- Det er frustrerende at det blir så lite handling og så mye tull

Kultureliten skrek for «Skrik» til Bjørvika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Leve Munch, bygg Lambda! Leve Munch, bygg Lambda! Leve Munch, bygg Lambda!»

1000 stemmer roper kampropet nesten unisont nedover Rådhusgata. 300 fakler. Flere faner og skilt. Og et janitsjarkorps.

Alt dette i håp om at bystyrepolitikerne i Oslo skal bestemme seg for at Lambda er beste alternativ hva nytt Munch-museum gjelder.

- Lite handling, mye tull Godt over 1000 mennesker møtte opp på Rådhusplassen, tok til fakler og kamprop og marsjerte gatelangs mot Bjørvika - plassen samtlige oppmøtte ønsker at et nytt Munch-museum skal bygges.

1000 I TOG: En massiv parade beveget seg fra Rådhusplassen til Bjørvika tirsdag kveld - i håp om at politikerne i Oslos bystyre skal gå for Lambda. Fremme til høyre er Munch-etterkommer Elisabeth Munch-Ellingsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
1000 I TOG: En massiv parade beveget seg fra Rådhusplassen til Bjørvika tirsdag kveld - i håp om at politikerne i Oslos bystyre skal gå for Lambda. Fremme til høyre er Munch-etterkommer Elisabeth Munch-Ellingsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Det er frustrerende at det blir så lite handling og så mye tull rundt noe så viktig som Munch. Lambda vant konkurransen, derfor bør det bygges der, sier kunstner og artist Magne Furuholmen til Dagbladet.

- Dessuten er det morsomt å gå i fakkeltog for noe, særlig når dette er mitt første fakkeltog, legger den tidligere a-ha-musikeren til.

Kunst-Norge med fakler Furuholmen var blant de mange representantene fra den norske kultureliten som gikk i fakkeltoget tirsdag kveld.

Også Snøhetta-sjef Kjetil Trædal Thorsen, Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen, tidligere Opera-sjef Bjørn Simensen, Riksteatret-sjef Ellen Horn, kunstner Anne Katrine Dolven, tidligere Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen og kunstentusiast Christian Ringnes var til stede.

MUNCH-PARADE: Magne Furuholmen var blant de mange representantene fra Kunst-Norge som i kveld gikk i fakkeltog. Budskapet var klart: Leve Munch, bygg Lambda! 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MUNCH-PARADE: Magne Furuholmen var blant de mange representantene fra Kunst-Norge som i kveld gikk i fakkeltog. Budskapet var klart: Leve Munch, bygg Lambda! Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Lambda er et fabelaktig prosjekt som feirer Munch. Jeg nærmer meg 58 år, og vet at dersom det ikke blir gjort noe snart, er det mulig at jeg aldri får oppleve et nytt Munch-museum - da kan det fort ta lang tid, sier Ringnes.

For anledningen bar han på et skilt med kampropet «Få finger'n ut, bygg Lambda».

- Det så ut til at det gikk så greit, at det ikke var grunn til å engasjere seg. Det er vel den største feilen mange har gjort. Så hoppet FrP av i svingen, for å bruke en god, gammeldags samleiemetafor, ler Ringnes.

- Passer ikke Munch 14. desember møttes bystyret i Oslo og bestemte at det spanske arkitektfirmaet Herreros Arquitectos' forslag til nytt museum for bevaring og utstilling av Edvard Munchs kunst likevel ikke skulle bygges i Bjørvika - det til tross for at over 100 millioner kroner ble brukt på arkitektkonkurranser og utredning av nytt Munch-museum.

- FÅ UT FINGER'N: Forretningsmann og kunstsamler Christian Ringnes' var klar i sin tale under fakkeltoget i kveld.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- FÅ UT FINGER'N: Forretningsmann og kunstsamler Christian Ringnes' var klar i sin tale under fakkeltoget i kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

I kjølvannet av Lambda-nei, har det dukket opp andre alternativer: Nasjonalgalleriet og Tøyen, eksempelvis. Ringnes tenner imidlertid ikke på disse beliggenhetene.

- Nasjonalgalleriet passer ikke Munch. Og Tøyen blir for langt borte. Munch fortjener god beliggenhet, sier Christian Ringnes.

Uenig i Remlov Det er Kjetil Trædal Thorsen - daglig leder av Snøhetta, arkitektfirmaet som står bak Operaen blant annet - enig i.

At Opera-direktør Tom Remlov i en kronikk i Aftenposten i dag mener Lambda er lik konkurranse for Operaen, og at de to byggene ikke vil gjøre seg ved siden av hverandre, er han imidlertid svært uenig i.

I TOG: Tidligere operasjef Bjørn Simensen og sjef på Riksteatret Ellen HornHåkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
I TOG: Tidligere operasjef Bjørn Simensen og sjef på Riksteatret Ellen HornHåkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Komposisjonen er perfekt: Det vertikale sammen med det flate. Jeg tror også at det vil ha en veldig smitteeffekt dersom Lambda blir realitet. Det vil ikke by på konkurranse, men supplement.

- Lambda vant Karin Hellandsjø, direktør ved Henie Onstad Kunstsenter, bestemte seg for å arrangere fakkeltoget etter åpningen av nye Astrup Fearnley. «Skrik for skrik», er arrangementets navn.

- Det har vært en konkurranse, som Lambda vant. Museet har vært på Tøyen lenge, det blir ikke brukt og er for langt unna. Det må ned hit, vi må utvikle denne bydelen. Så håper jeg at politikerne nå bestemmer seg, sier Hellandsjø.

Ikke svar fra Tajik Det er langt ifra første gang Elisabeth Munch-Ellingsen engasjerer seg i Lambda-saken. For om lag én måned siden skrev hun og resten av Munch-arvingene brev til kulturministeren der de ba henne gripe inn.

Hadia Tajiks svar har de imidlertid ikke ankommet postkassen enda.

FOR LAMBDA: Tidligere Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen.  Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FOR LAMBDA: Tidligere Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen. Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Men vi håper det kommer snart. Og jeg håper en avgjørelse er i ferd med å bli tatt. Hvis det er voksne politikere som er sitt ansvar bevisst, vil de ta en avgjørelse, sier Munch-Ellingsen.

Munch på MoMA Kulturministeren drar i morgen til New York for blant annet å besøke et museum som stiller ut Munchs verk «Skrik».

Etter rekordsalget i mai, dukker nemlig pastellen opp på anerkjente Museum of Modern Art. Kunststudentene Solveig Lønseth og Silje Johannessen ved Statens kunstakademi mener Munch er bedre representert i utlandet, enn i kunstnerens eget hjemland:

- Derfor må vi sette pris på kulturarven vår, og gjøre realitet av det beste alternativet som nå foreligger: Lambda, sier Johannessen.

FAKKELTOG FOR LAMBDA: Over 1000 mennesker gikk i fakkeltog for Lambda i Oslo tirsdag kveld.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FAKKELTOG FOR LAMBDA: Over 1000 mennesker gikk i fakkeltog for Lambda i Oslo tirsdag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
ENGASJEMENT: Det manglet ikke på engasjement blant de rundt 1000 oppmøtte fakkeltoggjengerne. 

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ENGASJEMENT: Det manglet ikke på engasjement blant de rundt 1000 oppmøtte fakkeltoggjengerne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

FØLG SAKEN - Sirkus Lambda:

Mai 2008: Flertall i Oslo bystyre for å samle Munch og Stenersen-samlingen i Bjørvika.

Mars 2009: Herreros Arcitectos vinner arkitektkonkurransen, med Lambda.

August 2009: Frp, H, V og SV
gir grønt lyst for Lambda i bystyret.

Mars 2011: Ordførerkandidat Carl I. Hagen vil flytte Munchsamlingen til Nasjonalgalleriet.

14. juni 2011: Bystyregruppa i Frp fastholder støtten til Lambda.

5. september 2011: Ekstraordinært
møte i Oslo Frp. Fatter vedtak om å være imot enhver videreføring av Lambda.

14. desember 2011: Etter en rotete politisk prosess stemmer Oslo bystyre nei til Lambda,
og bestiller en rapport om alternativene på Tullinløkka og Tøyen.

14. september 2012: Ny rapport konkluderer med at alternativene på Tøyen og Tullinløkka ikke er billigere å realisere, og vil stå ferdig mange år seinere enn Lambda.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer