Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Det er fatalt at Frp sitter ved makta

Per Fugelli mener partiet pisker opp frykt i befolkningen.

UT MOT FRP: Per Fugelli hjemme på Grønland hvor forteller at han ikke kommer til å overleve kreften som har satt seg i lungene. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
UT MOT FRP: Per Fugelli hjemme på Grønland hvor forteller at han ikke kommer til å overleve kreften som har satt seg i lungene. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Professor Per Fugelli har vært en velkjent samfunnsdebattant i en årrekke.

De sju siste åra har Fugelli vært åpen om kampen mot kreften, men i et lengre intervju med Dagbladet i torsdag, forteller 73-åringen at han ikke lenger kan stå imot sykdommen. Legene har fortalt at livet hans går mot slutten.

Men selv om livet ebber sakte, men sikkert ut, fortsetter samfunnsdebattanten å uttale seg høylytt.

- Når du er alvorlig syk er det viktig å ha en mening i livet, noe du tror på og kan slåss for, sier han til Dagbladet.

En av de siste tingene professoren i sosialmedisin roper ut mot, er Frps påvirkning på samfunnet.

Dyrker frykt Fugelli mener regjeringspartiet river ned viktige verdier i samfunnet.

- Det er fatalt at Frp sitter ved makta nå som det er store flyktningstrømmer i Europa. På sitt landsmøte vedtok de at alle asylsøkere fra dag én skal i fengsel uten lov og dom. Sist det skjedde i Norge var under andre verdenskrig, sier han opprørt.

Kommunikasjonsrådgiver Arne-Petter Lorentzen i Frp påpeker at vedtaket Fugelli trekker fram ble gjort på Oslo Frps årsmøte, ikke på partiets landsmøte.

SVARER PÅ KRITIKKEN: Mazyar Keshvari, innvandringspolitisk talsmann i Frp. Foto: Aftenposten
SVARER PÅ KRITIKKEN: Mazyar Keshvari, innvandringspolitisk talsmann i Frp. Foto: Aftenposten Vis mer

- Oslos vedtatte resolusjon er ikke gjeldende Frp-politikk, sier Lorentzen.

Advarer Fugelli kaller Frp en sjefspisker som pisker opp et klima av frykt og muslimhets.

- Vi blir så redde at vi blir en slags selvmordsbomber av egne verdier, sier han og advarer sterkt mot tendensen.

- Vi lar oss føre inn i frykt og hat til vi blir vi så redde at vi overser FN og flyktningkonvensjonen. Frp fører Norge til topps i en olympiade mot bunnen.

I hardt vær I forrige uke kom Fugelli med utsagn om såkalte «barneekteskap» som fikk mange til å vende seg mot han.

«Vi skal ikke godta det, men prøve å forstå at i deler av verden er dette en skikk. Det har vært sånn i 1000 år», sa Fugelli til NRK etter at innvandrings- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug (Frp) hadde uttalt at det er «helt forkastelig at man gifter seg med barn».

Flere kritiserte han for å forsvare vold mot barn. Fugelli kan derimot ikke forstå hvordan noen tolker han på den måten.

- Jeg sa tydelig først at dette ikke kan tolereres, men at vi ikke bare må møte disse menneskene med fordømmelse, som om de er forkastelige og underverdige, sier han, og mener vi må kunne ha to tanker i hodet samtidig og prøve å forstås.

Entydige signaler Han mener den nåværende debattformen er for lite nyansert, og han mener den minner samfunnsdebatten i tiden før 2. verdenskrig.

- Jeg opplever uhyggelige likheter den har med hvordan retorikken var før holocaust begynte. Da var det også bare entydige signaler, uten nyanser og forbehold, sier han og fortsetter:

- Man tillot nesten bare militærliknende, ordreliknende meldinger. Folk snakket i logoer. Det er ødeleggende for demokratiet, sier han engasjert og kaster brillene fra seg på bordet for å understreke poenget.

Fugelli har tidligere rost Frp for at de tidlig sa at vi er nødt til å være et land med grenser. Han opprettholder den rosen, men legger til:

- Vi trenger grenser, og kan ikke ta inn alle. Men vi må møte dem som kommer hit med tillit og god vilje. Ellers får vi et todel samfunn.

Spår en lysere framtid Selv om professoren mener Norge står overfor store utfordringer om dagen, ser han lysere på framtida.

- Norge er et anstendig land, med et demokrati som er bygget på at vi bryr oss om hverandre. Verdiene vi har bygget landet vårt på, står så støtt som Dovre. Akkurat nå er verdiene tåkelagt, men tåka vil legge seg, sier han og legger til:

- Jeg tror Frps styre vil stå igjen som en gåtefull fase i norsk historie.

- Oppgulp Mazyar Keshvari er innvandringspolitisk talsmann i Frp, og har følgende kommentar til kritikken fra Fugelli:

- Dette er det samme gamle oppgulpet fra Fugelli om hvor fæle Frp angivelig er, og som han har kommet med mange ganger tidligere i ulike versjoner. Disse påstandene blir ikke riktigere av at han gjentar det.  

Frps regjeringsdeltakelse er ikke noen gåte for andre enn Fugelli, mener Keshvari.

- Det heter demokrati, og fungerer på den måten at borgerne gjennom frie, lovlige, demokratiske valg stemmer på det partiet de er enig med. Basert på oppslutningen de ulike partiene får så dannes det et parlamentarisk grunnlag for hva slags regjering man får.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram