«Det er flott å sitte på Broadway og høre Arbeiderpartiet bli nevnt i annenhver setning»

Næringsminister Trond Giske var på førpremieren på «Elling» i New York i natt.

FORNØYD: Næringsminister Trond Giske kunne mimre over sin gamle rolle som kulturminister, og var for øvrig fornøyd med namedroppingen av Arbeiderpartiet under førpremieren på Elling i New York i natt. Foto: Randi Fuglehauig
FORNØYD: Næringsminister Trond Giske kunne mimre over sin gamle rolle som kulturminister, og var for øvrig fornøyd med namedroppingen av Arbeiderpartiet under førpremieren på Elling i New York i natt. Foto: Randi FuglehauigVis mer

NEW YORK (Dagbladet): Næringsminister Trond Giske var svært fornøyd etter å ha sett førpremieren på Broadway-oppsetningen av «Elling» i New York i natt.

- Jeg syntes dette var gjort på en veldig bra måte, sier Giske til Dagbladet.

- Nå har jeg sett «Elling» på film, på norsk teater, i Israel og nå her, og det viser bare at det er noe universelt menneskelig i det stykket som appellerer over alt.

Norske effekter Broadway-versjonen av Ingvar Ambjørnsens «Elling» har de kjente amerikanske skuespillerne Denis O´Hare og Brendan Fraser i rollene som henholdsvis Elling og Kjell Bjarne.

Dagbladet var til stede på førpremieren natt til lørdag, der det var en utstrakt bruk av norske effekter — fra NRK P1 på radioen til Peppes Pizza-esker levert på døra.

- Vi nordmenn har jo en veldig klar forestilling om hvordan Elling og Kjell Bjarne skal være, og vi kan jo raskt bli forvirra om karakterene ikke ser ut som Sven Nordin og Per Christian Ellefsen, sier Giske.

- Men dette var slik Elling og Kjell Bjarne er i New York. Det viser bare at de passer like godt eller dårlig inn overalt, og at de menneskelige tingene i stykket passer inn uansett hvor du gjør det.

Giske håper ikke amerikanerne tror at Kjell Bjarne og Elling er to typiske nordmenn.

- Men jeg tror kanskje at folk ser noe gjenkjennelig i de figurene, uansett om det spilles i Norge eller på Broadway, sier han.
 
Promoterer Arbeiderpartiet Det var en stolt næringsminister som i natt var publikum på det første norske teaterstykket som har blitt satt opp på Broadway siden Ibsen. Etter forestillingen på stykket, som har ordinær premiere søndag 21. november, hilste den norske statsråden på skuespillerne bak scenen.

Giske innrømmer at slike ting får han til å savne kulturministerjobben.

- Det var flott å kunne være på jobb og gå på teater, men det er jo jobb nå også, for å eksportere kulturprodukter er jo like bra som å eksportere aluminium eller olje, sier Giske, som også er fornøyd med at «Elling» promoterer Arbeiderpartiet i USA.

- Det er flott å sitte på Broadway og høre «labour party» bli nevnt i annenhver setning. Jeg synes det burde vært mer av det i Norge også.

- Morsomt Også Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland koste seg med norsk teater i New York i natt.

- Jeg lurer jo på hvordan amerikanerne reagerer på dette, men det er jo allmenngyldige ting som tas opp her, så det er vel ikke så spesielt som vi tror, sier Jagland.

- Det blir jo også litt mer voldsomt siden det er teater. Men det var veldig morsomt.

NYE FJES: Broadway-versjonen av Ingvar Ambjørnsens «Elling» har de kjente amerikanske skuespillerne Denis O´Hare og Brendan Fraser i rollene som henholdsvis Elling og Kjell Bjarne. Foto: Randi Fuglehaug / Dagbladet
NYE FJES: Broadway-versjonen av Ingvar Ambjørnsens «Elling» har de kjente amerikanske skuespillerne Denis O´Hare og Brendan Fraser i rollene som henholdsvis Elling og Kjell Bjarne. Foto: Randi Fuglehaug / Dagbladet Vis mer