Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Pensjon:

Det er FrP som bløffer om pensjon

FrP må ta ansvar for det som skjer på deres vakt. Det er med Siv Jensen som finansminister at de har forhandlet fire pensjonsoppgjør som pensjonistene har tapt på.

MÅ TA ANSVAR: Med Høyre- og FrP-regjering har pensjonistene opplevd tre år på rad med svekket kjøpekraft, skriver Fredric Holen Bjørdal fra Arbeiderpartiet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MÅ TA ANSVAR: Med Høyre- og FrP-regjering har pensjonistene opplevd tre år på rad med svekket kjøpekraft, skriver Fredric Holen Bjørdal fra Arbeiderpartiet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med Høyre- og FrP-regjering har pensjonistene opplevd tre år på rad med svekket kjøpekraft. FrPs Ulrikke Holmøy, som selv var rådgiver i Arbeidsdepartementet i 2015, da pensjonistene opplevde å få pensjonskutt til tross for at arbeidstakere fikk lønnsvekst, gjør som Frp-politikere flest og skylder på alle andre for det som skjer på FrPs vakt.

Bakgrunnen er Arbeiderpartiets forslag om å sikre en mer rettferdig og stabil pensjon. Med Arbeiderpartiets modell ville pensjonistene fått lønnsvekst når arbeidstakerne fikk det, og de ville gått i pluss de siste fire årene, ikke i minus, som fasiten viser.

Da pensjonsreformen ble vedtatt var det ingen som kunne forutse hvor dårlig det ville gå med Norge under Frp/Høyre-regjeringen, og at dette skulle slå ut i negativ kjøpekraft for pensjonistene. Vi ser konsekvensene av ordningen de siste årene og vil gjøre noe med det. Regjeringen vil ikke gjøre noe.

Arbeiderpartiets forslag vil skjerme pensjonistene i nedgangstider siden de bare får halvparten så stor nedgang som lønnstakerne. Det skaper en tryggere og mer stabil utvikling for pensjonistene, som uansett vil få økning når lønnstakerne får det.

FrP må ta ansvar for det som skjer på deres vakt. Det er med Siv Jensen som finansminister at de har forhandlet fire pensjonsoppgjør som pensjonistene har tapt på. I stedet for å bruke regjeringsmakten til å få gjennomslag spiller de dobbeltspill med en stemme i regjering og en annen i storting. Et internt notat fra FrP som ble lekket til Aftenposten i 2015 viser at det faktisk er viktigere for dem å legge skylden på de andre partiene enn å få til gjennomslag for pensjonistene.

Tre av fire pensjonister har under 400 000 kroner i bruttoinntekt, og de færreste av disse har formue. For disse hjelper det lite at regjeringen kutter i formuesskatten. Særlig når de kombinerer dette med å øke avgiftene. Aps forslag gir disse pensjonistene trygghet i hverdagen.

Pensjonistforbundet, Unio, LO og en rekke ledere i ulike aviser har uttrykt støtte til Arbeiderpartiets forslag, men regjeringen sier nei. Dermed kan pensjonistene igjen risikere nedgang i sine pensjoner om Frp og Høyre får fortsette etter høstens valg. Det er realiteten i dag.

Handling betyr mer enn ord. Derfor håper vi partiene på Stortinget vil gå sammen med oss om å rette opp i denne urettferdigheten for landets pensjonister. Det er det som bør være viktigst.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!