Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Kultur:

Det er fra oss barna lærer om godhet, men også om fordommer

Jeg ble først ordentlig oppmerksom på deg da jeg så de to voksne bak dunke borti hverandre og forsøkte å peke på deg i det skjulte.

SOMMERIS: Der sto du. I køen for å kjøpe is. Du sto der nok med femten andre barn og voksne som og ventet forventningsfullt på kanskje dagens første ferie-is, skriver artikkelforfatter. Foto: Lori Sparkia / Shutterstock / NTB scanpix
SOMMERIS: Der sto du. I køen for å kjøpe is. Du sto der nok med femten andre barn og voksne som og ventet forventningsfullt på kanskje dagens første ferie-is, skriver artikkelforfatter. Foto: Lori Sparkia / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Der sto du. I køen for å kjøpe is. Du sto der nok med femten andre barn og voksne som og ventet forventningsfullt på kanskje dagens første ferie-is. Kanskje du hadde måttet vente til dere hadde gått igjennom hele parken og prøvd karuseller og spøkelseshus før du fikk stå i denne køen sammen med de andre.

Kanskje du til og med ikke hadde mast om is engang, sånn som jeg hørte andre barn gjøre. Men der sto du, med ditt solbrune ansikt og forventningsfulle øyne. Du gjorde ikke noe ut av deg, sto der pent ved siden av foreldrene dine og ventet. Du skilte deg ikke voldsomt ut.

Jeg ble først ordentlig oppmerksom på deg da jeg så de to voksne bak dunke borti hverandre og forsøkte å peke på deg i det skjulte. Men det var ikke skjult, for jeg så det. Jeg både så og hørte hvordan de snakket om en liten jente som bare sto pent i en kø og ventet på å kjøpe seg en is.

Hvordan var det for deg egentlig? Å høre hvordan voksne mennesker bak deg kommentere på din kropp? Hvordan var det for deg å høre at barn som deg selv ikke burde få is, men heller meldes på aktiviteter? Og hvordan var det for deg når du forsto at andre mennesker rundt også ble oppmerksom på deg og kroppen din?

Jeg så ansiktet ditt gikk fra forventningsfullt til å bli innadvendt. Du kikket rett ut i luften, mens din mor la en trygg arm rundt deg. Da du fikk din is sto du med bøyd hode og jeg er redd for at disse to voksne tok noen biter av deg i dag som du kanskje aldri kommer til å få igjen.

Jeg håper andre bruker mer fornuft. Jeg håper du slipper at flere stjeler biter fra deg og din selvfølelse. Jeg håper du har glemt dette i morgen og løper forventningsfullt bort til neste is-kø og står der med ditt solbrune ansikt og et stort smil om munnen. Når du om noen år skal inn i puberteten håper jeg du slipper å huske slike kommentarer , som man vet er med på å bryte ned det bekymringsløse barnet inn i noe mørkt.

Et mørke der de sliter med selvbilde og selvfølelse. Et mørke der de begynner å kontrollere antall kalorier og stenger seg inne på rommet i frykt for å bli spurt om de har spist i dag. Et mørke hvor selvforakten sakte men sikkert tar over og de aldri mer kan bli bra nok. Jeg håper du slipper alt dette. Jeg håper folk tenker seg om en ekstra gang før vi skyter løs med ukvemsord over alle som ikke er helt like som oss selv.

Dette er et problem i samfunnet vi bør kvitte oss med. Hvem er vi til å dømme noen før vi har tatt oss en tur i deres sko? Hva vet vi om grunnene til at folk er som de er. Det er ca 66.000 barn som blir utsatt for mobbing i skolen. For å få ned disse tallene må vi voksne være forbilder og slutte å kommentere på alt som er ulikt oss selv. Det er fra oss barna lærer om godhet, men også om fordommer.

Med ønske om en fin is-spisende sommer uansett hvordan du måtte være.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!