Gunhild Stordalen  fortjener en stor honnør for å ha satt sammenhengen mellom mat, helse og bærekraft på agendaen på en måte som gir gjenlyd blant forskere, næringsliv og politikere over hele verden, skriver artikkelforfatteren. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Gunhild Stordalen fortjener en stor honnør for å ha satt sammenhengen mellom mat, helse og bærekraft på agendaen på en måte som gir gjenlyd blant forskere, næringsliv og politikere over hele verden, skriver artikkelforfatteren. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Det er flott at norske kjendiser kan sette mat, helse og bærekraft på agendaen

Smålig og bakstreversk å kalle EAT for en «kjendisbegivenhet».

Meninger

Gunhild Stordalen fortjener en stor honnør for å ha satt sammenhengen mellom mat, helse og bærekraft på agendaen på en måte som gir gjenlyd blant forskere, næringsliv og politikere over hele verden.

Det er derfor smålig og bakstreversk av professor Ole Gjølberg å kalle det for en «kjendisbegivenhet», som veldig fort blir en avsporing. Han er redd for «politiske korrektheter og fokus på økologisk og kortreist mat.» Det er velkjent at han som økonomiprofessor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet er negativ til økologisk mat og positiv til landbrukets høye grad av kunstgjødsel og sprøytemidler. Men han burde være ærlig nok til å si hva som er hans agenda i stedet for å angripe Stordalen for å være kjendis.

Dagens høye, industrielle husdyrproduksjon gir ekstreme klimautslipp. Monsanto og andre konserners enorme produksjon av giftige sprøytemidler og korn som gir sterile avlinger er etter Miljøpartiet De Grønnes mening sterkt kritikkverdig. Det bidrar til at bønder i utviklingsland ender i fattigdom når de ikke kan produsere såkornet sitt selv. Det bidrar til å utrydde bestøvende insekter og biologisk mangfold. For mye kjøtt, raske karbohydrater og rester av pesticider, kombinert med for lite fysisk aktivitet, gjør mennesker syke.

I motsetning til hva professor Gjølberg - og også sosiolog Kjetil Rolness - mener, er det nettopp det at kjendiser og næringslivsledere nå har begynt å sette søkelyset på slike eksistensiell problemstillinger som kan bidra til å redde jordens livsmiljø. For eksempel forstår stadig flere næringslivsledere og investorer at fremtiden ligger i overgang fra fossil til fornybar energi, og de bidrar til å drive frem det grønne skiftet.

Gunhild Stordalen åpner øynene til folk og viser hvor viktig det er å se sammenhengen mellom matproduksjon, sunn mat og sunn livsstil. Matproduksjonen må være økologisk bærekraftig. Alt dette er i tråd med De Grønne program og ideologi, og vi synes det er flott at norske kjendiser kan sette en slik agenda.