FILMDEBUTANT: Utelivsgründer og filmskaper Jan Vardøen ønsker å vise at det er mulig å lage film utenfor støtteapparatet, og mener bransjen er preget mer av skepsis til hverandre enn av kjærlighet til film. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FILMDEBUTANT: Utelivsgründer og filmskaper Jan Vardøen ønsker å vise at det er mulig å lage film utenfor støtteapparatet, og mener bransjen er preget mer av skepsis til hverandre enn av kjærlighet til film. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Det er for mye kynisme i filmbransjen

Filmdebutant Jan Vardøen (52) mener lidenskapen i norsk film har druknet i papirmøller og støtteordninger.

Jan Vardøen - utelivsgründer, musiker og forfatter - har premiere på sin første spillefilm «Søvnløs i Lofoten» i Oslo i dag, og i resten av landet på fredag. Han er selv både manusforfatter, regissør og produsent, og har finansiert mesteparten av filmen selv.

Han etterlyser større bredde og mer kvalitet i norsk film, og mener vi bør lage flere - ikke færre - spillefilmer i Norge.

- Vi er flinke til å lage ok film i Norge, men det er sjelden det kommer en skikkelig god en. Vi har ingen Bergman eller Kaurismaki, og det virker som diskusjonen i bransjen handler mer om penger og støtteordninger enn om kvalitet. Jeg mener vi burde lage 40 spillefilmer i året, sier Vardøen.

Selv ønsker han å bevise at det er mulig å lage film uten statsstøtte, og uten å bruke altfor mye penger. Han har brukt to og en halv million av egen lomme på filmen, og den totale prislappen lander på fem og en halv. Han rakk å få inn en søknad om støtte, men orket ikke vente på å få den gjennom systemet før han satte i gang.

- Jeg ville aldri fått støtte uansett, uten å ha vist noen takter først. I dag er blitt slik at du må helst først gå på Filmskolen, så må du lage noen kortfilmer og noen reklamefilmer, så kan du kanskje etter ti år få støtte til en kinofilm. Og hvis ikke den går bra, så får du kanskje ikke støtte til flere. Jeg mener flere burde få støtte, men mindre penger hver, sier Vardøen.

- For mye kynisme og for lite lidenskap Han mener entusiasmen og lidenskapen i norsk film har druknet i støtteordninger og og komitearbeid.

- Det er blitt for mye kynisme og for lite lidenskap.

Selv har Jan Vardøen laget film fordi han vil - og kan.

- Men ikke alle har like mye penger som deg?

- Nei, men jeg mener det er mulig å lage en god film for 500.000. Jeg ønsker å vise at hvis jeg kan få det til, så kan alle få det til. Så er det kanskje en stor fare for at jeg lager noe møl bare fordi jeg kan, sier Vardøen, og ler.

- Jeg har laget en feelgoodfilm, en film jeg håper folk kommer til å gå og se. I det siste har det kommet mange små, mørke filmer - som kom i mørketida og som ikke har gått så bra. Siden jeg står utenfor systemet må jeg lage filmer som folk vil se, sier Jan Vardøen. 

I gang med film nummer to Som filmelsker var hans første ide nettopp det: Å lage en film. Han tok utgangspunkt i den nordnorske naturen og midnattssola - begge deler gratis, hentet et manus ut fra Ibsens Fruen fra Havet - gratis det også, og lokket en gjeng engelske skuespiller til Nord Norge med løfte om god mat, flott natur og dårlig (men anstendig) lønn. Nå er målet å få filmen vist på alle Norges 190 kinoer, også de aller minste.

- Hva hvis ingen ser den?

- Da lager jeg en ny film uansett - jeg er allerede i gang. Det skal bli en svart komedie med tittelen «Høst», eller på engelsk «Autumn Fall», der målet er å vise fram det vakre i Oslo. Jeg er lei av alt det grå, sier Jan Vardøen.