- Det er helt avgjørende at deres smerte og opplevelser tas på største alvor

Filmskaper Margreth Olin har laget film om norsk asylpolitikk. Se premieren på traileren her!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Regissør Margreth Olin slo for alvor gjennom med dokumentarfilmen «Kroppen min» i 2002.

Nå er Amanda-vinneren aktuell med ny dokumentar, denne gangen om asylbarn.

- Norge bryter barnekonvensjonen Dagbladet har snakket med filmskaperen om det alvorlige materialet, drømmer og livsmot.  

- Tittelen «De andre» sier at det er noen ungdommer som ikke har de samme mulighetene og rettighetene som andre barn i det norske samfunnet. Filmen viser hvordan vi systematisk bryter med barnekonvensjonen i behandlingen av enslige mindreårige asylsøkere, sier hun.

I Norge har barnevernet omsorgsansvaret for barn uten nære omsorgspersoner, men dette gjelder ikke for enslig asylsøkende barn mellom 15 og 18 år. I 2009 innførte den norske regjeringen flere tiltak for å begrense innvandringen. Et av tiltakene var å gi enslige asylbarn midlertidig oppholdstillatelse.

De skal returneres til opprinnelseslandet når de fyller 18 år. For noen ungdommer i det norske samfunnet er attenårsdagen porten tilbake til det de flyktet fra.

Av alle filmer Olin har jobbet med er dette kanskje det viktigste og vanskeligste materialet. Filmen stiller spørsmålet om hva som skjer når vi bryter med etiske grunnprinsipper.

- Det er med stor ydmykhet at jeg løfter fortellingene til disse ungdommene ut i norsk offentlighet, men jeg opplever at det er av største nødvendighet at vi skal forholde oss nært til dette. Jeg har aldri jobbet med noe som har vært så opprørende og alvorlig som dette.

- Brutale konsekvenser Olin begynte å følge de første ungdommene i 2009.

- Dette er ungdommer som bærer på ekstreme erfaringer fra krigsopplevelser, flere har mistet familie, noen har levd i flere år uten nære omsorgspersoner. De får være i Norge til de blir 18 år, da skal de returneres til opprinnelseslandet. Mens de venter på å bli 18 år og tilbakesendelse har de ikke et omsorgstilbud, noe som har brutale konsekvenser for flere av dem. Jeg tenkte, hvordan er det mulig å sette deres historier ut i vår offentlighet? Hvordan skal vi kunne forholde oss til hva de har opplevd?

Så kom 22.juli.

- Det ufattelig skjedde hos oss. I dagene som fulgte, når ungdommene fra Utøya kom med sine viktige vitneskildringer, gjenkjente jeg øynene, kroppsspråket, fortellingene.

Da hadde Olin er drøm. En drøm hun har valgt å la åpne filmen.

- Jeg har levd i noe de siste årene som har vært enormt sterkt. Mest av alt nå ønsker jeg at vi skal lytte til «De Andre». Det er helt avgjørende også for dem å bli sett og hørt og at deres smerte og opplevelser tas på største alvor.

Vil vise fram skjult virkelighet I høst skal Stortinget behandle meldingen BARN PÅ FLUKT. Filmen kommer når den skal.

- De kan ikke behandle denne meldingen uten å dykke ned i feltet og møte barna som er berørt av den politikken som føres. Vi må endre deler av denne politikken - og det haster! For meg handler det ikke om partipolitikk og posisjonering. Det er helt uinteressant i denne sammenhengen. Vi må etterleve og overholde barnekonvensjonen. Det er ikke et spørsmål en gang!

- Hva ønsker du med denne filmen?

- Med denne filmen viser jeg frem en virkelighet i Norge som vi ikke vet at eksisterer. Jeg tror ikke våre politikere heller er klar over de menneskelige omkostningene disse barna står i. Det kan de ikke være. Jeg vil at folk flest skal gå på kino, bli berørt, engasjert, bry seg, sier hun.

- Og jeg vil at justisminister, helse- og omsorgsminister, barne- og likestillingsminister skal se filmen. Dette er deres ansvarsområder. Jeg håper at etter denne høstens så vil ikke termen enslig mindreårig asylsøker være ansiktsløse mennesker. De er ikke bare statistikk. Etter denne høsten vil vi bære med oss ansikter, historier, vi vil huske deres kamp for å holde livsmotet oppe.

FILMSKAPER: Margreth Olin har tidligere laget filmene «Kroppen min» og «Engelen». I oktober kommer hennes nye dokumentarfilm «De andre». 
Foto: Steinar Buholm/Dagbladet.
FILMSKAPER: Margreth Olin har tidligere laget filmene «Kroppen min» og «Engelen». I oktober kommer hennes nye dokumentarfilm «De andre». Foto: Steinar Buholm/Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer