HAR SKAPT POLITISK DEBATT: «Årets navn»-aktuelle Olaug Nilssen har skapt stor debatt i sin hjemkommune Bergen etter slippet av boka «Tung tids tale». Nå håper hun debatten fortsetter på Stortinget. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
HAR SKAPT POLITISK DEBATT: «Årets navn»-aktuelle Olaug Nilssen har skapt stor debatt i sin hjemkommune Bergen etter slippet av boka «Tung tids tale». Nå håper hun debatten fortsetter på Stortinget. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Forfatter Olaug Nilssen:

- Det er fremdeles tøft å tenke på at jeg valgte å utlevere ham

Olaug Nilssen håper oppmerksomheten rundt boka «Tung tids tale» fører til endringer for utviklingshemmede barn.

ÅRETS NAVN (Dagbladet): - Boka handler om å være utslitt, utmatta og totalt nedkjørt. Men jeg har fått hjelp og hele familien har det bedre nå. Likevel var det utrolig vanskelig å velge å skrive dette. Jeg tenker at det jeg har gjort på mange måter er et større overtramp enn andre forfattere som skriver om folk i sin omgangskrets. De kan ta til motmæle etterpå, men det kan Daniel aldri gjøre, sier Olaug Nilssen.

Hun har de siste minuttene snakket fort og engasjert om et tema hun brenner for. Omsorg for vanskeligstilte barn. Men nå tar hun en pause, mens øynene blir blanke.

- Det er fremdeles tøft å tenke på at jeg valgte å utlevere ham.

- Har krenka hans personvern

Olaug Nilsen er forfatteren som fikk braksuksess med «Få meg på, for faen» i 2005, en roman om tenåringskåthet og opprør. Først i år ga hun ut sin neste roman. En selvbiografisk historie i du-form til hennes sønn som har autisme. Sønnen Daniel mangler språk, er utagerende og er i ferd med å slite ut moren. I boka forteller Nilsen om familiens kamp for å få riktig behandlingstilbud til gutten de er så glade i.

Det er blitt en politisk bok, og Nilssen håper politikerne lytter til hennes budskap.

- Daniel har et personvern, og det har jeg krenka så til de grader. Han kan ikke forsvare seg og har ingen idé om det jeg har offentliggjort om ham. Men om han, og andre som han, skal få den hjelpen de trenger, må politikere og alle andre vite hvordan hverdagen deres er.

PERSONLIG BOK: Sønnen til Olaug Nilssen har diagnosen regressiv autisme
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PERSONLIG BOK: Sønnen til Olaug Nilssen har diagnosen regressiv autisme Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Nominert til Årets navn

Selv om det har kostet å kjempe for riktig omsorg for Daniel, og kostet å skrive boka om familiens kamp, føler Nilssen nå at alt var verdt det.

Hun er blitt hyllet av anmelderne for sin personlige beretning, fikk Brage-prisen i skjønnlitteratur i november, og er nå nominert til «Årets navn» i Dagbladet for å ha skapt debatt og klart å nyansere bildet av det å leve med et funksjonshemmet barn.

Stem på «Årets navn» i bunnen av saken!

- For meg personlig betyr det enda en anerkjennelse av at det jeg har gjort er viktig og riktig. Jeg tror også det betyr noe for dem boka er blitt viktig for. Det er mange som har meldt tilbake til meg at boka setter ord på noe de selv ikke har klart å artikulere. Og at den legitimerer noe som har vært tabu og vanskelig å snakke om, sier hun.

Var en vanlig gutt

Daniel, som nå er 9 år, har regressiv autisme. Han var en vanlig gutt fram til toårsalderen, og lå til og med i tet blant jevnaldrende i språkutvikling. Men så stoppet ordflommen opp, utviklingen ble reversert. Som fireåring var han ikke til å kjenne igjen. «Vi følte at han var en annen inne i seg. Den Daniel som vi kjente, var der inne. Resten var et skall», har Nilssen tidligere fortalt Dagbladet.

- Jeg har gitt slipp på at han er der inne, men jeg har fremdeles håp om å kunne kommunisere bedre med ham. Det ville på mange måter være å få han tilbake igjen, sier Nilssen nå.

- Det var vanskelig for oss å akseptere hvordan han ble, fordi han lå så langt fremme i starten, og fordi vi aldri har fått noen svar, legger hun til.

Aldri fått svar

Hun og ektemannen har aldri fått vite hvorfor deres Daniel fikk denne formen for autisme. Etter at Nilsen omtalte historien i romanform har de imidlertid fått kontakt med andre familier som har opplevd noe av det samme. Det har også gjort alt enklere.

- Jeg har tidligere hatt en følelse av å ikke bli tatt på alvor, at mine argumenter om mitt barn bare er et skrik om trøst. Det har vært vanvittig provoserende, men nå blir vi endelig hørt. Jeg håper boka kan brukes som et slags case inn i den kommende stortingsmeldingen for en helhetlig plan for autismespekterdiagnose, sier hun.

Og selv om både hun og ektemannen har hatt etiske kvaler, har hun ikke fått noen negative tilbakemeldinger på at hun omtaler egen sønn i «Tung tids tale».

- Nei, men jeg har fått er en del kostholdsråd og vaksine-informasjon. En del folk tror diett kan helbrede alt. Jeg vil ikke nekte folk å tro på det, men jeg kjenner at jeg snart har fått nok sånne meldinger. Jeg trenger ikke flere, sier hun bestemt.

Hennes to yngste sønner er også fornøyde med at moren får oppmerksomhet for boka om familien.

- Ja, de to yngste er veldig stolt av Brageprisen, fordi det er en pokal.

Meldte seg ut av forfatterforeninga

Olaug Nilssen meldte seg ut av Forfatterforeningen i protest i 2015 da hun ikke fikk stipend til å skrive den nå kritikerroste boka.

- Det føles som en kjempetriumf at det nå har gått så bra. Jeg meldte meg inn igjen etter ett års surmuling. Men jeg tenker at om jeg ikke får stipend ved neste utdeling, så kommer jeg til å melde meg ut igjen, smiler Nilssen.