«Det er hardt å være elsket av duster»

Islam-dokumentar skaper debatt i Cannes.

CANNES (Dagbladet.no): Charlie Hebdo er et fransk satirisk tidsskrift med tydelig sosialistisk profil og et opplag på drøyt 100 000.

9. februar 2006 trykket imidlertid magasinet en utgave som både sørget for en kraftig opplagsøkning og gjorde magasinet til en del av nyhetsbildet. Midt under karikaturstriden valgte redaktør Phillipe Val en forside med tittelen «Muhammed overveldet av fundamentalister». Han trykket også karikaturene fra Jyllands-Posten i tillegg til noen magasinet hadde laget selv.

Muslimske organisasjoner gikk til sak, og den påfølgende rettssaken ble til film. Den ble for første gang vist i formiddag under Cannes-festivalen.

- Ingen latterliggjøring

Premieren foregikk i rolige omgivelser, og den fransk-algeriske regissøren Daniel Leconte håper først og fremst at filmen innbyr til refleksjon.

- Så snart man forklarer at det ikke er muslimer flest som blir latterliggjort i karikaturene, men de som dreper i religionens navn, blir det annerledes. Det er det samme som at inkvisisjonen ikke er det samme som katolikker, sier regissøren til Hollywood Reporter.

Filmen heter «C\'est dur d\'être aimé par des cons», som på norsk kan oversettes til «Det er hardt å være elsket av duster». I karikaturen på forsiden av Charlie Hebdo var denne setningen skrevet i en snakkeboble ved siden av tegning av en gråtende Muhammed.

Leconte ble selv innkalt som vitne i saken, som han mener ble et bilde på det moderne Frankrike:

KONTROVERSIELL DOKUMENTAR: Men det var fotografene som skrek høyest da filmen kom til Cannes. Her er (fra venstre) Charlie Hebdo, regissør Daniel Leconte og magasinets advokat Richard Malka. Foto: SCANPIX/AP
KONTROVERSIELL DOKUMENTAR: Men det var fotografene som skrek høyest da filmen kom til Cannes. Her er (fra venstre) Charlie Hebdo, regissør Daniel Leconte og magasinets advokat Richard Malka. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

- Dette er et forsøk på refleksjon om islam, om pressen, og om den franske offentligheten. Men det er også et forsøk på å svare på den utfordringen fundamentalismen er for alle demokratiske samfunn, skriver Leconte i filmens presentasjonshefte.

Ble frikjent

Saken mot Charlie Hebdo skapte en voldsom debatt i Frankrike, særlig etter at daværende president Jacques Chirac fordømte trykkingen av karikaturene.

Som svar valgte tolv forfattere og intellektuelle - blant dem Bernard-Henri Levy og Salman Rushdie - å forfatte en uttalelse til støtte for magasinet.

- Vi nekter å undertrykke vår kritiske holdning i redsel for å bli anklaget for islamofobi - et feilslått konsept som blander islam-kritikk med stigmatisering av de som tror på religionen, het det i uttalelsen.

Magasinet ble til slutt frikjent.

«Det er hardt å være elsket av duster»