NÆRE VENNER: Niels Chr. Geelmuyden var god venn med Inger Sitter. I 2009 ga han ut boka «Inger Sitter — et portrett», hvor han tok for seg blant annet Sitters kunstnerskap og liv. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
NÆRE VENNER: Niels Chr. Geelmuyden var god venn med Inger Sitter. I 2009 ga han ut boka «Inger Sitter — et portrett», hvor han tok for seg blant annet Sitters kunstnerskap og liv. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

- Det er godt å tenke på at hun fikk et langt kunstnerisk liv som har betydd mye for mange

Venner minnes Inger Sitter.

(Dagbladet): Onsdag kom nyheten om at Inger Sitter er død. Den norske kunstneren ble 85 år gammel.

«Billedkunstneren Inger Sitter er død etter lang tids sykeleie. Sitter sovnet stille inn på sitt kjære Tjøme onsdag 11. mars, med vårsolen tittende inn gjennom vinduet, og med sine nærmeste ved sin side. Sommeren 2011 fikk Inger Sitter en alvorlig kreftdiagnose. Hun har den siste tiden blit behandlet ved Lindrende enhet på Tjøme sykehjem», heter det i uttalelsen. 

- Stor respekt En av dem som kjente Sitter godt er den norske forfatteren og skribenten Niels Chr. Geelmuyden. 

- Inger har vært min nabo og venn i mange år. Jeg hadde veldig stor respekt for henne, og var veldig imponert over å se et menneske ha så mye ungdommelighet og barndom i seg, til tross for at hun var blitt eldre, sier Niels Chr. Geelmuyden til Dagbladet.  

- Betydd mye for mange I 2009 ga han ut boka «Inger Sitter — et portrett», hvor han tok for seg blant annet Sitters kunstnerskap og liv.

- Jeg ble spesielt godt kjent med henne gjennom biografien, og fikk sansen for hennes direkte væremåte, og nysgjerrighet. Vi var virkelig på bølgelengde. Det er også godt å tenke på nå at hun fikk et langt kunstnerisk liv som har betydd mye for mange.

- Hadde du kontakt med Sitter den siste tida?

- Vi besøkte hverandre ukentlig de siste månedene av hennes liv, og hadde mange hyggelige familiemiddager. Det var jo mye ensomhet i et kunstnerliv som hennes, noe hun også var åpen om. Da var det godt for oss begge å kunne møtes og prate sammen.

- En god venn Den norske billedkunstneren Mai Bente Bonnevie hadde også et nært forhold til Sitter. De to møttes allerede på begynnelsen av 80-tallet, da Inger Sitter ble den første kvinnelige professoren ved Statens Kunstakademi i Oslo. 

- Jeg var eleven hennes på daværende tidspunkt, og hun ble etter hvert en god venn. Jeg har hatt gleden av å oppleve hennes styrke og mot som menneske, og ikke minst som kvinnelig kunstner. Det har betydd mye å ha et slikt forbilde, sier Bonnevie til Dagbladet.

- Som hennes venn, hvordan vil du huske Sitter?

- I vårt vennskap har hun vist både humor, glede og stort alvor. Hun laget alltid god mat, og hadde sansen for kvalitet på alle nivåer. Jeg vil huske hennes begeistring og kjærlighet til livet. Hun hadde stor sjenerøsitet, og evnen til å gå utover seg og sitt. 

DØDE ONSDAG: Billedkunstneren Inger Sitter er død, 85 år gammel, etter lang tids sykdom. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet.
DØDE ONSDAG: Billedkunstneren Inger Sitter er død, 85 år gammel, etter lang tids sykdom. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet. Vis mer