Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Det er gått personlig prestisje i å få dømt Nerdrum

Nerdrum-elevene gleder seg over nye beviser.

GIR IKKE OPP: I sommer ble Odd Nerdrum dømt til to år og ti måneder i fengsel for grovt skattesvik. Hjemme på Rødvik gård utenfor Stavern forsøker han å la livet gå sin gang. Men i bakhodet kverner dommen han har anket til Høyesterett. Nå støtter kunstnerens tidligere elever ham. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
GIR IKKE OPP: I sommer ble Odd Nerdrum dømt til to år og ti måneder i fengsel for grovt skattesvik. Hjemme på Rødvik gård utenfor Stavern forsøker han å la livet gå sin gang. Men i bakhodet kverner dommen han har anket til Høyesterett. Nå støtter kunstnerens tidligere elever ham. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Dagbladet kan i dag avsløre nye dokumenter som ikke tidligere er blitt lagt fram i rettssaken mot kunstneren Odd Nerdrum, som skaper tvil om dommen mot ham er riktig.

Flere eksperter som har sett dokumentasjonen, mener at den kan innebære at Nerdrum ikke skulle blitt dømt til fengsel.

- Dette er svært gledelig. Det blir spennede å se hva som skjer videre nå. Mange snakker om at det skal være likhet for loven. Men det er jo ikke vanlig å skulle betale skatt, så straffeskatt og i tillegg havne i fengsel, sier tidligere Nerdrum-elev Jan Ove Tuv til Dagbladet.

- Forhåndsdømt Han mener det har blitt brent fast en nedlatende holdning i det norske samfunnet mot den kontroversielle kunstneren.

- Det virker som at «alle» vet hvordan Odd Nerdrum er. Han er blitt stemplet og forhåndsdømt som en umulig mann. Når dette sementeres som en allmenn holdning, er det farlig. Den er i beste fall nedlatende, og har også satt seg hos dommerne i rettsakene. Norge er et lite land. Rettsikkerheten til Nerdrum står veldig svakt.

Tuv forteller at han har gått gjennom medieoppslag med Odd Nerdrum hvor mange av hans kritikere har uttalt seg.

- Her har han blitt kalt for «norsk kunsts slimslange» og mange verre ting. Jeg vil si at dommene mot Odd Nerdrum er et resultat av denne hatretorikken. Det finnes jo flere saker hvor folk har blitt sendt i fengsel uten bevis, bare se på Orderud-saken.

- Personlig oppgjør Kunstner og tidligere Nerdrum-elev Per Trygve Lundgren var et av sin tidligere mentors vitner i retten. Han har derfor fulgt rettssaken meget tett.

REAGERER: Jan Ove Tuv mener rettsikkerheten til Odd Nerdrum står svakt i Norge.

Foto GRØNNING/TORBJØRN Dagbladet
REAGERER: Jan Ove Tuv mener rettsikkerheten til Odd Nerdrum står svakt i Norge. Foto GRØNNING/TORBJØRN Dagbladet Vis mer

- For n'te gang er det avisene som får fått i avsløringer i en sak som myndighetene har lagt i en sannhetsboks. Etter min mening har det gått en personlig prestisje i rettsapparatet for å få dømt Nerdrum. I tillegg til ham selv, så lider forsvareren Pål Berg av dette. Han har vært offentlig oppnevnt skattejurist i mange år, men ble nedskrevet og framstilt som mindre kompetent i retten av aktor Asbjørg Lykkjen. Det virket som om at dette ble til et personlig oppgjør mellom to generasjoner skattejurister. Midt i mellom havnet Odd Nerdrum, noe som utenfra oppleves som umenneskelig og katastrofalt, sier Lundgren.

- Uhyrlig forlangende Han etterlyser nå at det norske rettsapparat er ryddig og ydmyk i sin behandling av Nerdrums sak, når den nå vurderes for høyesterett.

- I dommen ble det lagt vekt på at Nerdrum burde ha visst, noe som er et uhyrlig forlangende av norsk offentlighet når de ikke selv har gjort god nok research.

REAGERER: Tidligere Nedrum-elev Helene Knoop mener at kunstneren var forhåndsdømt fra starten av.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REAGERER: Tidligere Nedrum-elev Helene Knoop mener at kunstneren var forhåndsdømt fra starten av. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Tidligere Nedrum-elev Helene Knoop mener at kunstneren var forhåndsdømt fra starten av.

- Opplysningene Dagbladet viser til i dag er meget viktige. Retten burde pålegges å dokumentere deres påstander. I tillegg burde det være dommere med en økonomisk bakgrunn i den neste rettsaken. Det er helt klart at tvilen ikke har kommet ham til gode. Jeg støtter også Solhjells påstand om at han var forhåndsdømt, skriver hun i en sms.

ØDELAGT: «Skyen» ble malt i 1985 og er regnet som et av Norges viktigste kunstverk. Nå er det ødelagt, på grunn av en skjebnesvanger oljeblanding. Dette var et av bevisene som ble lagt fram i tingretten av Per Trygve Lundgren. Foto: Jonas Pettersen
ØDELAGT: «Skyen» ble malt i 1985 og er regnet som et av Norges viktigste kunstverk. Nå er det ødelagt, på grunn av en skjebnesvanger oljeblanding. Dette var et av bevisene som ble lagt fram i tingretten av Per Trygve Lundgren. Foto: Jonas Pettersen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media