienter, da er et nytt bunnpunkt nådd.

Bombet: Skadeomfanget utenfor et sykeshus i Aleppo i Syria inspiseres etter et luftangrep 28. september i år. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / NTB scanpix
Bombet: Skadeomfanget utenfor et sykeshus i Aleppo i Syria inspiseres etter et luftangrep 28. september i år. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I dag 3. oktober er det ett år siden Leger Uten Grensers sykehus i Kunduz, Afghanistan ble angrepet av et amerikansk krigsfly. I over en time ble sykehuset beskutt i et målrettet og brutalt angrep. 42 mennesker ble drept, både pasienter i sine senger og leger på jobb. Noen ble skutt med maskingevær mens de panikkslagne forsøkte å rømme fra bygget. Flere ble drept da høyeksplosiver med presisjon ødela utgangene til sykehuset. De fleste brant i hjel da soldatene skøt branngranater inn i bygget.

Morten Rostrup. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
Morten Rostrup. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

Dette er et ekstremt brutalt eksempel på et alvorlig og økende problem: målrettede militære angrep på sykehus. Ikke «feilgrep», «uhell», «collataral damage» eller noen av de andre ordene de ansvarlige bruker. Dette er målbevisste angrep. Det er en bevisst strategi. Og det er en strategi som sprer seg.

Når våpnene rettes mot spedbarn i kuvøser, mot fødende kvinner, mot skadde pasienter, da er et nytt bunnpunkt nådd i en stadig mer brutal og rå krigføring.

Sven Mollekleiv. Foto: rodekors.no
Sven Mollekleiv. Foto: rodekors.no Vis mer

Det siste året har flere sykehus enn noen gang blitt bombet i Syria og Jemen. Oversikt fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen viser at 2400 angrep har blitt utført mot helsepersonell og pasienter i elleve land de siste tre årene. 4275 mennesker og 728 ambulanser og annen medisinsk transport ble rammet i disse angrepene. Bare det siste året har 75 Leger Uten Grenser-sykehus blitt angrepet i Jemen og Syria.

Slike angrep på sykehus er åpenbare brudd på folkeretten. FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger fordømt angrep på sykehus og har i år vedtatt resolusjon 2286 som krever at de skyldige for slike krigsforbrytelser straffes.

Men de aller fleste angrepene blir aldri rapportert. Ingen ansvarlige har så langt blitt straffet. Ingen uavhengige granskinger har funnet sted.

Og angrepene fortsetter.

Sist onsdag sto Leger Uten Grensers president Dr. Joanne Lieu og presidenten for Den internasjonale Røde Kors-komiteen, Peter Maurer, igjen foran Sikkerhetsrådet, denne gang for å kreve at de gjør ord om til handling av sin egen resolusjon 2286, om at angrep på sykehus må få følger for de som står bak. Samme dag fikk vi beskjed om at to fungerende sykehus i Aleppo ble bombet fra luften. Noen dager før hadde nødhjelpskonvoien til Røde Kors og FN blitt totalt utslettet i et lignende luftangrep.

Verdens stormakter er blitt beskyldt for å ha vært direkte eller indirekte involvert i disse angrepene – både i Syria og Afghanistan. Stormakter som selv sitter i Sikkerhetsrådet. Politikerne har sviktet; fra Norge til New York. Mangelen på vilje og evne til å gripe inn har medført at det er farligere å være inne på et sykehus i Syria enn ute på gaten.

Som humanitære organisasjoner kan vi ikke sikre oss mot militærmakt. Vi har intet skjold annet enn vår egen nøytralitet. Vi har ingen makt annet enn den folk flest gir oss gjennom sin støtte.

Men vi har heller intet annet valg enn å kjempe videre. Beskyttelse av helsehjelp i krig var i sin tid utgangspunktet for den første Genèvekonvensjonen og grunnmuren i folkeretten. Vi må kjempe for denne livsviktige prinsippet, men vi kan ikke kjempe alene.

Derfor står i dag Leger Uten Grenser og Røde Kors sammen for å vise vår solidaritet med helsearbeidere og pasienter i krigssoner over hele verden. På sykehus i hele landet holdes det ett minutts stilhet klokken 12.00 – til minne om ofrene i sykehuset i Kunduz og de pågående angrepene på sykehus, ambulanser og helsearbeidere vi ser hver eneste dag.

Fordi et angrep på ett sykehus, er et angrep på alle sykehus.

I dag sier Røde Kors og Leger uten grenser: Stopp bombingen av sykehus! Vi håper du vil stå sammen med oss.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer