Bompengesaken:

Det er Hagen som har lagt strategien, og den virker

Det er ikke så farlig med en løsning på bompengesaken, bare Frp kan få lage litt støy underveis.

Oslo  20180429.
Carl I Hagen holder innlegg på  Fremskrittspartiets landsmøte på søndag, og takker for applausen etter innlegget.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20180429. Carl I Hagen holder innlegg på Fremskrittspartiets landsmøte på søndag, og takker for applausen etter innlegget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer
Kommentar

Er det noen som husker migrasjonskrisen i 2015? Den utløste en politisk situasjon som var akkurat like kritisk for Frp som bompengesaken er nå. Partiet må i begge situasjoner vise handlekraft og vise velgerne sine at de står for prinsippene sine. Siden de sitter i regjering med andre partier hvor ikke alle er enige med dem, skaper det noen utfordringer for dem.

Men Carl I. Hagen visste råd da, og han vet råd nå.

Sannheten er at det fortsatt er den gamle «partieieren» som legger strategien for Frp når den politiske skvisen blir vanskelig.

La oss ta migrasjonskrisen først, for å se om sammenlikningen holder.

Etter at migrasjonsbølgen hadde lagt seg, var det på tide å forhandle fram et kompromiss i Stortinget for å løse det politiske etterspillet. Det såkalte asylforliket skulle landes gjennom forhandlinger i Stortinget i juni 2016 - altså for temmelig nøyaktig tre år siden.

Erna Solberg ønsket et bredt forlik, men krefter i Frp ville det annerledes. Ved et forlik ville ikke partiet fått vist fram den spisse enden av sin politikk. Derfor gikk Frp's stortingsgruppe inn for å stemme over hvert av de 40 innstramningsforslagene, som allerede var avvist av Venstre som da var regjeringens støtteparti.

Frp visste altså at de ville gå på et nederlag, men det var ikke så farlig. Det viktigste var å kunne fortelle velgerne at de hadde foreslått en strengere politikk.

Mannen som først lanserte denne strategien, var Carl I. Hagen.

På partiets landsmøte samme vår, i 2016. Brukte han sine tilmålte tre minutter på talerstolen effektivt, og hamret inn poenget:

La oss stemme over asylforslagene én og én i Stortinget. Slik får vi vist hvilke saker Arbeiderpartiet stemmer mot. Det kan vi bruke mot dem i valgkampen.

Denne gangen er det en annen politisk krise, og motstanderen er kanskje like mye Senterpartiet som Arbeiderpartiet. Men metoden er den samme, og strategen heter fortsatt Carl I. Hagen.

Og som før: det avgjørende er ikke å få gjennomslag, men å få vist fram Frp's primærpolitikk overfor velgerne.

På årets landsmøte var det som kjent Hagen som la fram forslaget om å bruke cirka 100 milliarder kroner fra oljefondet til å betale gjelda for nåværende og planlagte bompengeprosjekter.

Han lanserte også en nytt slagord, som de kunne bruke «for alt det er verdt i valgkampen»: «La Nordsjøens skatter betale folkets bompenger».

Siv Jensen ble, som Dagbladets video fra landsmøtet viser, sittende mens Hagen fikk stående applaus for forslaget.

BOMPENGER: Carl I. Hagen ba om ordet på landsmøtet og fremmet et forslag om å betale ned all bompengegjeld i Norge og ta pengene rett fra oljefondet. Forslaget fikk stående applaus fra nesten hele landsmøtesalen. Men partileder og finansminister Siv Jensen ble sittende sammen med nestlederne Sylvi Listhaug og Terje Søviknes. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

Likevel er det Hagens strategi som nå ser ut til å vinne frem. De siste dagene har flere Frp-ere framhevet at det er viktig å få stemme over dette forslaget i Stortinget. Å få det opp til votering blant landets folkevalgte lanseres som et selvstendig krav.

Logikken ser ut til å være at da har partiet fått et viktig gjennomslag. Forslaget vil bli nedstemt så det suser, men det spiller mindre rolle.

Ved å få synliggjort sin politikk, har partiet oppnådd det viktigste.

Dette er jo litt pussig. Frp har i så fall ikke vunnet noen ting. Det er selvsagt fordi deres foretrukne løsning ikke har en sjanse til å få gjennomslag i Stortinget. Det er flertall for bompenger.

Frp har likevel interesse av skape inntrykk av så mye motstand og og intern uro som mulig, og spille opp konflikten rundt saken. Vel vitende om at muligheten for gjennomslag i reell politikk en minimal.

Partiet vet nemlig godt at dette politiske teateret vil bli behørig dekket av mediene. Vi kan kanskje allerede se at strategien lykkes. På gjennomsnittet av de nasjonale målingene går Frp litt fram den siste måneden.

For de som håper på at bompengesaken skal føre til nye politiske løsninger, kan denne stillstanden kanskje være det beste man kan håpe på. Neste skritt - en utredning av en ny og mer moderne veiprising - har støtte fra nær sagt alle de politiske partiene på Stortinget, bortsett fra Frp.

Hvis Erna Solberg og Siv Jensen klarer å unngå en regjeringskrise på denne saken, må de sende en liten blomst til Carl I. Hagen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.