Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Raseopptøyene i USA

- Det er helt uholdbart

Journalister blir truet, slått og skutt på jobb av politiet.

USA KOKER: Demonstranter samler seg i hopetall hver eneste dag for å markerde politidrapet på George Floyd i Minneapolis forrige uke. Demonstranter og journalister er blitt skadd i sammenstøt. Foto: NTB Scanpix
USA KOKER: Demonstranter samler seg i hopetall hver eneste dag for å markerde politidrapet på George Floyd i Minneapolis forrige uke. Demonstranter og journalister er blitt skadd i sammenstøt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Pressefriheten og demokratiet er under sterkt press i USA. Etter at afroamerikaneren George Floyd (46) mistet livet etter å ha blitt pågrepet av politiet, har Amerika eksplodert i demonstrasjoner.

Reaksjonene på drapet av George Floyd har både vært fredelige demonstrasjoner og voldelige opptøyer.

Ble skutt i hodet

Forrige uke ble journalist Linda Tirado skutt i venstre øye da hun dekket gatedemonstrasjonene i Minneapolis. Legene sier hun ikke vil kunne se igjen på det øyet. Selv sier hun på Twitter at hun tross alt er heldig etter å ha blitt truffet av politiet gummiguler.

SKUTT: Linda Tirado la ut bilde av seg selv fra sykehussenga etter at hun ble skutt av politiet. Foto: Twitter
SKUTT: Linda Tirado la ut bilde av seg selv fra sykehussenga etter at hun ble skutt av politiet. Foto: Twitter Vis mer

- Alle som har sett meg på jobb, må ha skjønt at jeg var en journalist på jobb, skriver Tirado.

Til New York Times har hun uttalt at politiet har vært ganske tydelige på at de ikke bryr seg om sikkerheten til journalister. Avisa reagerer også på måten president Trump håndterer krisen, ikke minst mot demonstranter og journalister i felten.

Slått ned på direkten

Under en direktesending i Washington DC på den australske tv-kanalen 7News.com, fra reporter Amelia Brace, fikk vi denne uke se og høre hva som skjer når hennes kameramann blir slått ned av politiet.

SLÅTT NED: 7News-reporter Amelia Brace opplevde å få sin kameramann slått ned av politiet på direkten. Foto: 7News.com
SLÅTT NED: 7News-reporter Amelia Brace opplevde å få sin kameramann slått ned av politiet på direkten. Foto: 7News.com Vis mer

- Politiet jager demonstranter og skyter mot oss med gummikuler. Vi sier at vi er presse, men de bryr seg ikke.

Det kan vi høre en fortvilet og oppjaget Amelia Brace rapportere midt i et kaos som nærmest kan minne om krigsscener.

Skremt over det hun ser

Det er så langt registrert minst 125 brudd på pressefriheten etter flere dager med protester i USA. Tallet stiger hele tida.

Jurist Anine Kierulf er spesialrådgiver hos Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM), og er skremt over det hun ser av bilder og reportasjer fra USA om dagen.

- Dette ser svært bekymringsfullt ut, helt uholdbart. Dette er angrep på den frie pressen, som er satt til å være en vaktbikkje i samfunnet.

BLIR MINNET: Afroamerikaneren George Floyd ble drept av politiet i Minneapolis, det viser uavhengige obduksjonsrapporter. Nå blir han hedret, samtidig som frustrasjonen og fortvilelse bobler over i hele landet. Foto: NTB Scanpix
BLIR MINNET: Afroamerikaneren George Floyd ble drept av politiet i Minneapolis, det viser uavhengige obduksjonsrapporter. Nå blir han hedret, samtidig som frustrasjonen og fortvilelse bobler over i hele landet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Anine Kierulf sier at det er spesielt at det skjer i USA, et land som er kjent for å holde demokratiske faner og individuell frihet høyt.

- Den volden vi hører og ser mot journalister, er forferdelig. Den viser vel at politiet i USA har lettere for å ty til vold enn hva det norsk politi har, sier hun.

- Brudd på pressefriheten

- Vi er forferdet over fortsatt bruk av tøffe og til tider voldelige handlinger fra politiet mot journalister som gjør jobben sin. Dette er direkte brudd på pressefriheten, en grunnleggende konstitusjonell verdi av USA.

Det sier programdirektør Carlos Martinez de la Serna i journalistorganisasjonen CPJ, og legger til:

- Vi ber lokale og statlige tjenestemenn frita nyhetsmediene fra portforbudet, slik at journalister kan rapportere fritt.

KJØRER INN I FOLKEMENGDEN: I Minneapolis kunne det endt i katastrofe da en tankbilsjåfør bestemte seg for å kjøre i full fart inn i en svær gruppe på tusenvis av demonstranter. Video: AP Vis mer

CPJ krever at lokale og statlige myndigheter og politiet i USA må slutte å angripe journalister og pressen som dekker protester, og sikre at pressen får gjøre jobben de er satt til å gjøre i henhold til pressefriheten.

Truet med pistol

Politiet har, ifølge rapporter fra CPJ, angrepet flere titalls journalister med tåregass, pepperspray og gummikuler. Flere skal være skadd, melder forskjellige medier.

Det skal også i flere tilfeller ha skjedd etter at journalistene har vist presse-id.

STORT ENGASJEMENT: Tusenvis av amerikanere tar til gatene for å hedre George Floyd og vise sin avsky mot rasisme. Foto: NTB Scanpix
STORT ENGASJEMENT: Tusenvis av amerikanere tar til gatene for å hedre George Floyd og vise sin avsky mot rasisme. Foto: NTB Scanpix Vis mer

En reporter i Minnesota Public Radio fortalte til CPJ at hun hadde en pistol rettet mot hodet av politiet, som nektet å senke våpnene selv etter at hun identifiserte seg som journalist.

- Et angrep på folket

Leder i Norsk Journalistlag, Hege Iren Frantzen, er også skremt og tar sterk avstand fra det som skjer med hennes kolleger fra hele verden som er på jobb for å dekke hendelsene i USA.

- Det er alvorlig når journalister blir angrepet, sier hun og legger til:

- Journalister er folks øye og ører, og dermed er dette også et angrep på folket. Det virker som om at politiet angriper reportere med synlig id-merking. Jeg har fulgt det som skjer gjennom hele pinsehelga, og synes det er skremmende.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!