Debatt: Klima

Det er grønnere på den andre sida, Venstre!

Venstre må velge. Det sittende byrådet – eller Høyre med Frp og FNB på slep. Valget står mellom grønt og grått.

NÅR IKKE OPP: Tida i regjering bør ha gjort det tindrende klart: Venstre har redusert seg selv til en «miljøfløy» i Høyre. Vår tids viktigste sak når ikke opp på deres prioriteringsliste, skriver innsenderne. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix
NÅR IKKE OPP: Tida i regjering bør ha gjort det tindrende klart: Venstre har redusert seg selv til en «miljøfløy» i Høyre. Vår tids viktigste sak når ikke opp på deres prioriteringsliste, skriver innsenderne. Foto: Fredrik Hagen / NTB ScanpixVis mer
Meninger

For andre gang har Venstre offentlig invitert Miljøpartiet De Grønne til å bytte side i Oslo. Det er hyggelig, og vi tar det som en anerkjennelse av at vi leverer solid grønn politikk.

Venstre tror vi kunne ha spilt hverandre gode på miljøpolitikk. Det tror vi òg! Vi er overbevist om at mange av Venstres velgere og tillitsvalgte gjerne skulle sett mer samarbeid mellom oss.

Men hvis Venstre vil ha mer grønn politikk – hvorfor åpner dere ikke for samarbeid med det sittende byrådet, som har levert verdensledende miljøpolitikk og gjort Oslo til Europas Miljøhovedstad?

De siste meningsmålingene er tydelige: Et borgerlig byråd må samarbeide med enten Frp eller FNB, eller begge. Høyre sier de er åpne for begge deler, men de vil ikke samarbeide med oss.

Det vil være katastrofalt for Oslo. Da ryker sykkelveiene, kollektivprosjekter vil skrotes, kollektivprisene øke dramatisk og vi kan se langt etter klimakutt og arbeidet for en rettferdig boligpolitikk.

De siste fire åra har Høyre vært en solid bremsekloss på grønne satsinger. Skuffende nok har Venstre også markert seg som en ivrig forkjemper for rådyre motorveiutvidelser, som E18 inn mot Oslo fra vest og E6 Oslo Øst. Det betyr nødvendigvis mindre satsing på kollektiv, sykkel og gange. Men Oslofolk vil ikke ha mer trafikk, vi vil ha mindre.

Når Venstre ber De Grønne om å gi opp det rødgrønne samarbeidet, for å satse på et eksosgrått samarbeid, og selv lukker døra for å bytte side, forkaster de i prinsippet hele sin miljøtroverdighet.

Venstre må velge. Det sittende byrådet – eller Høyre med Frp og FNB på slep. Valget står mellom grønt og grått.

Mange i Venstre må føle at åra i byråd ikke ga nok gjennomslag for grønn politikk sammen med Høyre og Frp. Tida i regjering bør også ha gjort det tindrende klart, Venstre har redusert seg selv til en «miljøfløy» i Høyre. Vår tids viktigste sak når ikke opp på deres prioriteringsliste.

Vi har ikke giftet oss med Raymond og Ap, men vi har gjort byen merkbart grønnere fordi vi har gått dit vi faktisk får mest grønt gjennomslag. Og det vil vi fortsette med!

Så med det spiller vi ballen tilbake til Venstre: hvor vil dere være for å gjøre Oslo til den beste og grønneste byen både i og for verden?

Velkommen over til den grønne siden!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.