RIV RUSKENDE: I en av de siste årenes mest omtalte nabokrangler, kuttet den ene parten en bod i to, fordi han mente at denne delen av boden sto på hans eiendom. Mannen som tok seg til rette og rev boden, som ligger på Nesøya i Asker, har siden tapt striden i to rettsinstanser. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
RIV RUSKENDE: I en av de siste årenes mest omtalte nabokrangler, kuttet den ene parten en bod i to, fordi han mente at denne delen av boden sto på hans eiendom. Mannen som tok seg til rette og rev boden, som ligger på Nesøya i Asker, har siden tapt striden i to rettsinstanser. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Nabokrangel

Det er flott at advokater kan mekle, men Konfliktrådet gjør jobben gratis!

Mens advokater tar 1000-4000 kroner i timen for å hjelpe deg med nabokrangelen, har Konfliktrådet 550 meklere som gjør det gratis.

Meninger

Det er slitsomt å ikke kunne hilse på naboene fordi du har en konflikt med dem. Det er slitsomt å irritere seg over naboskapet på grunn av høytvoksende trær, støy, parkering, husdyr eller andre forhold som oppstår fordi vi bor nær andre. Selvsagt bør du prøve å få en løsning du kan godta, men det finnes et langt billigere alternativ for mekling enn det advokatene framfører i Dagbladet under tittelen «Advokater gjør det mye billigere å krangle». Mens de vil ta 1000–4000 kroner i timen, så vil konfliktrådets ca. 550 meklere gjøre det gratis!

DIREKTØR: Lise Sannerud,  Konfliktrådet.
DIREKTØR: Lise Sannerud,  Konfliktrådet. Vis mer

Konfliktrådet i Norge har kontorer 22 steder i landet, og er en god ressurs om du befinner deg i krangel med naboen. Selv om mange før meklingsmøtet kan tenke «dette blir vi aldri enige om», så skjer det noe når naboer møtes ansikt til ansikt i møtet som ledes av en eller to meklere. Samtalen blir mer konstruktiv enn samtalen over gjerdet. Av konfliktrådets ca 7500 saker årlig, omhandler ca. 700 konflikter mellom naboer. Dermed har vi god erfaring i det. Ikke alle saker finner sin løsning, men da kan du gå videre – uten at forsøket i Konfliktrådet har kostet deg en krone.

Det er flott at advokater har sørget for opplæring i mekling – det kan vi alle trenge. Konfliktrådet er også helt på linje med advokatene i at den slags konflikter så lenge som mulig bør holdes utenfor rettsapparatet. Her er det mye å spare både i et samfunnsøkonomisk perspektiv og for lommeboka til den enkelte. Dessuten blir neppe naboforholdet mellom fru Olsen og herr Hansen noe bedre om retten erklærer en vinner og en taper. Ved å enes om en avtale i Konfliktrådet har vi ingen tapere – bare vinnere. Det er viktig hvis naboene skal fortsette med å være naboer. Men altså, Konfliktrådet bistår – helt gratis!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.